Τετάρτη 14 Μαΐου 2008
Αντιδράσεις απο τις δηλώσεις Μπερνς
Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην αξιωματούχου του State Department Ν. Μπερνς σχετικά με την αποτελεσματικότητα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (“Turkey has one of the largest militaries in the NATO alliance, and it's also one of the least reformed – and I say this with great respect – and least deployable forces; as are the militaries of many of the European members of NATO”). Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Τurkish Daily News (απ΄όπου και το παραπάνω γράφημα), ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης "άνοιξε το κουτί της Πανδώρας", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των ΤΕΔ. Παράλληλα αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δομή, την εκπαίδευση και εν γένει αποτελεσματικότητά τους. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι από τα 4.200 άρματα μάχης που διαθέτει συνολικά Τουρκικός Στρατός, από τα 932 τύπου Μ-60 μόνο τα 274 θα υποβληθούν σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα αναβάθμισης μόνο για 170 Μ-60T Sabra). Tα υπόλοιπα 2.876 άρματα τύπου Μ-48 έχουν απαξιωθεί επιχειρησιακά, τα μισά εκ των οποίων βρίσκονται σε αποθήκευση. Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται η άποψη του Sedat Laçine, διευθυντή του International Strategic Research Organization (USAK), ότι το 80% των οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούν οι ΕΔ της Τουρκίας δε θα γινόταν αποδεκτά τις αντίστοιχες ΕΔ των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας ή της Ολλανδίας. Επίσης επιβεβαίωσε τη πτώση (κατάρριψη;) ενός επιθετικού ελικοπτέρου τύπου ΑΗ-1W Super Cobra ενώ αναφέρε ότι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα δε μπορούν να πετάξουν πάνω από ύψος 3000m, στοιχείο που τα καθιστά αναποτελεσματικά για τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ανταρτών στα όρη του Βορείου Ιράκ. Επισημαίνει ότι η εμπειρία και τα διδάγματα από τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ χάνονται αφού ο κορμός των ΤΕΔ βασίζεται σε κληρωτούς, ενώ κάνει λόγο για περιορισμένες δυνατότητες προβολής ισχύος. Τέλος, ο Τούρκος ανταποκριτής της DefenseNews Weekly Burak Bekdil αναφέρει ότι οι ΤΕΔ μαστίζονται από καθυστερήσεις στις αμυντικές προμήθειες.
http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2008/05/blog-post_6972.html
Απόσπασμα απο το βιβλίο του Χ.Ζαχαράκι: Άκρως Απόρρητο-ειδικού χειρισμού
"Ως προς το Σκοπιανό, τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα ελάχιστη, αν μη μηδαμινή, κατανόηση έβρισκε μεταξύ όλων των παρατάξεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αντίθετα, πλείστοι ευρωβουλευτές επέκριναν, κατ΄ επανάληψη, την ελληνική αξίωση περί του ονόματος της «Δ.Μ.», την οποίαν όλοι ανεξαιρέτως αποκαλούσαν με το «συνταγματικό» όνομά της. Μερικοί, μάλιστα, συνήθιζαν να ειρωνεύονται ανοιχτά την ελληνική στάση, όπως ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης Laschet που πρότεινε, πολλές φορές, μεταξύ αστείου και σοβαρού, να αποκαλείται και η Ελλάς με το προηγούμενο όνομά της, ως «πρώην Βασίλειο της Ελλάδος», κατ΄ αντιστοιχία προς το «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Μετά την τρίτη ή την τέταρτη επανάληψη του ευφυολογήματός του, δεν κρατήθηκα και του υπέδειξa από την έδρα του προεδρείου της Επιτροπής, προκαλώντας τους καγχασμούς ορισμένων και τους μορφασμούς άλλων, ότι θα έπρεπε να προσέχει περισσότερο τις εισηγήσεις του, γιατί, άλλως, κινδύνευε να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόταση να μνημονεύεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ως «πρώην Γ΄ Ράιχ»!"
http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2008/05/blog-post_14.html
Απαρατήρητη η τελευταία επίσκεψη Μπούς στην Μ.Ανατολή
Του Γιώργου Καπόπουλου
Κapopoulos@pegasus.gr
Σχεδόν απαρατήρητη από τα διεθνή ΜΜΕ αρχίζει σήμερα η περιοδεία Μπους στη Μέση Ανατολή με σταθμούς το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην περιοχή μέσα σε τέσσερις μήνες, μια περιοδεία που προφανώς είχε σχεδιασθεί να συμπέσει με κάποια έστω σχετική πρόοδο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή.
Δίχως υπερβολή η περιοδεία πραγματοποιείται τη χειρότερη δυνατή στιγμή των τελευταίων ετών στη Μέση Ανατολή:
-Η εμπλοκή του Ολμέρτ σε σκάνδαλο δωροδοκίας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής κρίσης στο Ισραήλ, σε μια στιγμή μάλιστα όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός Καντίμα-Εργατικού Κόμματος μοιάζει απλά να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις χωρίς στρατηγικό ορίζοντα για την επίλυση του Μεσανατολικού.
-Ο Αμπάς, αφού διαπίστωσε ότι δεν μπορεί είτε με ίδια μέσα, είτε με τη βοήθεια της Αιγύπτου να θέσει τη Γάζα υπό τον έλεγχό του, έχει περιχαρακωθεί με μοναδικό στόχο να διατηρήσει τον έλεγχο των τμημάτων της Δυτικής Όχθης που διοικούνται από την Παλαιστινιακή Αρχή. Τυχόν συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς θα ισοδυναμεί με ντε φάκτο αναγνώριση της δεύτερης ως συνομιλητή και θα δώσει τη χαριστική βολή στην προσπάθεια Αμπάς να μονοπωλήσει τη διεθνή εκπροσώπηση των Παλαιστινίων.
-Στον Λίβανο η κυβέρνηση Σινιόρα προσπαθεί να καθυστερήσει ή έστω να διαπραγματευθεί σκληρά το αναπόφευκτο, τη συγκρότηση δηλαδή νέας κυβέρνησης, όπου η Χεζμπολάχ θα έχει ενισχυμένο ρόλο.
Τι μένει λοιπόν να κάνει ο Μπους; Να παραστεί στις τελετές για την εξηκοστή επέτειο της ίδρυσης του Ισραήλ και την επέτειο των εβδομήντα πέντε χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία και τέλος να στηρίξει φραστικά τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου με τους οποίους θα συναντηθεί στην Αίγυπτο.
Τα παραπάνω απέχουν έτη φωτός από τη διάσκεψη της Αννάπολης τον περασμένο Νοέμβριο, όπου παρουσία αντιπροσώπων πενήντα χωρών ο Μπους δεσμεύθηκε να πετύχει συνολική συμφωνία Ισραήλ-Παλαιστινίων μέχρι το τέλος της θητείας του στο Λευκό Οίκο στις 20.1.09.
Αν συνδυάσουμε την μηδενικών προσδοκιών Μεσανατολική Περιοδεία του Μπους με τη σχετικά πρόσφατη κατάθεση του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, Στρατηγού Πετρέους, στη Γερουσία τότε έχουμε μια συνολική εικόνα των στόχων του Μπους στο οκτάμηνο που του απομένει ακόμη στο Λευκό Οίκο:
Να συντηρηθεί πάση θυσία το σημερινό στάτους κβο: Να μην υπάρξει επιδείνωση στο Ιράκ που θα απαιτήσει περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα ή πολύ χειρότερα εσπευσμένη αναδίπλωση, να μην καταρρεύσει πλήρως ό,τι έχει απομείνει από την εξουσία της Φατάχ και του Αμπάς στη Δυτική Όχθη, και να διατηρηθεί πάση θυσία η κυβέρνηση Σινιόρα στη Βηρυτό.
Αν υλοποιηθεί η Ατζέντα Μπους, τότε ο όποιος διάδοχός του θα αναλάβει πλήρως το οδυνηρό κόστος της πλήρους κατάρρευσης του ηγεμονικού-επιδιαιτητικού ρόλου των ΗΠΑ στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή από το Ιράκ, στο Λίβανο μέχρι τη διαπραγμάτευση Ισραήλ-Παλαιστινίων.
Άλλοτε η αναγγελία και μόνον επίσκεψης υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή παρέπεμπε αυτόματα σε κινητικότητα, σε σημαντικά βήματα: Ο Ρότζερς το 1970 επέβαλε την εκεχειρία στη Διώρυγα του Σουέζ, ο Κίσσιγκερ το 1974 την απεμπλοκή στο Σινά και το Γκολάν, ο Βανς το 1977-8 την πλήρη εξομάλυνση Αιγύπτου-Ισραήλ και ο Μπέικερ το 1991 τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στη Διάσκεψη της Μαδρίτης τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Σήμερα ο Μπους απομυθοποιεί τη συμβολική και ουσιαστική σημασία της προσωπικής εμπλοκής του Προέδρου των ΗΠΑ στην Ειρηνευτική Διαδικασία σε μια εμφανή προσπάθεια αποφυγής περαιτέρω επιδείνωσης στο σύνολο της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
Οι Νεοσυντηρητικοί πίστευαν ότι πρώτα πρέπει να γίνουν καθεστωτικές ανατροπές και πιθανόν Επαναχάραξη του Χάρτη στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και μετά να αναζητηθεί συνολική επίλυση του Μεσανατολικού.
Η δεύτερη από την αρχή του χρόνου περιοδεία Μπους στην περιοχή αποτελεί ακόμη μια ομολογία χρεοκοπίας της Μεσανατολικής Σταυροφορίας που εξαπολύθηκε την επομένη της 11.9.01.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=14053&subid=2&tag=10209&pubid=1853149Και εμείς θέλουμε Βασίλισσα
| ||
|