Η Κίνα εκτέλεσε περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου κατά τη διάρκεια του 2007, στέλνοντας στο θάνατο τουλάχιστον 470 ανθρώπους, παρά τη μείωση σε απόλυτο αριθμό σε σχέση με το 2006, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.
Στην ετήσια έκθεση της για τις θανατικές εκτελέσεις, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι το Ιράν παραμένει στη δεύτερη θέση σε αριθμό εκτελέσεων και ότι ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2006. Οι 377 εκτελέσεις μάλιστα περιελάμβαναν και μία εκτέλεση με λιθοβολισμό, σε μία υπόθεση μοιχείας.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην Ππέμπτη θέση, με 42 εκτελέσεις, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος αλλά και ο χαμηλότερος των τελευταίων 15 ετών. Ωστόσο, αυτό οφείλεται εν μέρει στην καθυστέρηση των εκτελέσεων με ένεση, εξαιτίας μιας εκκρεμούς υπόθεσης στο Κεντάκι.
Οι αναλυτές της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρουν ότι η Κίνα πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις στο θέμα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκτελέσεων. Τόνισαν όμως ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θανατώθηκαν στην Κίνα το 2007 είναι αναμφισβήτητα υψηλότερος από τους 470 που έχουν αναφερθεί επίσημα. «Πιστεύουμε ότι έχει υπάρξει μείωση των εκτελέσεων» δήλωσε ο Πιερς Μπάνιστερ, ερευνητής της Αμνηστίας. «Δε ξέρουμε όμως πόσο μόνιμη είναι αυτή η μείωση και πόσο σημαντική επειδή τα περισσότερα στοιχεία θεωρούνται κρατικά μυστικά».
Ένας λόγος της μείωσης ενδέχεται να είναι η επανεξέταση, τον Ιανουάριο του 2007, όλων των υποθέσεων θανατικής ποινής από ανώτατο δικαστήριο της χώρας, με στόχο την εφαρμογή της μόνο στις πιο αξιόποινες πράξεις. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε να σχολιάσει τα συμπεράσματα της έκθεσης της Αμνηστίας, αν και στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι η Αμνηστία είναι αρνητικά διακείμενη προς την Κίνα.
Οι αναλυτές συμφωνούν ωστόσο ότι τα πορίσματα της έκθεσης, αν και θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα στο εξωτερικό, δεν πρόκειται να έχουν την ίδια απήχηση στους κατοίκους της, ενώ αναφέρουν ότι είναι αδύνατο να συγκεντρώσουν αξιόπιστα στοιχεία για τις εκτελέσεις στην Κίνα εξαιτίας της μυστικότητας που σκεπάζει αυτές τις διαδικασίες. Περισσότερα από εξήντα αδικήματα στη χώρα τιμωρούνται με θάνατο, μεταξύ των οποίων η διακίνηση ναρκωτικών, υπεξαίρεση και άλλες οικονομικές ατασθαλίες.
Η Αμνηστία προτρέπει τις χώρες να υιοθετήσουν το ψήφισμα του ΟΗΕ τοου Δεκεμβρίου του 2007, το οποίο καλεί για ανοιχτές διαδικασίες στην απόφαση και εφαρμογή της θανατικής ποινής, ενώ άσκησε σκληρή κριτική σε άλλες χώρες για την πολύ αυστηρή εφαρμογή της θανατικής ποινής. Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αναφέρονται στην έκθεση είναι αυτή ενός 13χρονου που εκτελέστηκε στο Ιράν.