Με κακούς οιωνούς ξεκίνησε το 2008 για την οικοδομική δραστηριότητα, η οποία τον Ιανουάριο σημείωσε πτώση 5,4% ως προς τον όγκο, 6,1% ως προς την επιφάνεια και 13,8% ως προς τον αριθμό των νέων οικοδομικών αδειών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας ήταν εντυπωσιακή στην Αττική, όπου ο οικοδομικός όγκος μειώθηκε κατά 19,6% έναντι του Ιανουαρίου του 2007, έναντι 0,4% στην υπόλοιπη χώρα.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σημειώθηκε πτώση 35,4%, στη Δυτική Ελλάδα 31,9%, στα Ιόνια 17,6% και στην Πελοπόννησο 15%. Αντίθετα, αύξηση 27,3% καταγράφεται στην Κρήτη, 23,4% στο Νότιο Αιγαίο, 21,4% στο Βόρειο Αιγαίο, και 151,2% στη Δυτική Μακεδονία.
Η συνεχιζόμενη και το 2008 πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας (το 2007 υποχώρησε κατά 5% σε σχέση με το 2006) έχει ήδη επιπτώσεις στις επενδύσεις και κατά συνέπεια στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2007, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 3,6%, έναντι 3,8% στο τρίτο 4,1% στο δεύτερο και 4,3% στο πρώτο τρίμηνο. Ενας βασικός λόγος της επιβράδυνσης του δ΄ τριμήνου ήταν η μείωση των επενδύσεων κατά 3,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στην κάμψη της οικοδομής. Σημειώνεται, ότι η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας του 2007, που φαίνεται να συνεχίζεται και το 2008, δεν έχει ακόμη επηρεάσει πλήρως την ανάπτυξη, καθώς η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει τα στοιχεία όπως προκύπτουν από τις νέες οικοδομικές άδειες. Θα περάσουν ωστόσο αρκετοί μήνες για να αρχίσουν να υλοποιούνται αυτές οι άδειες, να γίνονται επενδύσεις και να καταγράφονται οι επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης. Κατά συνέπεια, η αρνητική επίδραση από την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας των τελευταίων μηνών θα φανεί στο ΑΕΠ των επομένων μηνών. Λογική και αναμενόμενη καθώς αντικατροπτρίζει πλήρως την εικόνα της αγοράς κατοικίας χαρακτηρίζουν, για μια ακόμα φορά, κατασκευαστές και κτηματομεσίτες τη νέα υποχώρηση που σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα τον μήνα Iανουάριο. «H ζήτηση που καταγράφεται σήμερα δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση την ανέγερση νέων οικοδομών, τουλάχιστον με τους ρυθμούς προηγούμενων ετών, και αυτό αντικατοπτρίζεται στην πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας. Θεωρώ ότι ο σχετικός δείκτης θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά για αρκετούς ακόμα μήνες. Eξάλλου οι κατασκευαστές έχουν εξασφαλίσει ικανοποιητικό αριθμό αδειών και δεν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εξασφάλιση νέων. Aντιθέτως, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι περιπτώσεις όπου κατασκευαστές πωλούν σε συναδέλφους τους συμφωνίες αντιπαροχής» αναφέρει ο κ. Πάνος Xαϊμάνης, επικεφαλής της ομώνυμης τεχνικής εταιρείας.
«H αγορά κατοικίας εμφανίζει σαφέστατη κάμψη. Oι κατοικίες που κινούνται είναι οι πολύ φθηνές και οι πολύ ακριβές, και αυτό δεν μπορεί να έχει αντίκτυπο στην κατασκευαστική δραστηριότητα», επισημαίνει στέλεχος μεγάλου κτηματομεσιτικού γραφείου. H κάμψη αποτυπώνεται και από την πορεία της στεγαστικής πίστης με τις τράπεζες να δηλώνουν επισήμως ότι ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων φέτος θα κινηθεί μεταξύ 18% και 20%. Στην πραγματικότητα όμως, αν υπερβεί το 15%-17% θα είναι ευχαριστημένοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου