Ολοένα και περισσότερες γυναίκες μεταναστεύουν πλέον αυτόνομα, χωρίς τα παιδιά ή τους συντρόφους τους στη χώρα μας.
Για πολλές μετανάστριες η εγκατάστασή τους στην Ελλάδα δεν σημαίνει μόνο καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες αλλά και τη δυνατότητα να φτιάξουν τη ζωή τους και σε προσωπικό επίπεδο, καθώς πολλές γυναίκες από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ έχουν παντρευτεί ή διατηρούν συντροφική σχέση με Ελληνα
Με εξαίρεση τις Αλβανίδες που στις περισσότερες περιπτώσεις εγκαθίστανται στη χώρα μαζί με την οικογένεια που έχουν ήδη δημιουργήσει στην πατρίδα τους, μετανάστριες άλλων εθνικοτήτων και κυρίως από χώρες τις πρώην ΕΣΣΔ συχνά αναγκάζονται να αποχωριστούν τα παιδιά τους.
Αυτά προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα με αντικείμενο τη γυναικεία μετανάστευση, που διεξήχθη ανάμεσα σε 612 αλλοδαπές γυναίκες ηλικίας 16 - 60 για λογαριασμό του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την κ. Λάουρα Μαράτου - Αλιπράντη, διευθύντρια ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).
Η συντριπτική πλειονότητα των Αλβανίδων που έρχονται στην Ελλάδα (79,1%) είναι παντρεμένες και έχουν αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί, ενώ οι γυναίκες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ είναι παντρεμένες σε μικρότερο ποσοστό από τις μετανάστριες άλλων εθνικοτήτων (54,5%).
Στοιχεία
Αντίθετα με τις Αλβανίδες μετανάστριες που, κατά κανόνα, ζουν με τα παιδιά τους στη χώρα μας (ποσοστό 89%), πολλές μητέρες από τις βαλκανικές χώρες και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης ή έχουν αναγκαστεί να αποχωριστούν τα παιδιά τους (ποσοστό 40% περίπου) ή έχουν μαζί τους κάποια από τα παιδιά τους, ενώ άλλα ζουν στη χώρα καταγωγής με συγγενείς τους (ποσοστό περίπου 10%).
Οπως σχολιάζει η κ. Μαράτου - Αλιπράντη, το δεδομένο αυτό υπήρξε για τους ερευνητές το πιο αιφνιδιαστικό. Για τις γυναίκες από την Αλβανία η μετανάστευση είναι οικογενειακή υπόθεση, οι γυναίκες από την πρώην ΕΣΣΔ κινούνται πιο αυτόνομα, ενώ πολλές από αυτές, περίπου 22%, επιχειρούν να φτιάξουν τη ζωή τους στη χώρα μας. Αρκετές έχουν αποκτήσει Ελληνα σύζυγο ή σύντροφο και σε ποσοστό 10% μένουν σε ιδιόκτητο σπίτι», σημειώνει.
Κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, το 68,8% των γυναικών εργαζόταν. Υψηλότερα ήταν τα ποσοστά απασχόλησης (93,5%) ανάμεσα σε όσες κατάγονταν από την Πολωνία και τις Φιλιππίνες, ενώ αυξημένη ανεργία αντιμετώπιζαν οι προερχόμενες από την πρώην ΕΣΣΔ. Συχνότερα, οι μετανάστριες και κυρίως οι Αλβανίδες απασχολούνται ως καθαρίστριες, οικιακοί βοηθοί και baby sitter. Το 42,5% των εργαζόμενων γυναικών δεν έχουν καμιά ασφάλιση, ενώ ο σημαντικότερος λόγος γι αυτό είναι η άρνηση του εργοδότη να τις ασφαλίσει.
Το επίπεδο εκπαίδευσής τους θεωρείται υψηλό, καθώς το 19,1% έχει τελειώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, το 48,5% και το Λύκειο, ενώ το 26,55% έχει λάβει εκπαίδευση πάνω από 13 χρόνια.
Τα προβλήματα που δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν σχετίζονται κυρίως με ζητήματα γραφειοκρατίας, εργασιακά θέματα και σε πολύ χαμηλά ποσοστά με την αρνητική συμπεριφορά των Ελλήνων.
Περισσότερα χρόνια έχουν μεταναστεύσει στη χώρα μας γυναίκες από την Πολωνία και τις Φιλιππίνες, ενώ οι περισσότερες από τις μισές επιθυμούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Αντίθετα, οι πιο πρόσφατα εγκατεστημένες γυναίκες από την Αλβανία και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες καθώς και από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ επιθυμούν να ζήσουν για πάντα εδώ.
ΑΡΓΥΡΩ ΛΥΤΡΑ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=946437
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου