Μυστικό σχέδιο για το άνοιγμα πρεσβειών σε αριθμό χωρών ανά τον κόσμο επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πρεσβείες θα ελέγχονται από διπλωματική υπηρεσία της Ε.Ε. που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβώνας.
Ο σχεδιασμός αφορά στην «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης» (ΕΕΑS) η οποία είχε προταθεί στη νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη και από τον προσεχή Ιανουάριο θα περιλαμβάνει αρχικά προσωπικό 2.500-3.000 ατόμων, ενώ αργότερα το προσωπικό θα αυξηθεί σε 7.000 ή ακόμη και σε 20.000 άτομα σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.
Από διαρροή εγγράφου αποκαλύπτεται ότι περισσότερα από 160 γραφεία της Ε.Ε. ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών-μελών, θα μετατραπούν σε «Πρεσβείες της Ένωσης».
Ειδικά στις χώρες-μέλη η νέα Υπηρεσία θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες διπλωματικές αποστολές και οι πρέσβεις που θα ορισθούν θα είναι υπόλογοι πλέον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα φροντίσει για τις κατάλληλες ακροάσεις των ειδικών αντιπροσώπων και των προταθέντων για τις θέσεις των πρέσβεων, σύμφωνα με την ανάλογη διαδικασία που υπάρχει στο Κογκρέσσο των ΗΠΑ.
Πάντως, παρά τη μυστικότητα του σχεδιασμού, έχουν ήδη αρχίσει άγριες κόντρες ανάμεσα στις εθνικές κυβερνήσεις και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποιός θα ελέγχει τα νέα αυτά διπλωματικά σώματα.
Παράλληλα αναπτύσσεται ο αναπόφευκτος σκεπτικισμός καθώς ανακύπτουν ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως η αντικατάσταση των εθνικών διπλωματών από «ευρωκράτες».
Οι πρώτες σοβαρές αντιδράσεις προήλθαν από την Βρετανία, χώρα που διατηρεί μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο διπλωματικές υπηρεσίες με 139 πρεσβείες και αποστολές.