Δύο οπαδοί της αντιπολίτευσης στο Λίβανο σκοτώθηκαν στη διάρκεια σύγκρουσης με οπαδούς της κυβέρνησης, συγκρούσεις που έγιναν στην πόλη Χαλντέ, νοτίως της Βηρυτού, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που είχε αυτήν την πληρφορορία από πηγή των σωμάτων ασφάλειας του Λιβάνου.
Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης υποστήριζαν δημόσια τον Δρούζο πολιτικό Ταλάλ Αρσλάν, αναφέρθηκε. Οι φιλοκυβερνητικοί ανήκουν στο σουνίτικο κίνημα «Ρεύμα του Μέλλοντος», του Σάαντ Χαρίρι, γιού του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.
Μαζική μετακίνηση προσφύγων στη Συρία
Κύματα προσφύγων από το Λίβανο δέχεται πλέον η Συρία, μετά την έναρξη των φυλετικών συγκρούσεων που συνταράσσουν τη χώρα τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στα συνοριακά φυλάκια Αρίντα στο Βορρά και Μάσναα στα ανατολικά σε μια προσπάθεια να φύγουν από το Λίβανο.
Βρετανοί, Αμερικανοί, Γερμανοί και Κύπριοι πολίτες, καθώς και Σύριοι εργάτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Λίβανο από το φόβο ενός νέου εμφυλίου πολέμου.
Ήδη πολλά αραβικά κράτη έχουν ξεκινήσει την εκκένωση των πολιτών τους από την πολύπαθη χώρα. Ωστόσο, η έξοδος από το Λίβανο είναι δύσκολη καθώς το μόνο αεροδρόμιο της χώρας, στη Βηρυτό παραμένει κλειστό από την Τετάρτη εξαιτίας της πολιτικής κρίσης, καθώς κλιμακώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ παραστρατιωτικοί τοποθετούν οδοφράγματα.
Αξιωματούχος του αεροδρομίου ανέφερε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ότι έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού και παραμένει άγνωστο, πότε θα επαναλειτουργήσει. «Μόλις ανοίξουν οι δρόμοι, θα ξεκινήσουν και πάλι οι πτήσεις» επισημαίνουν από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου.
Σχέδιο εκκένωσης Ιταλών πολιτών
Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο απομάκρυνσης των Ιταλών πολιτών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη Βηρυτό, καθώς η λιβανική πρωτεύουσα δοκιμάζεται και πάλι από ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων της φιλο-συριακής αντιπολίτευσης, της οποίας ηγείται η Χεζμπολάχ, και των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 11 ανθρώπων.
Όπως δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι, οι Ιταλοί που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη Βηρυτό «θα έχουν στη διάθεσή τους μία εθνική αερογέφυρα».
Ο υπουργός δεν διευκρίνισε ποιός είναι ο ακριβής αριθμός των Ιταλών υπηκόων που διαμένουν στο Λίβανο, ούτε αποκάλυψε λεπτομέρειες της επιχείρησης.
Σύμφωνα με πηγή των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας, οι μάχες σταμάτησαν σήμερα στη Βηρυτό, καθώς η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της ελέγχουν όλες τις μουσουλμανικές συνοικίες της Βηρυτού.
Η Ιταλία διατηρεί στο Λίβανο 2.500 στρατιώτες, οι οποίοι αποτελούν την κύρια δύναμη των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ (Finul) που αριθμούν συνολικά 13.000 άνδρες και έχουν αναπτυχθεί από το καλοκαίρι του 2006 στο νότιο Λίβανο προκειμένου να αποτρέπουν συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία έσπευσαν στο μεταξύ στο πλευρό της λιβανικής κυβέρνησης και πρότειναν τη σύγκληση έκτακτης υπουργικής συνόδου των αραβικών χωρών, προκειμένου να εξετασθεί η υποστήριξη του Ιράν προς τη Χεζμπολάχ.
Ταξιδιωτική οδηγία από τη Βρετανία
Ταξιδιωτική οδηγία για το Λίβανο εξέδωσε την Παρασκευή ο η βρετανική κυβέρνηση.
Το Λονδίνο προειδοποιεί όλους τους Βρετανούς πολίτες ν' αποφεύγουν το ταξίδι στη χώρα αυτή της Μ. Ανατολής, καθώς η Χαζμπολάχ ανέλαβε τον έλεγχο του μουσουλμανικού τομέα της Βηρυτού.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου