Πριν καλά καλά αρχίσουν τη λειτουργία τους οι τεχνικές επιτροπές και οι ομάδες εργασίας, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να βάλει βόμβα στα θεμέλια της νέας προσπάθειας για το Κυπριακό. Ο σύμβουλος του Ταλάτ, Οζντίλ Ναμί, ο οποίος έχει την ευθύνη και την εποπτεία εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων για τη νέα διαδικασία, ξεκαθάρισε πως στόχος είναι η διαπραγμάτευση να διεξαχθεί στη βάση του απορριφθέντος σχεδίου Ανάν.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο κ. Ναμί αναφέρει ότι η βάση διαπραγμάτευσης θα είναι το σχέδιο Ανάν και πως η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει «αλλαγές για βελτίωσή του». Οπως εξήγησε, από το δημοψήφισμα του 2004 «υπήρξαν αλλαγές επί του εδάφους, οι οποίες δημιούργησαν νέες πραγματικότητες, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ωστόσο, δηλώνει ότι «πτυχές του σχεδίου Ανάν, που ανησυχούν τους Ελληνοκύπριους, θα συζητηθούν και ανάποδα».
Η συνέντευξη προκάλεσε την αντίδραση της Λευκωσίας, η οποία έσπευσε να δώσει το δικό της στίγμα και τις δικές της επιδιώξεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συζητά στη βάση του σχεδίου Ανάν. «Είναι πολύ γνωστή η θέση της δικής μας πλευράς και η θέση της κυβέρνησης ότι δεν συζητούμε στη βάση του σχεδίου Ανάν.
Η δική μας η πλευρά πάει με τις δικές της θέσεις τώρα στον διάλογο που έχει ξεκινήσει στο επίπεδο των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών», είπε ο εκπρόσωπος.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των επιτροπών, η δεύτερη μετά την περασμένη Τρίτη, ενώ θα εντατικοποιηθούν μετά το Πάσχα.
Στο μεταξύ, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, με δήλωσή του επισημαίνει ότι το Κυπριακό βρίσκεται πάλι σε κίνηση, μετά τον οριστικό «ενταφιασμό» του σχεδίου Ανάν.
«Απούσα»
Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, συνιστά μια προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου momentum για την επίλυση του προβλήματος, «από την οποία, δυστυχώς, φαίνεται να απουσιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, δημιουργώντας υποψίες πως έχει εγκαινιάσει έναν νέο γύρο αποχής από τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως η αποχή της Ελλάδας δεν συνιστά υπεύθυνη στάση, εν όψει τόσο των εισαγόμενων καινοφανών θεωριών τής δήθεν «παρθενογένεσης» κι όχι της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και των δυσμενών εξελίξεων στην Τουρκία.
Σήμερα ο Ταλάτ μεταβαίνει στην Τουρκία για επαφές με τους Ερντογάν και Γκιουλ. Από τα Κατεχόμενα μεταδίδεται ότι την ευθύνη και τον συντονισμό εκ μέρους της Αγκυρας της νέας προσπάθειας ανέλαβε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Απακάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου