Κομβικό σημείο στην πορεία για την επίλυση του θέματος εκείνη την περίοδο, ήταν αναμφίβολα το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τον Απρίλιο του 1992. Εκεί, οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέλυσαν τα δεδομένα και κατέληξαν στην απόφαση να μη γίνει αποδεκτή ονομασία που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
Ο τότε πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, αποκάλυψε ωστόσο, με δική του εισήγηση -και όλοι είχαν αποδεχθεί την πρόταση- ότι εάν η προσπάθεια που θα αναλάμβανε τότε ο ίδιος, δεν καρποφορούσε, τότε θα συγκαλείτο εκ νέου το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
Κορυφαίος πολιτικός παράγοντας, ο οποίος είναι γνώστης των χειρισμών και του παρασκηνίου που υπήρξε τότε, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των Σκοπίων, αποκαλύπτει σήμερα στο «Εθνος της Κυριακής» πως «ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλής, στήριζε αρχικά την άποψη του Κ. Μητσοτάκη ότι το Σκοπιανό δεν έπρεπε να πάρει μεγάλες διαστάσεις στο εσωτερικό της χώρας, διότι αυτό θα δυσκόλευε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα του ονόματος».
«Ωστόσο» -συνεχίζει η ίδια πηγή- «μετά τα ογκώδη συλλαλητήρια που είχαν πραγματοποιηθεί το 1992 στη χώρα, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αρχίσει να κλονίζεται». «Τότε έπαψε να στηρίζει την πολιτική Μητσοτάκη, υπέρ της εξεύρεσης λύσης με σύνθετη ονομασία», συμπλήρωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου