Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Ελλάδα-Σκόπια 1-0


Ελευθεροτυπία - Θέμα ονομασίας και απ' τον Σέφε�: Το Πλήρες Άρθρο της Ελευθεροτυπίας

Μετέωρη αφήνει η Ατλαντική Συμμαχία την πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ σ' αυτήν, με τον γεν. γραμματέα της κ. Σέφερ να δηλώνει από την Αθήνα ότι τα Σκόπια θα κριθούν από την επίδοσή τους στο θέμα της ονομασίας, αν και ο ίδιος επιθυμεί το θέμα να λυθεί συναινετικά πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το «Νέα Μακεδονία» τελευταίο ανάχωμα
Κυριακή, 09.03.08
Με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του αρμόδιου για τις βαλκανικές υποθέσεις βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Ντάνιελ Φριντ, στα Σκόπια την Παρασκευή το βράδυ, απευθείας από το Κόσοβο, εγκαινιάστηκε ο κύκλος της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για το ζήτημα της ονομασίας, στον απόηχο του πρώτου ελληνικού «όχι» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών μιλούσαν για «άσκηση αμερικανικών πιέσεων στα Σκόπια, ώστε να διανύσουν το άλλο μισό της διαδρομής». Οι πλέον ενθουσιώδεις της ελληνικής διπλωματίας υποστηρίζουν ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση ισχύος και ότι το σκορ είναι 1-0 μετά το πρώτο βέτο», όπως ονομάστηκε η άρνηση της ελληνικής πλευράς να συναινέσει στην πρόσκληση ένταξης προς τα Σκόπια, σε μια διαδικασία η οποία δεν περιελάμβανε ψηφοφορία.

Οπως έγινε σαφές κατά την άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ δίνει καθαρή και ισχυρή εντολή στον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, να εντείνει τις προσπάθειες για συμβιβασμό. Αλλά επειδή το γύρισμα του «κλειδιού» δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο από την Ουάσιγκτον, η αμερικανική διπλωματία αναλαμβάνει -ανοιχτά πλέον- ενεργό ρόλο στη διαδικασία.

Οι ΗΠΑ θέλουν να αποφευχθεί η σύγκρουση των τρένων, γνωρίζοντας ότι το Σκοπιανό έχει έντονες εσωτερικές παρενέργειες και για τις δύο χώρες. Για το λόγο αυτόν, ό,τι είναι να γίνει θα έχει χαρακτηριστικά δραματικής κορύφωσης. Ο καταλογισμός των ευθυνών (blame game) ή η τελευταία απόπειρα θα γίνει στο Βουκουρέστι, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (2-4 Απριλίου), παρουσία του Αμερικανού προέδρου Μπους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής πλευράς, όπως έχει καθοριστεί από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων), «ξεθωριάζει» ελαφρώς όταν παρουσιάζεται στο εξωτερικό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πριν από λίγες μέρες μεταφέρθηκε από την Αθήνα στην Ουάσιγκτον η ετοιμότητα για συμφωνία επί της τελευταίας πρότασης Νίμιτς, με ελάχιστες αλλαγές, εάν δοθεί ένα όνομα ανεκτό από την κοινή γνώμη, δηλαδή το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».
Το «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας» δεν βρίσκεται στο τραπέζι λόγω και των ενστάσεων της Βουλγαρίας, που θεωρεί ότι απειλείται η δική της «Μακεδονία του Πιρίν».

Κυρίαρχη εκτίμηση στο υπουργείο Εξωτερικών, αν και δεν ομολογείται δημοσίως, είναι ότι -για επικοινωνιακούς, προφανώς, λόγους- «το 80% της επιτυχίας είναι ένα καλό όνομα και όλα τα άλλα αντιμετωπίζονται». Τι θα πει αυτό; Θα πει ότι εάν εξασφαλιστεί το «Νέα Μακεδονία», η κυβέρνηση θα βάλει πολύ νερό στο κρασί της σε σχέση με το αν πρόκειται για ολική ή μερική διεθνή χρήση.

Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με ενημερωμένους παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, η Αθήνα θα αποδεχθεί λύση διπλής ονομασίας αρκούμενη σε μία ρητή σύσταση των Ηνωμένων Εθνών προς τρίτες χώρες να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το καινούργιο όνομα. Και θα επιδιώξει δηλώσεις από ισχυρές χώρες ότι θα σεβαστούν τη συμφωνία, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραιτήτως ότι θα προχωρήσουν στη συνέχεια, πράγματι, σε αντικατάσταση της προηγούμενης αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επειδή ακριβώς τέτοιες δηλώσεις είναι ευχάριστες και όχι δεσμευτικές, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, όταν έρθει η ώρα, θα πει τη φράση που γνωρίζει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή μπορεί να «πουλήσει» ακριβά στο εσωτερικό, έστω στην αρχή. Προσπάθεια γίνεται διά της διπλωματικής οδού προκειμένου να εξασφαλιστούν δηλώσεις στήριξης και από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, αν πειστούν ότι αυτό θα βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου, θα το κάνουν για να φύγει το μοναδικό εμπόδιο που υπάρχει στον ενταξιακό δρόμο της ΠΓΔΜ. Οχι γιατί έχει εκπληρώσει τα κριτήρια, αλλά γιατί πιστεύουν ότι με την ένταξη θα αποφευχθεί η διάλυσή της.

Η ελληνική διπλωματία θα επιμείνει στην ανάγκη να χρησιμοποιείται το νέο όνομα στα διαβατήρια των πολιτών της ΠΓΔΜ. Θα επιμείνει επίσης στον όρο για συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να συμπεριληφθεί η όποια συμφωνία στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Δεν θα επιμείνει, όμως, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στην άρση των περιορισμών που επιβάλλει ο κ. Νίμιτς στη χρήση του όρου «Μακεδονία» και στην ελληνική πλευρά. Με άλλα λόγια, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, θα γίνει αποδεκτό ότι δεν μπορεί να έχει η Ελλάδα αποκλειστικό προνόμιο στο «Μακεδονία» σκέτο. Η φιλοδοξία των αρμοδίων για την επικοινωνιακή διαχείριση είναι ότι μέσα στο θόρυβο για την επιτυχία της τελευταίας στιγμής, αυτή η λεπτομέρεια θα χαθεί στη σκόνη που θα σηκωθεί από τον καταιγισμό των εξελίξεων.


Το καλό και το κακό σενάριο

Η ελληνική πλευρά έχει ποντάρει πολλά στην αδιαλλαξία της ΠΓΔΜ. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών πιστεύουν, δηλαδή ευελπιστούν, ότι η ακαμψία θα διατηρηθεί και, όταν ασκηθεί το ελληνικό βέτο, τα Σκόπια θα συνέλθουν λόγω του ισχυρού σοκ και θα προσέλθουν με εποικοδομητική διάθεση σε διαπραγματεύσεις, ώστε να βρεθεί λύση σε διάστημα ενός χρόνου. Με βάση αυτή την ανάλυση, στα 60χρονα του ΝΑΤΟ την προσεχή άνοιξη, θα ξανασυζητηθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία με νέους όρους. Υπάρχει, ωστόσο, και άλλη εκδοχή: Να προχωρήσουν τα Σκόπια, με αμερικανική οδηγία και ενθάρρυνση, σε υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής (μετονομασία του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος», απόσυρση αλυτρωτικών χαρτών, δήλωση εναντίον των εδαφικών διεκδικήσεων), ώστε να δυσχερανθεί η ελληνική επιχειρηματολογία για παραβίαση των κανόνων στις σχέσεις καλής γειτονίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, η πίεση θα στραφεί προς την ελληνική πλευρά, που θα πρέπει να αποδείξει τη δική της εποικοδομητική στάση, όπως την εννοούν οι ΗΠΑ.


Η Ελλάδα κρατά τα σκήπτρα των επενδύσεων στην ΠΓΔΜ

ΠΓΔΜ, Αποστολή: ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Λουκέτο στην ελληνικών συμφερόντων αλυσίδα καταστημάτων ρούχων και καφετεριών «Ελενα» έβαλε το σκοπιανό «ΣΔΟΕ». Σύμφωνα με τηλεγράφημα πρακτορείου ειδήσεων της γειτονικής χώρας, επιθεωρητές του σκοπιανού «ΣΔΟΕ» προχώρησαν σε έλεγχο στα καταστήματα «Ελενα» στη Στρούμιτσα σε ώρες μη λειτουργίας της αγοράς. Η εκπρόσωπος της επιχείρησης Φίμκα Ιλίεβα είπε ότι οι επιθεωρητές τούς αιφνιδίασαν και έκλεισαν όλα τα καταστήματα. Η ίδια δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως μπήκε λουκέτο επειδή ο ιδιοκτήτης είναι Ελληνας. Ο Ελληνας επιχειρηματίας επισκέφθηκε το δήμαρχο της περιοχής εκφράζοντας τα παράπονά του για την ενέργεια των επιθεωρητών.

Από το σκοπιανό «ΣΔΟΕ» δεν έγινε καμία δήλωση, παρά μόνο ότι «δεν σχολιάζουν μεμονωμένες περιπτώσεις». Η εκπρόσωπος του σώματος Βέσνα Νοβάκοβιτς υποστήριξε πως ο κάθε επιχειρηματίας που παραβιάζει τους νόμους του κράτους έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται. Πάντως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες το σκοπιανό «ΣΔΟΕ» έχει κλείσει 331 επιχειρήσεις σε 22 πόλεις της χώρας. Στην ΠΓΔΜ από τις δεκαεπτά μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις οι επτά είναι ελληνικές. Βάσει του μετοχικού κεφαλαίου, οι ελληνικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ ανήλθαν την περίοδο 2000-2006 σε 262,4 εκατ. δολάρια ΗΠΑ ή, αν υπολογιστεί το σύνολο των ετήσιων ροών επενδύσεων, κατέλαβαν τη δεύτερη θέση μεταξύ των ξένων επενδύσεων. Ο υπολογισμός της ροής ξένων επενδύσεων βάσει μετοχικού κεφαλαίου δεν αφορά το πραγματικό επενδεδυμένο κεφάλαιο των επιχειρήσεων, το οποίο εμφανίζεται μόνο στα στοιχεία του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των ελληνικών επενδυτικών κεφαλαίων έχει εισρεύσει στην ΠΓΔΜ μέσω εταιριών ελληνικών συμφερόντων που έχουν την έδρα τους και σε άλλες χώρες (Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Κύπρος, Ιρλανδία) και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιωτικοποιήσεις και εξαγορές (ΕΛΠΕ-ΟΚΤΑ, ΕΤΕ-STOPANSKA BANKΑ, OTE-COSMOFON, TITAN-UJSE, 3E-PIVARA, ALPHA BANK, KYRIAKIDIS, ELBISCO-ZITOLUX). Συνεπώς, το μέγεθος των ελληνικών επενδύσεων, σύμφωνα με το επενδεδυμένο κεφάλαιο, είναι ανώτερο του επισήμως εγγεγραμμένου και ανέρχεται σε 950 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση. Οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων απασχολούν πάνω από 20.000 άτομα στην ΠΓΔΜ και οι σαράντα μεγαλύτερες από αυτές διαθέτουν επενδεδυμένο κεφάλαιο 830 εκατ. ευρώ.

Στο σύνολο της αξίας των ελληνικών επενδύσεων, το 25% καταλαμβάνουν οι επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου, το 17% στις τηλεπικοινωνίες, το 28% σε τράπεζες, το 10% στον κλάδο των τροφίμων, το 15% στη βιομηχανία και το 5% σε λοιπούς τομείς. Κι ενώ η παρουσία της χώρας μας στην ΠΓΔΜ είναι ιδιαίτερα δυναμική, τα νούμερα που εκφράζουν την εικόνα διαβίωσης στη γείτονα κινούνται σε αρνητικά επίπεδα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του UNPD (Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών), το 29,6% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, η παραοικονομία αντιπροσωπεύει το 40% του ΑΕΠ της ΠΓΔΜ, ενώ οι εισοδηματικές ανισότητες εντείνονται. Η ανώτερη εισοδηματική τάξη αποτελεί μικρό ποσοστό συνόλου καταναλωτών, ενώ η μεσαία οικονομική τάξη υφίσταται τις επιπτώσεις μετάβασης στο σύστημα της αγοράς (φτώχεια, αύξηση ανεργίας, περιφερειακές ανισότητες, εργασιακή αβεβαιότητα, ενίσχυση παραοικονομίας).

Η ανεργία παραμένει το σημαντικότερο διαρθρωτικό πρόβλημα της ΠΓΔΜ (από τα υψηλότερα στην Ευρώπη), ενώ πλήττει κυρίως νέους ηλικίας 20-34 ετών και αποφοίτους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το 2006 ανήλθε σε 35,9%, κατά τις με εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών.

Σύμφωνα με μελέτη του UNPD (Νοέμβριος 2005) σχετικά με τις εισοδηματικές ανισότητες σε περιφερειακό επίπεδο στην ΠΓΔΜ, η ανεργία πλήττει περισσότερο τις ομάδες Αθίγγανων (78,5%), αλβανόφωνων (61,2%), Βόσνιων (60,3%) και τουρκόφωνων (58,2%), καθώς και νέους ηλικίας 20-34 ετών.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ (2006)
Εταιρία στην ΠΓΔΜ Εταιρία στην Ελλάδα Επένδυση (€)
OKTA-SKOPJE AD ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ 200.000.000
STOPANSKA BANKA ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 178.000.000
COSMOFON ΟΤΕ 135.000.000
USJE CEMENTARNICA ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΤΙΤΑΝ 75.000.000
PIVARA ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ 60.000.000
MERMEREN KOMBINAT ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ 50.000.000
VERO-VEROPOULOS ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ 40.000.000
ALPHA BANK ALPHA BANK 25.000.000
ZITOLUKS ELBISKO-ΦΙΛΙΠΠΟΥ 15.000.000
NIKAS SKOP DOO NIKAS 7.000.000
RODON HAPPENING ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΚΙΝΗΣ 6.000.000
STRUMICA TABAK L. TOBACCO MICHAILIDIS 4.600.000
PASCALIN PASCALIN 3.969.000
DS STEEL DS STEEL 3.500.000
LARIN MRAMOR AD ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ 3.000.000
KRI-KRI KRI-KRI 2.930.000
NESTLE ICE SKOPJE DELTA DAIRY HELLAS 2.000.000
ELLASKOM HELLASCOM 2.000.000
DOJRAN STEEL ΣΙΔΕΝΟΡ 2.000.000
DS FOOD DS STEEL 1.700.000
ELENA-M Κ. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΗΣ 1.400.000
KUZMAN&DAMIAN Π. ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ 1.300.000
ALUMIL SYSTEMS ALUMIL HELLAS 1.000.000
IRON FROZEN ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΡΟΥΚΗΣ 1.000.000

Το όνομα «αγκάθι» στην οικονομική συνεργασία

«Αν επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα του ονόματος, θα εισρεύσουν στα Σκόπια πολύ περισσότερες επενδύσεις από την Ελλάδα» δήλωσε στον ΕΤ.Κ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξένων Επενδυτών στην ΠΓΔΜ Αρης Βλάχος. Η ένωση διαθέτει 35 μέλη. Πρόκειται για μεγάλες εταιρίες από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Αυστραλία, την Ολλανδία, την Ινδία, τη Μεγ. Βρετανία, την Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίες προχώρησαν σε επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ. Περισσότερες από 350 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στα Σκόπια, οι οποίες έχουν επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ και δίνουν δουλειά σε 20.000 άντρες και γυναίκες. Ο πρόεδρος της ένωσης ήταν κατηγορηματικός στις δυσκολίες που θέτει το ζήτημα της μη επίλυσης του ονόματος. «Οταν υπάρχει πρόβλημα στην πολιτική, επηρεάζονται και οι οικονομικές σχέσεις. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Οι επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις δυσκολίες, καθώς επέλεξαν να επενδύσουν στη συγκεκριμένη χώρα και μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα φέρεται να δικαιώνει την επιλογή τους» είπε. Υπενθύμισε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς είναι πολύ καλές.



ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Ελεύθερος Τύπος