Σάββατο 10 Μαΐου 2008
Εξαλήφθηκε το PKK, σύμφωνα με του Τούρκους
Ο Τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι "σχεδόν εξαλείφθηκε" το PKK μετά τις τελευταίες αεροπορικές επιθέσεις στα σύνορα με το Ιράκ.
Οι πρόσφατοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά θέσεων των Κούρδων ανταρτών του PKK στο βόρειο Ιράκ είναι "από τα σημαντικότερα πλήγματα" που έχει δεχθεί το PKK είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιούλ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου που υποστηρίζει ότι "η τρομοκρατική οργάνωση έχει πανικοβληθεί και έχει χάσει το ηθικό της".
Η Χουριέτ εκτιμά ότι το PKK "σχεδόν εξαλείφθηκε". Σημειώνει ότι 200 αντάρτες στο όρος Καντίλ εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και διασκορπίστηκαν σε Κουρδικά χωριά του βόρειο Ιράκ μετά τις αεροπορικές επιθέσεις στις αρχές Μαίου.
H εφημερίδα προσθέτει ότι 19 αντάρτες και έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην επαρχία Χακάρι της νοτιανατολικής Τουρκίας.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο η Τουρκία έχει εξαπολύσει δεκάδες αεροπορικές επιθέσεις κατά στόχων του PKK, ενώ τον Φεβρουάριο προχώρησε και σε χερσαία εισβολή.
Ο στρατός εκτιμά ότι στις βόρειες περιοχές του Ιράκ βρίσκονται πάνω από δυο χιλιάδες αυτονομιστές αντάρτες.
http://www.foreignpress-gr.com/2008/05/blog-post_2339.html
Γενέθλια για το κράτος του Ισραήλ
Εξήντα χρόνια μετά, και ενώ το Τελ Αβίβ γιορτάζει με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις την επέτειο της ίδρυσής του -στις οποίες περιλαμβάνεται και μια επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζ. Μπους στην περιοχή-, η οικοδόμηση ενός κράτους «όπως όλα τα άλλα» παραμένει ένα... άπιαστο όνειρο. Παρά το γεγονός ότι οι 7 εκατ. κάτοικοι του Ισραήλ -τους οποίους προστίθενται κάθε χρόνο εκατοντάδες Εβραίοι που συρρέουν από τις πέντε ηπείρους- απολαμβάνουν τα οφέλη μιας ακμάζουσας οικονομίας και προστατεύονται από έναν πανίσχυρο στρατό, το κόστος της αιματηρής σύγκρουσης που γεννήθηκε ταυτόχρονα με το Ισραήλ, επισκιάζει την καθημερινότητα όσων κατοικούν στην περιοχή.
«Νάκμπα»
Ετσι, όταν οι Ισραηλινοί θα γιορτάζουν στις 14 Μαϊου την «Ημέρα της Ανεξαρτησίας», οι Παλαιστίνιοι θα φέρνουν στη μνήμη τους τη δικιά τους, κάθε άλλο παρά χαρμόσυνη, επέτειο: τη «Νάκμπα», ή αλλιώς «καταστροφή».
Η σημαίνουσα θέση που έχει κατακτήσει το Ισραήλ -στο οποίο κατοικεί σήμερα το 40% των 13 εκατ. Εβραίων του πλανήτη- στην παγκόσμια οικονομία δύσκολα μπορεί να αντισταθμίσει τη συνεχιζόμενη αιματηρή σύγκρουση, ενώ οι Αραβες που παρέμειναν στη χώρα μετά το 1948 και απέκτησαν ισραηλινή υπηκοότητα (περίπου 20% του πληθυσμού) αντιμετωπίζονται μέχρι σήμερα ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Η καθημερινότητα των Παλαιστινίων είναι πολύ χειρότερη. Μέσα στην τελευταία δεκαετία μόνο, έχουν χάσει τη ζωή τους 4.300 Παλαιστίνιοι, ενώ από το 1999 μέχρι σήμερα η παλαιστινιακή οικονομία συρρικνώθηκε κατά το 1/3 και η ανεργία εκτοξεύθηκε στα ύψη, κυρίως σε ό,τι αφορά στη λωρίδα της Γάζας. Δυσκολεύοντας ολοένα και περισσότερο την εφαρμογή του σχεδίου «διχοτόμησης» των εδαφών με στόχο τη δημιουργία δύο κρατών, ο πολλαπλασιασμός των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Οχθη -το σύνολο των οποίων αγγίζουν τους 160- αύξησε τους εποίκους από 150.000 σε 250.000 τα τελευταία δέκα χρόνια. Από την άλλη πλευρά, η λωρίδα της Γάζας -από την οποία οι Ισραηλινοί αποχώρησαν το 2005 «κλείνοντας πίσω τους τις πόρτες»- έχει μετατραπεί σε μια τεράστια φυλακή για 1,5 εκατ. ανθρώπους υπό τον έλεγχο της Χαμάς από όπου εκτοξεύονται καθημερινά ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους και η οποία γίνεται παράλληλα στόχος συχνών αεροπορικών επιδρομών.
Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες ειρήνης που υπεγράφησαν με την Αίγυπτο και την Ιορδανία τις περασμένες δεκαετίες αποτελούν ένα «σημαντικό βήμα» προόδου σε ό,τι αφορά στις διμερείς σχέσεις των αραβικών κρατών με το Τελ Αβίβ, τα κυριότερα αίτια της σύγκρουσης παραμένουν ανέγγιχτα και το Ισραήλ συνεχίζει να περιστοιχίζεται από εχθρούς:
Υψώματα του Γκολάν
Η Συρία επιζητεί την επιστροφή των υψωμάτων του Γκολάν που προσαρτήθηκαν από το Ισραήλ το 1973 και η σιιτική Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχει αποδείξει με το παραπάνω τις προθέσεις της έναντι του γειτονικού κράτους θέτοντας σε αμφισβήτηση για πρώτη φορά τη στρατιωτική ανωτερότητα του Ισραήλ.
Σαν να μην έφταναν αυτά, η εκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην προεδρία του Ιράν και οι προσπάθειές του να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή έδωσε νέες διαστάσεις στην αντιπαράθεση της Τεχεράνης με το Ισραήλ το οποίο επιμένει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του θεοκρατικού καθεστώτος αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια της χώρας.
Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τόσο η πλειοψηφία των Ισραηλινών όσο και το μεγαλύτερο μέρος των Παλαιστινίων επιθυμούν την επίλυση της κρίσης μέσω της δημιουργίας δύο κρατών, μόνο μία ισχνή μειοψηφία και στις δύο πλευρές πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο νέος γύρος συνομιλιών που εγκαινιάστηκε στην Ανάπολις τον περασμένο Νοέμβριο θα στεφθεί με επιτυχία.
Οπως υποστηρίζουν αναλυτές, η αδυναμία τόσο του Ισραηλινού προέδρου Εχούντ Ολμέρτ -κατά του οποίου διεξάγεται αστυνομική έρευνα που δεν αποκλείεται να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση- όσο και του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, η εξουσία του οποίου αμφισβητείται ανοιχτά από τη Χαμάς, αφήνουν ελάχιστα περιθώρια στην επίτευξη κάποιας ιστορικής συμφωνίας στο άμεσο μέλλον.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
1867: Πρώτη συνεδρίαση του Κογκρέσου Σιωνιστών.
1917: Η Διακήρυξη του Μπαλφούρ υπόσχεται μια «εθνική εστία» για τους Εβραίους στην Παλαιστίνη. Η Βρετανία καταλαμβάνει την Παλαιστίνη που βρισκόταν υπό οθωμανικό έλεγχο.
1939-1945: Εξι εκατ. Εβραίοι χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ναζιστικού ολοκαυτώματος.
1948: Ο «πόλεμος της ανεξαρτησίας» του Ισραήλ, τον οποίο οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν «Νακμπά» ή αλλιώς «καταστροφή». Ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
1956: Ο Πόλεμος του Σουέζ. Το Ισραήλ επιτίθεται στην Αίγυπτο μαζί με τη Γαλλία και τη Βρετανία, αλλά οι σύμμαχοι αποχωρούν ύστερα από πιέσεις των ΗΠΑ για εκεχειρία.
1967: Ο Πόλεμος των έξι ημερών. Το Ισραήλ θα προσαρτήσει τη Δυτική Οχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Λωρίδα της Γάζα, το Σινά και τα Υψώματα του Γκολάν.
1973: Ο Πόλεμος του Γιoμ Κιπούρ. Η Αίγυπτος και η Συρία εξαπολύουν επίθεση εναντίον του Ισραήλ κατά τον εορτασμό του Γιομ Κιπούρ, τον Οκτώβρη, και χάνουν τον πόλεμο.
1979: Η Αίγυπτος και το Ισραήλ υπογράφουν συνθήκη ειρήνης.
1982: Το Ισραήλ εισβάλλει στον Λίβανο με στόχο την εξόντωση της PLO (Παλαιστινιακή Απελευθερωτική Οργάνωση).
1987: Πρώτη παλαιστινιακή Ιντιφάντα (εξέγερση).
1993: Το Ισραήλ και η PLO υπογράφουν τη Συμφωνία του Οσλο, που αναγνωρίζει την Παλαιστινιακή Αρχή.
1994: Η Ιορδανία και το Ισραήλ υπογράφουν συνθήκη ειρήνης.
1995: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Γιτζάκ Ράμπιν, δολοφονείται από τον Γιγκάλ Αμίρ.
2000: Δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα.
2004: Ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ φεύγει από τη ζωή.
2006: Ο Πόλεμος των 34 ημερών. Το Ισραήλ εισβάλλει στον Λίβανο με στόχο την εξόντωση της Χεζμπολάχ. Η Χαμάς κερδίζει τις εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη.
2007: Η Χαμάς καταλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας διά της βίας, εκδιώκοντας τη Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς. Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Παλαιστινιακής Αρχής και Ισραήλ εγκαινιάζονται στην Ανάπολις.
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=8400&pubid=952412
Γυναικεία μετανάστευση στην Ελλάδα
Ολοένα και περισσότερες γυναίκες μεταναστεύουν πλέον αυτόνομα, χωρίς τα παιδιά ή τους συντρόφους τους στη χώρα μας.
Για πολλές μετανάστριες η εγκατάστασή τους στην Ελλάδα δεν σημαίνει μόνο καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες αλλά και τη δυνατότητα να φτιάξουν τη ζωή τους και σε προσωπικό επίπεδο, καθώς πολλές γυναίκες από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ έχουν παντρευτεί ή διατηρούν συντροφική σχέση με Ελληνα
Με εξαίρεση τις Αλβανίδες που στις περισσότερες περιπτώσεις εγκαθίστανται στη χώρα μαζί με την οικογένεια που έχουν ήδη δημιουργήσει στην πατρίδα τους, μετανάστριες άλλων εθνικοτήτων και κυρίως από χώρες τις πρώην ΕΣΣΔ συχνά αναγκάζονται να αποχωριστούν τα παιδιά τους.
Αυτά προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα με αντικείμενο τη γυναικεία μετανάστευση, που διεξήχθη ανάμεσα σε 612 αλλοδαπές γυναίκες ηλικίας 16 - 60 για λογαριασμό του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την κ. Λάουρα Μαράτου - Αλιπράντη, διευθύντρια ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).
Η συντριπτική πλειονότητα των Αλβανίδων που έρχονται στην Ελλάδα (79,1%) είναι παντρεμένες και έχουν αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί, ενώ οι γυναίκες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ είναι παντρεμένες σε μικρότερο ποσοστό από τις μετανάστριες άλλων εθνικοτήτων (54,5%).
Στοιχεία
Αντίθετα με τις Αλβανίδες μετανάστριες που, κατά κανόνα, ζουν με τα παιδιά τους στη χώρα μας (ποσοστό 89%), πολλές μητέρες από τις βαλκανικές χώρες και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης ή έχουν αναγκαστεί να αποχωριστούν τα παιδιά τους (ποσοστό 40% περίπου) ή έχουν μαζί τους κάποια από τα παιδιά τους, ενώ άλλα ζουν στη χώρα καταγωγής με συγγενείς τους (ποσοστό περίπου 10%).
Οπως σχολιάζει η κ. Μαράτου - Αλιπράντη, το δεδομένο αυτό υπήρξε για τους ερευνητές το πιο αιφνιδιαστικό. Για τις γυναίκες από την Αλβανία η μετανάστευση είναι οικογενειακή υπόθεση, οι γυναίκες από την πρώην ΕΣΣΔ κινούνται πιο αυτόνομα, ενώ πολλές από αυτές, περίπου 22%, επιχειρούν να φτιάξουν τη ζωή τους στη χώρα μας. Αρκετές έχουν αποκτήσει Ελληνα σύζυγο ή σύντροφο και σε ποσοστό 10% μένουν σε ιδιόκτητο σπίτι», σημειώνει.
Κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, το 68,8% των γυναικών εργαζόταν. Υψηλότερα ήταν τα ποσοστά απασχόλησης (93,5%) ανάμεσα σε όσες κατάγονταν από την Πολωνία και τις Φιλιππίνες, ενώ αυξημένη ανεργία αντιμετώπιζαν οι προερχόμενες από την πρώην ΕΣΣΔ. Συχνότερα, οι μετανάστριες και κυρίως οι Αλβανίδες απασχολούνται ως καθαρίστριες, οικιακοί βοηθοί και baby sitter. Το 42,5% των εργαζόμενων γυναικών δεν έχουν καμιά ασφάλιση, ενώ ο σημαντικότερος λόγος γι αυτό είναι η άρνηση του εργοδότη να τις ασφαλίσει.
Το επίπεδο εκπαίδευσής τους θεωρείται υψηλό, καθώς το 19,1% έχει τελειώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, το 48,5% και το Λύκειο, ενώ το 26,55% έχει λάβει εκπαίδευση πάνω από 13 χρόνια.
Τα προβλήματα που δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν σχετίζονται κυρίως με ζητήματα γραφειοκρατίας, εργασιακά θέματα και σε πολύ χαμηλά ποσοστά με την αρνητική συμπεριφορά των Ελλήνων.
Περισσότερα χρόνια έχουν μεταναστεύσει στη χώρα μας γυναίκες από την Πολωνία και τις Φιλιππίνες, ενώ οι περισσότερες από τις μισές επιθυμούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Αντίθετα, οι πιο πρόσφατα εγκατεστημένες γυναίκες από την Αλβανία και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες καθώς και από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ επιθυμούν να ζήσουν για πάντα εδώ.
ΑΡΓΥΡΩ ΛΥΤΡΑ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=946437
Πλειστηριασμός ευχών για τους δανειολήπτες
Πέταξε το μπαλάκι στη δυσμενή διεθνή συγκυρία και τις τράπεζες, τις οποίες κάλεσε να επιδείξουν «αυξημένη κοινωνική ευθύνη» και περιορίστηκε να απαντήσει με πέντε μέτρα στις ισάριθμες προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Καρατζαφέρη που περιέγραψαν την « ανυπόφορη ομηρεία» των δανειοληπτών, οι οποίοι ασφυκτιούν από την ακρίβεια και προσπαθούν να ανακυκλώσουν τα χρέη τους, ο Κ. Καραμανλής κατέφυγε ανεπιτυχώς στη στατιστική.
Ομιλία Παπανδρέου
«Αυτοί οι αριθμοί δεν δίνουν την πραγματική εικόνα του αδιεξόδου, της αγανάκτησης και της απελπισίας που αισθάνεται σήμερα ο μέσος Ελληνας. Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται τραγικές ιστορίες ανθρώπων που χάνουν τα σπίτια τους και τους πετάνε στο δρόμο» αντέτεινε ο Γ . Παπανδρέου. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περιπέτεια μιας πολύτεκνης οικογένειας στη Νίκαια που κινδυνεύει να χάσει το 70 τ.μ. σπίτι της για δάνειο 4.700 ευρώ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει στο σύνολό τους τις προτάσεις που κατέθεσε μια μέρα νωρίτερα το κόμμα του με γνώμονα την προστασία της κύριας κατοικίας, με αύξηση, μεταξύ άλλων, στα 20.000 ευρώ του ορίου για την πραγματοποίηση πλειστηριασμών. «Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο για τη δημιουργία αναγκαίων και εφικτών μέτρων για την προστασία των καταναλωτών» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος προανήγγειλε πέντε μέτρα για την αντιμετώπιση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων.
Πλειστηριασμοί
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η αύξηση του ορίου των 10 .000 ευρώ κάτω από το οποίο δεν θα επιτρέπεται ο πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετήσει τη σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από τη διεθνή οικονομική κατάσταση, ούτε τα επιτόκια μας είναι ανάλογα της Ε.Ε.», ανταπάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ρώτησε «ποιους τελικά εκπροσωπείτε κύριοι της Ν.Δ.; Εως πότε θα ισχύουν δυο μέτρα και σταθμά όταν εφαρμόζετε άλλους νόμους για τους ισχυρούς και διαφορετικούς για τους υπόλοιπους πολίτες; Όταν από τη μια εξαντλείτε την επιείκειά σας προς τα μεγάλα συμφέροντα και την αυστηρότητά σας στους αδύναμους πολίτες;».
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης υπερθεματίζοντας σχολίασε « είναι ντροπή να γίνονται πλειστηριασμοί σε εξευτελιστικές τιμές. Η πρώτη κατοικία δεν θα πρέπει να βγαίνει στο σφυρί ανεξαρτήτως ποσού χρέους». Κάλεσε την κυβέρνηση να ελέγξει τις τράπεζες και να συνδέσει όλα τα επιτόκια σε σταθερή σχέση με το επιτόκιο που ορίζει η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η δέσμη μέτρων
Απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής τους αξίας.
Υποχρεωτική διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποκλειστικά και μόνο σε ειρηνοδικεία με σφραγισμένες προσφορές.
Καθιέρωση περιόδου χάριτος μέχρι ένα χρόνο στους δανειολήπτες, στη διάρκεια του οποίου θα μπορούν να πετυχαίνουν νέο διακανονισμό με τις τράπεζες.
Διαμόρφωση μιας κλίμακας με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για την ίση αντιμετώπιση ομοειδών περιπτώσεων.
Απαγόρευση της κατάσχεσης για χρέη στο δημόσιο και τις τράπεζες του μισθού, όταν δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ.
Στόχος η αυτονομία του Τ.Τ.
Τη θέση της κυβέρνησης για τη διατήρηση της αυτονομίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επανέλαβε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.
«Δεν υπάρχει καμιά απόφαση για περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΤΤ. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αυτόνομη πορεία του και ως εκ τούτου το δημόσιο δεν ευνοεί συνεργασίες ή πωλήσεις ή απόκτηση μετοχών του ΤΤ από άλλους τραπεζικούς οργανισμούς. Θεωρούμε ότι για να επιτελέσει το ρόλο του θα πρέπει να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του».
Το θέμα προέκυψε από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη να προστατευτεί το ΤΤ και πρότεινε στην κυβέρνηση να ανακτήσει το 50% συν ένα τουλάχιστον των μετοχών του.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&tag=9464&pubid=1813198