Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Δραστήρια η ομογένεια

Υιοθέτηση από Γερουσία και Βουλή των ΗΠΑ ψηφισ: το πλήρες άρθρο

Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υιοθέτησαν ομόφωνα ψηφίσματα για την 187η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, στο περιεχόμενο των οποίων γίνονται συγκεκριμένες αναφορές στο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια σε μια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Τα ψηφίσματα επισημαίνουν σειρά θεμάτων, όπως: τους ιστορικούς δεσμούς ΗΠΑ-Ελλάδας, τη στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών και το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, τη συμβολή της Ελλάδας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παρεμβάσεις στις οποίες προέβησαν, με την ευκαιρία της υιοθέτησης των ψηφισμάτων αυτών, ορισμένοι βουλευτές. Ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ευρώπης που είναι και συμπρόεδρος της "τουρκικής ομάδας" της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρόμπερτ Γουέξλερ έκανε λόγο για "έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ", σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εργασθούν σκληρά εντός των προσεχών εβδομάδων για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής ονομασίας για την ΠΓΔΜ, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

διαβάστε το

Τρίτοι σε επενδύσεις και στην Βουλγαρία

Δελτίο Ειδήσεων ΝΑ Ευρώπης:

"Στην τρίτη θέση των άμεσων ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία, με 2,4 δισ. ευρώ το διάστημα 1996-2007, κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με νέα, διορθωμένα στοιχεία της Εθνικής (Κεντρικής) Τράπεζας της Βουλγαρίας. Το 2007 ήταν έτος ρεκόρ με 549 εκ. ευρώ ελληνικές επενδύσεις, ενώ και το 2006 οι ετήσιες ελληνικές επενδύσεις ανήλθαν σε 512,4 εκ. ευρώ."
διαβάστε το

Οι Καντακουζηνοί

Δελτίο Ειδήσεων ΝΑ Ευρώπης:

Κάθε δυο χρόνια, μακρινοί απόγονοι της ιστορικής οικογένειας των Καντακουζηνών δίνουν "ραντεβού" σε κάποια γωνιά της Ευρώπης για ένα ταξίδι μνήμης στο παρελθόν. Πριν από δύο χρόνια, 40 απόγονοι της οικογένειας, από διάφορες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ρουμανίας, συναντήθηκαν στην Αθήνα, ενώ φέτος η ιδιότυπη αυτή "οικογενειακή" συνάθροιση θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη.
διαβαστε το

Αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στην Μέση Ανατολή

Foreign Press: το πλήρες άρθρο
Το Ιράν απαλλάχθηκε από ένα μισητό εχθρό και επέκτεινε την επιρροή του στην γειτονική χώρα δημιουργώντας πελατειακές σχέσεις με τις οργανώσεις των Σιιτών.

‘Οταν πριν πέντε χρόνια ξεκίνησε η Αμερικανική εισβολή στο Ιράκ λίγοι ήταν αυτοί που θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι οι ΗΠΑ θα απαλάσσονταν από έναν εχθρό για να ισχυροποιήσουν έναν άλλο, ακόμη μεγαλύτερο.

Τώρα που το εφιαλτικό σενάριο για την Ουάσιγκτον έγινε πραγματικότητα, η πλήρης απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο ορατό μέλλον.

Ο αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ θα συνεχισθεί, ανεξαρτήτως του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου, και θα χρησιμεύσει σαν «αντίβαρο» στις περιφερειακές βλέψεις της Τεχεράνης.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην Βαγδάτη - η πρώτη Ιρανού ηγέτη στην γειτονική χώρα για πολλές δεκαετίες – αποτελεί ένα πρώτο δείγμα της αυξανόμενης επιρροής της Τεχεράνης στο Ιράκ.

