Κόντρα ανάμεσα στους Αλβανούς του Κοσόβου και την Τουρκία ξέσπασε τελευταία, με αφορμή την τηλεοπτική εμφάνιση του τούρκου πρέσβη στο Κοσσυφοπέδιο τον ισχυρισμό του ότι η οθωμανική αυτοκρατορία δεν κατέλαβε την περιοχή, αλλά την …απελευθέρωσε. Ζήτησε μάλιστα να βγει από τα σχολικά βιβλία το σημείο που παρουσιάζει την Οθωμανική αυτοκρατορία ως «κατακτητική δύναμη. Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε σειρά τοποθετήσεων αλβανοκοσσοβάρων ιστορικών, οι οποίοι, εκτός του ότι ξαναθυμήθηκαν τα πασαλίκια στο Κόσοβο, στα Γιάννενα και στα Σκόδρα, μίλησαν για προσπάθεια φαλκίδευσης της ιστορίας και υποστήριξαν ότι οι Αλβανοί εξεγέρθηκαν επανειλημμένως κατά των Οθωμανών. Παραδέχτηκαν πάντως ότι οι Αλβανοί μπήκαν στην υπηρεσία των Οθωμανών, αλλά απέδωσαν το φαινόμενο στην κρίση της αυτοκρατορίας (!).
Μπορεί βέβαια, να ήταν χοντροκομμένη η παρέμβαση του τούρκου πρέσβη και να εκφράζει την αποικιακού τύπου αντίληψη, με την οποία προσεγγίζουν οι Τούρκοι τους Αλβανούς και Κοσοβάρους. Ήταν όμως, και χρήσιμη, επειδή «βοηθά» να κατανοήσουν οι Βαλκάνιοι αφενός τη νοοτροπία της Άγκυρας και αφετέρου ότι μόνον η συνεργασία μεταξύ των γειτόνων –και κυρίως με την Ελλάδα- μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα. Αρκεί βέβαια, και η Ελλάδα να δουλέψει εξαντλητικά και με συνέπεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Από την κόντρα αναδείχτηκε και μια ακόμη διάσταση: Η προσπάθεια των Κοσοβάρων να δημιουργήσουν τους δικούς τους ιστορικούς μύθους, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την ύπαρξή τους ως κράτος. Δίχως ουδείς να υποβαθμίζει τους αγώνες του αλβανικού λαού στο παρελθόν, είναι σίγουρο ότι διεκδίκησε την εθνική του χειραφέτηση με καθυστέρηση σχεδόν δύο αιώνων από τις εθνικοαπελευθερωτικές επαναστάσεις των Ελλήνων, των Σέρβων και των Βουλγάρων. Εξάλλου, οι προαναφερθέντες Βαλκάνιοι, καθυστέρησαν μερικούς αιώνες από τους δυτικοευρωπαίους, να δημιουργήσουν τα δικά τους κράτη-έθνη. Τι να κάνουμε; Η Ιστορία έχει τους δικούς της κανόνες κίνησης και δεν πιάνεται γκόμενα κανενός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου