Τρίτη 22 Απριλίου 2008
Βενιζέλος Πρετεντέρης πίσω από το ατύχημα του Γιώργου
Πως μια μικρή λεπτομέρεια αλλάζει τα πάντα..
Και σε άλλη μαύρη λίστα η Ελλάδα....
Την αισιοδοξία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν συμμερίζονται αντιπολίτευση και περιβαλλοντικές οργανώσεις, που κατηγορούν τον Γιώργο Σουφλιά για διεθνή διασυρμό της χώρας παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από τον ΟΗΕ.
Το πρωτόκολλο του Κιότο είναι το μόνο διεθνές νομοθετικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η χώρα μας μένοντας εκτός έστω και για 3 μήνες δεν θα μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής ρύπων που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη σημαντικών αλλά ρυπογόνων βιομηχανιών, όπως η ΔΕΗ.
Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ θα επισκεφθούν την χώρα μας τον Σεπτέμβριο για να εξετάσουν το νέο σύστημα καταγραφής των ρύπων. Εφόσον το κρίνουν επαρκές η αποβολή της χώρας μας από το πρωτόκολλο του Κιότο, θα ανακληθεί.
Αυτός ο Γκαργκάνας...............
Μαύρα μαντάτα για την οικονομία προαναγγέλλει στην ετήσια έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κύριος Γκαργκάνας κάνει λόγο για συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού, ενώ συνιστά σφιχτή εισοδηματική πολιτική και περισσότερα μέτρα για το ασφαλιστικό.
Ειδικότερα, η πρόβλεψη της ΤτΕ για τον πληθωρισμό το 2008 είναι στο 4%, όταν η αναθεωρημένη εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου στον προϋπολογισμό είναι 3,5%.
Αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το 2008 θα είναι αισθητά χαμηλότερος, στο 3,5%, με την αναθεωρημένη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομίας στο 3,6%.
Το "όχι" του κ. Γκαργκάνα σε γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις έρχεται όταν 1 στους 3 ανέργους και 1 στους 4 συνταξιούχους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και με πολλά νοικοκυριά υπερχρεωμένα.
"Ολοι θα θέλαμε να μπορούσε στιγμιαία να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τέτοιος τρόπος αντιμετώπισης ενός χρόνιου προβλήματος. Και είναι ψευδαίσθηση να θεωρούμε ότι με πληθωριστικές πολιτικές θα επιλύσουμε το πρόβλημα" τόνισε ο κ. Γκαργκάνας.
Εκτός από της συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος -η θητεία του οποίου λήγει εφέτος- συστήνει και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εισηγήσεις του προέδρου της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, καθηγητή Παναγιώτη Κουκιάδη, ο οποίος συνέταξε έκθεση 250 σελίδων για τις απαιτούμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας, στην οποία τάσσεται υπέρ της αύξησης του ορίου απολύσεων.
Ο κ. Κουκιάδης υποστηρίζει ότι η έκθεσή του πρωτίστως περιλαμβάνει μέτρα προστασίας που διασφαλίζουν περισσότερο εργαζόμενους, απολύμενους και συμβασιούχους. Παράλληλα, όμως, εισηγείται μέτρα ευελιξίας, όπως μικρότερες αποζημιώσεις, μεγαλύτερη δυνατότητα απολύσεων και μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής.
Παρουσίαζοντας την έκθεσή του, ο κ. Κουκιάδης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της κυβέρνησης και της υπουργού Απασχόλησης, η οποία όπως είπε όχι μόνον αγνόησε την έκθεσή του και επέλεξε να μην τη δημοσιοποιήσει, αλλά δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στις επιστολές του. Επιπλέον, χαρακτήρισε αναποτελεσματικό το ασφαλιστικό που μόλις ψηφίστηκε και τόνισε ότι ακόμη και αν δεν πάρει τώρα μέτρα η κυβέρνηση, η συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους για τα εργασιακά πρέπει να ανοίξει άμεσα, καθώς η χώρα μας έχει μείνει πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η κυβέρνηση, πάντως, παίρνει αποστάσεις, τόσο από τον κύριο Γκαργκάνα όσο και από τον κύριο Κουκιάδη. Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, όπου συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η υπουργός Απασχόλησης δήλωσε άγνοια για τις προτάσεις του κ. Γκαργκάνα, προσθέτοντας πως "την πολιτική την αποφασίζει, την ασκεί και την εφαρμόζει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός".
Ανάλογο ήταν και το σχόλιο που έκανε για τις προτάσεις του κ. Κουκιάδη. Η κ. Πετραλιά είπε πως δεν βλέπει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και πρόσθεσε: "Οι επιστημονικές επιτροπές κάνουν εκθέσεις. Την πολιτική και τις αποφάσεις και για την εργασιακή πολιτική τη χαράσσει και την εφαρμόζει μόνον η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός".
Αναφορικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η κ. Πετραλιά είπε πως η εφαρμογή της προχωρά χωρίς καμία καθυστέρηση. Οπως είπε η υπουργός, οι ενοποιήσεις και οι εντάξεις των 133 φορέων σε 13 θα γίνουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που προβλέπει ότι η διαδικασία ξεκινά την 1η Ιουνίου με τις εντάξεις κάποιων ταμείων στο ΙΚΑ και μπαίνει στην τελική της φάση από την 1η Οκτωβρίου.
Καταγγελιών συνέχεια
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσρβένκοφσκι, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον γγ του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι Μουν, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι: «Οι αντιρρήσεις που προέβαλε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αναφορικά με την επίδοση πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας».
Στην επιστολή του ο κ. Τσερβένκοφσκι, αναφέρει:
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπό την αιγίδα Σας διεξάγεται η διαδικασία σύμφωνη των Αποφάσεων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, εκμεταλλεύομαι αυτή την ευκαιρία για να σας ενημερώσω για τα εξής:
Η Δημοκρατία της Μακεδονίας, παρά το παράλογο του ζητήματος της ονομασίας, συμμετέχει ενεργά, εποικοδομητικά και με αφοσίωση στη διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη διαμεσολάβηση του προσωπικού Σας απεσταλμένου, πρέσβη Μάθιου Νίμιτς. Επ' αυτού, η Δημοκρατία της Μακεδονίας τηρεί συνεπώς τις ανειλημμένες νομικές δεσμεύσεις και επιβεβαιώνει την εποικοδομητικότητά της με αρκετές προτάσεις και υποχωρήσεις που έχει πράξει κατά τη διάρκεια αυτής της πολυετούς διαδικασίας», αναφέρει ακόμη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ στην επιστολή του αυτή προς τον γγ του ΟΗΕ.
«Δυστυχώς, η άλλη πλευρά δεν επιδεικνύει την ίδια αφοσίωση στις ανειλημμένες δεσμεύσεις, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με την πρόσφατη κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας» προσθέτει ο κ. Τσερβένκοφσι, ο οποίος στην επιστολή παραθέτει το σχετικό άρθρο στο οποίο αναφέρεται:
«Το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην αίτηση εισδοχής ή στη συμμετοχή του Δευτέρου Συμβαλλομένου Μέρους ως μέλους σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς στους οποίους το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος είναι μέλος. Το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος, εν τούτοις, διατηρεί το δικαίωμα να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμμετοχή από τις προαναφερθείσες, εάν, και στο μέτρο που, το Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος πρόκειται να αναφέρεται σε τέτοιους οργανισμούς ή θεσμούς διαφορετικά από ό,τι στην παράγραφο 2 της αποφάσεως 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Ο κ. Τσερβένκοφσκι αναφέρει προς τον κ. Μπαν Κι Μουν ότι «παρά τη συγκεκριμένη δέσμευση, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, από την 2η έως την 4η Απριλίου του 2008, η Ελλάδα αντιτέθηκε στην πρόσκλησή μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θέτοντας ως όρο για την επίδοση της πρόσκλησης, την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης για τις διαφορές για την ονομασία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, παραβιάζοντας άμεσα το προαναφερθέν άρθρο. Με την υπογραμμισθείσα κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας, καθώς και την καταπάτηση ενός εκ των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς Δικαίου (pacta sunt servanda) τίθεται σε κίνδυνο και υποσκάπτεται σοβαρά η συμπεφωνημένη στο άρθρο 5 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας διαδικασία, καθώς και οι Αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, η Δημοκρατία της Μακεδονίας κρίνει ότι αυτή η συμπεριφορά της Ελλάδας δύναται να προκαλέσει μακροπρόθεσμες αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να Σας ενημερώσω ότι από την πλευρά μας έχει αποσταλεί διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα εξαιτίας της κατάφωρης παραβίασης του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, όπου, μεταξύ άλλων, υποδεικνύονται και τα πιθανά επακόλουθα».
Τέλος ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ζητά από τον γγ του ΝΑΤΟ να κοινοποιήσει την επιστολή αυτή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις χώρες-μέλη του Οργανισμο