Πέντε χρόνια πέρασαν από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, που σηματοδότησε μια νέα εποχή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Με την ωμή αυτή παρέμβαση, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσκοπούσαν στον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, στον οικονομικό έλεγχο της ραγδαία αναπτυσσόμενης Ασίας, αλλά και στον πολιτικό έλεγχο της Ευρώπης. Τελικώς, τι κατάφεραν; Να εκτοξευθούν οι τιμές του πετρελαίου και ο μόνος κερδισμένος της κούρσας αυτής να είναι η Ρωσία, η οποία, χάρις στα έσοδά της από την ενέργεια, ξαναστήνεται στα πόδια της και οι ΗΠΑ την βρίσκουν πλέον μπροστά τους σε κάθε τους βήμα. Εξάλλου στο «δυτικό στρατόπεδο» (ΗΠΑ- Δ. Ευρώπη) παρουσιάστηκαν σημαντικά ρήγματα ενώ σοβαροί τριγμοί προκαλούνται και μέσα στην αμερικανική κοινωνία. Ο πόλεμος στο Ιράκ είναι ένα από τα κύρια θέματα στις εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ, όπου λόγω της φιλο-πολεμικής στάσης στριμώχνεται η Χίλαρι Κλίντον.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, διευρύνθηκε το χάσμα ανάμεσα στον δυτικο – χριστιανικό - κόσμο και στον τριτοκοσμικό –μουσουλμανικό- κόσμο. Γεγονός που δυσχεραίνει θεαματικά την αφομοίωση των δεκάδων εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στην ΕΕ. Τέλος, ο «εκδημοκρατισμός» του Ιράκ, αποδείχτηκε ένα τεράστιο φιάσκο. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια (15% του πληθυσμού) έφυγαν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν από την «κόλαση», δύο στους τρεις Ιρακινούς δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ένας στους τρεις αδυνατεί να επιβιώσει, η κοινωνία συντηρητικοποιείται προς την Θρησκεία, τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις αντιπάλων φατριών οργιάζουν, ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το 2003 έως το 2006. Όπως και να εξελιχθεί ο πόλεμος στο Ιράκ, είναι βέβαιον ότι θα οδηγήσει σε αλλαγές των συνόρων στην περιοχή και ως εκ τούτου στην ανάγκη δημιουργίας μιάς νέας παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων.
Να συμπληρώσουμε στο ακριβές άρθρο του ΑΝΤΙ ότι 120.000 αμερικανοί στρατιώτες πολεμούν στο Ιράκ έχοντας εγκλωβίσει έναν τεράστιο αριθμό πόρων και ανθρώπων γύρω από την υπόθεση και χωρίς μέχρι τώρα αποτέλεσμα, όσον αφορά τους αρχικούς στόχους της επιχείρησης που ήταν η Αμερικανοποίηση της περιοχής και ο περιορισμός των αντιρρήσεων του Ισλάμ για την παγκόσμια κυριαρχία της Δύσης.
Οι φωνές για την επιστροφή των στρατεύσιμων αυξάνονται στην Αμερικανική κοινή γνώμη και η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το θέμα του ανώδυνου απεγκλωβισμού των παραπάνω πόρων από την περιοχή εξαιτίας και της αυξανόμενης Ρωσο-Κινεζικής παγκόσμιας επιρροής που θα θέσουν εκ νέου τις παγκόσμιες ισορροπίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου