Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Η Ολυμπιακή Κίνα

kathimerini.gr | Η Κίνα πρώτη στις θανατικές εκτελέσεις το 20:

Η Κίνα εκτέλεσε περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου κατά τη διάρκεια του 2007, στέλνοντας στο θάνατο τουλάχιστον 470 ανθρώπους, παρά τη μείωση σε απόλυτο αριθμό σε σχέση με το 2006, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.

Στην ετήσια έκθεση της για τις θανατικές εκτελέσεις, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι το Ιράν παραμένει στη δεύτερη θέση σε αριθμό εκτελέσεων και ότι ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2006. Οι 377 εκτελέσεις μάλιστα περιελάμβαναν και μία εκτέλεση με λιθοβολισμό, σε μία υπόθεση μοιχείας.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην Ππέμπτη θέση, με 42 εκτελέσεις, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος αλλά και ο χαμηλότερος των τελευταίων 15 ετών. Ωστόσο, αυτό οφείλεται εν μέρει στην καθυστέρηση των εκτελέσεων με ένεση, εξαιτίας μιας εκκρεμούς υπόθεσης στο Κεντάκι.

Οι αναλυτές της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρουν ότι η Κίνα πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις στο θέμα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκτελέσεων. Τόνισαν όμως ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θανατώθηκαν στην Κίνα το 2007 είναι αναμφισβήτητα υψηλότερος από τους 470 που έχουν αναφερθεί επίσημα. «Πιστεύουμε ότι έχει υπάρξει μείωση των εκτελέσεων» δήλωσε ο Πιερς Μπάνιστερ, ερευνητής της Αμνηστίας. «Δε ξέρουμε όμως πόσο μόνιμη είναι αυτή η μείωση και πόσο σημαντική επειδή τα περισσότερα στοιχεία θεωρούνται κρατικά μυστικά».

Ένας λόγος της μείωσης ενδέχεται να είναι η επανεξέταση, τον Ιανουάριο του 2007, όλων των υποθέσεων θανατικής ποινής από ανώτατο δικαστήριο της χώρας, με στόχο την εφαρμογή της μόνο στις πιο αξιόποινες πράξεις. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε να σχολιάσει τα συμπεράσματα της έκθεσης της Αμνηστίας, αν και στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι η Αμνηστία είναι αρνητικά διακείμενη προς την Κίνα.

Οι αναλυτές συμφωνούν ωστόσο ότι τα πορίσματα της έκθεσης, αν και θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα στο εξωτερικό, δεν πρόκειται να έχουν την ίδια απήχηση στους κατοίκους της, ενώ αναφέρουν ότι είναι αδύνατο να συγκεντρώσουν αξιόπιστα στοιχεία για τις εκτελέσεις στην Κίνα εξαιτίας της μυστικότητας που σκεπάζει αυτές τις διαδικασίες. Περισσότερα από εξήντα αδικήματα στη χώρα τιμωρούνται με θάνατο, μεταξύ των οποίων η διακίνηση ναρκωτικών, υπεξαίρεση και άλλες οικονομικές ατασθαλίες.

Η Αμνηστία προτρέπει τις χώρες να υιοθετήσουν το ψήφισμα του ΟΗΕ τοου Δεκεμβρίου του 2007, το οποίο καλεί για ανοιχτές διαδικασίες στην απόφαση και εφαρμογή της θανατικής ποινής, ενώ άσκησε σκληρή κριτική σε άλλες χώρες για την πολύ αυστηρή εφαρμογή της θανατικής ποινής. Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αναφέρονται στην έκθεση είναι αυτή ενός 13χρονου που εκτελέστηκε στο Ιράν.

Ποιό θα είναι το επόμενο ψυχολογικό φράγμα- τα 200 Δολ.????

Η NΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ : Νέο ρεκόρ για την τιμή του αργο�:

ΝΕΟ ρεκόρ, πάνω από τα 112 δολάρια το βαρέλι, κατέρριψε την Τρίτη η τιμή του αργού, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να προφυλαχθούν έναντι του αποδυναμωμένου δολαρίου.

Η τιμή του αργού για παράδοση τον Απρίλιο ενισχύθηκε σήμερα έως και στα 112,97 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσει λίγο αργότερα στα 112,80 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη 1,04 δολ.

Νωρίς το πρωί, είχε αναρριχηθεί στα 112,48 δολάρια. Από τις αρχές της χρονιάς, έχει καταγράψει συνολικά κέρδη της τάξεως του 17%.

Αναλυτές αποδίδουν το ράλι των τιμών στην ισχυρή πτώση του δολαρίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το χθεσινό κλείσιμο τριών λιμανιών στον Κόλπο του Μεξικού, λόγω κακοκαιρίας, το οποίο οδήγησε σε προσωρινή διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου από την περιοχή.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μεξικού, από τα τρία αυτά λιμάνια αποστέλλεται το 80% των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας.

Στην άνοδο των τιμών συνέβαλε, συν τοις άλλοις, και η άνοδος των προθεσμιακών συμβολαίων βενζίνης στις ΗΠΑ σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τη Δευτέρα, εν αναμονή της έναρξης της εαρινής περιόδου, κατά την οποία αυξάνεται παραδοσιακά η ζήτηση.

Τουρκία η Βρετανική επένδυση

Foreign Press:
«Εξαιρετικές» οι σχέσεις των δυο κρατών (η φωτογραφία από παλιότερη συνάντηση Μίλιμπαντ και Μπαμπατσάν)

Λονδίνο, του Μιχάλη Κοσμίδη


Αναβαθμισμένο ρολο της Τουρκίας στον 21ο αιώνα βλέπει η Βρετανία. Σε συνάντηση του βρετανού υπ. Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και του τούρκου ομολόγου του Αλί Μπαμπατσάν στο Λονδίνο, συζητήθηκαν σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων.

Και οι δυο υπουργοί έκαναν λόγο για μια ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού, ενώ εντύπωση έκανε η επανειλημένη αναφορά του Μπαμπατσάν σε διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς να κάνει λόγο για Ευρωπαϊκή Ένωση –η ανάμιξη της οποίας ανήκει ως τώρα στις πάγιες τουρκικές θέσεις.


Οι διμερείς σχέσεις χαρακτηρίστηκαν «εξαιρετικές». Το εμπόριο μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας ανέρχεται σε $40 δισ.δολάρια ενώ οι Βρετανοί ειναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία.


Βρετανική στήριξη προς Άγκυρα

Εντυπωσιακή ήταν και η στήριξη Μίλιμπαντ προς την δοκιμαζόμενη στα δικαστήρια τουρκική κυβέρνηση. Ο βρετανός υπουργός είπε ότι το Λονδίνο εκτιμά πως η παρούσα τουρκική κυβέρνηση εκφράζει τη δημοκρατική βούληση του τουρκικού λαού, η Βρετανία συνεργάζεται άριστα μαζί της και θα επιθυμούσε να συνεχίσει να εργάζεται μαζι της.


Ενδεικτικό πάντως των στρατηγικών βλέψεων της Βρετανίας ήταν η αναφορά σε μια Τουρκία που θα μπορούσε να είναι από τις ηγετικές χώρες του 21ου αιώνα. Οι συζητηήσεις των δυο υπουργών κάλυψαν ένα ευρύτατο φάσμα, από το Ιράκ και το πυρηνικό πρόγραμα του Ιράν, ως το Αφγανιστάν και τη Ζιμπάμπουε.