διαβάστε το άρθρο εδώ

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ποιοι πή:

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας για την καλύτερη ταινία της ενότητας Ανθρώπινα Δικαιώματα και Πρόσωπα του Φασισμού το οποίο κέρδισε η ταινία «Η τιμή της ζάχαρης» του Bill Haney, η οποία αναφέρεται στις συνθήκες εργασίας χιλιάδων εργατών στο νησί του Αγίου Δομίνικου υπό το βλέμμα οπλισμένων φρουρών για τη συγκομιδή του ζαχαροκάλαμου, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει προορισμό τα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ.

Αντε να διαβάσουμε κανα βιβλίο

Αρχισαν τα όργανα

Νέο Βιετνάμ το Ιράκ

ANTI WEBLOG:
Πέντε χρόνια πέρασαν από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, που σηματοδότησε μια νέα εποχή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Με την ωμή αυτή παρέμβαση, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσκοπούσαν στον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, στον οικονομικό έλεγχο της ραγδαία αναπτυσσόμενης Ασίας, αλλά και στον πολιτικό έλεγχο της Ευρώπης. Τελικώς, τι κατάφεραν; Να εκτοξευθούν οι τιμές του πετρελαίου και ο μόνος κερδισμένος της κούρσας αυτής να είναι η Ρωσία, η οποία, χάρις στα έσοδά της από την ενέργεια, ξαναστήνεται στα πόδια της και οι ΗΠΑ την βρίσκουν πλέον μπροστά τους σε κάθε τους βήμα. Εξάλλου στο «δυτικό στρατόπεδο» (ΗΠΑ- Δ. Ευρώπη) παρουσιάστηκαν σημαντικά ρήγματα ενώ σοβαροί τριγμοί προκαλούνται και μέσα στην αμερικανική κοινωνία. Ο πόλεμος στο Ιράκ είναι ένα από τα κύρια θέματα στις εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ, όπου λόγω της φιλο-πολεμικής στάσης στριμώχνεται η Χίλαρι Κλίντον.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, διευρύνθηκε το χάσμα ανάμεσα στον δυτικο – χριστιανικό - κόσμο και στον τριτοκοσμικό –μουσουλμανικό- κόσμο. Γεγονός που δυσχεραίνει θεαματικά την αφομοίωση των δεκάδων εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στην ΕΕ. Τέλος, ο «εκδημοκρατισμός» του Ιράκ, αποδείχτηκε ένα τεράστιο φιάσκο. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια (15% του πληθυσμού) έφυγαν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν από την «κόλαση», δύο στους τρεις Ιρακινούς δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ένας στους τρεις αδυνατεί να επιβιώσει, η κοινωνία συντηρητικοποιείται προς την Θρησκεία, τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις αντιπάλων φατριών οργιάζουν, ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το 2003 έως το 2006. Όπως και να εξελιχθεί ο πόλεμος στο Ιράκ, είναι βέβαιον ότι θα οδηγήσει σε αλλαγές των συνόρων στην περιοχή και ως εκ τούτου στην ανάγκη δημιουργίας μιάς νέας παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων.


Να συμπληρώσουμε στο ακριβές άρθρο του ΑΝΤΙ ότι 120.000 αμερικανοί στρατιώτες πολεμούν στο Ιράκ έχοντας εγκλωβίσει έναν τεράστιο αριθμό πόρων και ανθρώπων γύρω από την υπόθεση και χωρίς μέχρι τώρα αποτέλεσμα, όσον αφορά τους αρχικούς στόχους της επιχείρησης που ήταν η Αμερικανοποίηση της περιοχής και ο περιορισμός των αντιρρήσεων του Ισλάμ για την παγκόσμια κυριαρχία της Δύσης.

Οι φωνές για την επιστροφή των στρατεύσιμων αυξάνονται στην Αμερικανική κοινή γνώμη και η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το θέμα του ανώδυνου απεγκλωβισμού των παραπάνω πόρων από την περιοχή εξαιτίας και της αυξανόμενης Ρωσο-Κινεζικής παγκόσμιας επιρροής που θα θέσουν εκ νέου τις παγκόσμιες ισορροπίες.

ANemos

ANemos

Ναι! Ηλθε για τα καλά η Ανοιξη