
NOSTOC
Ο πρόεδρος Μπους έδωσε χθες συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Welt με θέματα: τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Γκουαντάναμο.
Παραθέτουμε το απόσπασμα της συνέντευξης Μπους για τη διένεξη ΠΓΔΜ - Ελλάδας.Στην ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας κατά πόσον πιστεύει ότι «η κρίση μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας, η οποία δεν αναγνωρίζει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, δημιουργεί προβλήματα στη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ» ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «θα πρέπει να καταβληθούν επιπλέον προσπάθειες για την επίτευξη λύσης. Δεν θα το ονόμαζα όμως οπωσδήποτε κρίση.
Πρόκειται για διαφορετικές απόψεις ως προς την ονομασία. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί και θα λυθεί. Κατά την άποψή μου ωστόσο, το κρίσιμο ερώτημα είναι: πληροί η ΠΓΔΜ τις προϋποθέσεις ένταξης; Είμαστε πεπεισμένοι πως τις πληροί».
Θεωρω την πολιτισμικη συνεχεια του ελληνισμου ως ενα δυναμικο φαινομενο με διαφορετικες φασεις. Δεν πιστευω βεβαια στη φυλετικη συνεχεια. Δεν κανω ζωολογια, κανω ιστορια. Δεν ξερω τι ειναι ανθρωπολογικα η ελληνικη φυλη η ο ελληνικος λαος η το ελληνικο εθνος. Ειναι ανακατεμενα, οπως συμβαινει με ολους τους ιστορικους λαους του κοσμου. Για το οτι υπαρχει, ομως, απο παλια, πολυ παλια, ενας ελληνικος λαος που εχει συνειδηση της ενοτητας του και της διαφορας απο τους αλλους λαους, και εχει συνειδηση της ιδιαιτεροτητας του και της πολιτισμικης του συνεχειας, δεν υπαρχει αμφιβολια... Και εδω μπορω να επαναλαβω, συντομα και απλουστευτικα, ορισμενες προτασεις που εχω διατυπωσει: Την υπαρξη -εως την επικρατηση της ρωμαικης ιδεας, υστερα απο την κατακτηση της Ρωμης και του χριστιανισμου- ενος ελληνικου λαου, φυλετικα αναμεικτου, οπως ολοι οι ιστορικοι λαοι, με κοινα πολιτισμικα χαρακτηριστικα και με συνειδηση της ενοτητας του και της συνεχειας του. Τη βαθμιαια απομακρινση του απο το συνειδησιακο περιεχομενο της ελληνικοτητας, με την επικρατηση δυο πλατυτερων ιδεων, του χριστιανισμου και της ρωμαικοτητας, που χαρακτηριζουν την ιδεολογια της Βυζαντινης Αυτοκρατοριας, ιδεολογια συνεκτικη του βυζαντινου κρατους- πραγμα που δεν αποκλειει την υπαρξη, συγχρονως, και μιας ιδιαιτερης συνειδησης της ιδιαιτεροτητας σε καθε λαο, απο αυτους που αποτελεσαν το πολυεθνικο αυτο πολιτικο και πολιτισμικο συγκροτημα. Τελος, τη σταδιακη πολιτισμικη επανασυνδεση του ελληνικου στοιχειου της αυτοκρατοριας με την ελληνικη ιδεα και το παλιο ελληνικο του παρελθον, οπως κατα τον 11ο αιωνα, και την κατακτηση μιας καθαρα ελληνικης συνειδησης, που συντελειται κατα τα τελευταια χρονια του Βυζαντιου, και καταληγει με την διαμορφωση του νεου ελληνικου εθνους, μεσα στην Τουρκοκρατια, και την διακηρυξη της βουλησης του να δημιουργησει ανεξαρτητο ελληνικο κρατος με την ελληνικη επανασταση... Ο ελληνισμος βρεθηκε σε τετοιες αντικειμενικες καταστασεις, ωστε να ειναι απο τους λιγους λαους οι οποιοι αποκτησαν εθνικη συνειδηση ακριβως μεσα σε ευρυτερα συνολα και σε αντιπαραθεση με αυτα. Κυριως σαν κατακτημενος λαος. Και το οτι διατηρησε τη γλωσσα του, την εθνικη του συνειδηση, για μενα τουτο ειναι αντιστασιακο φαινομενο... Δεν θεωρω αντισταση απλως και μονο να παρεις τα οπλα και να ανεβεις στα βουνα. Αυτο ειναι ευκολο πραγμα, σχετικα ευκολο. Το προβλημα ειναι να μεινεις αυτο που εισαι, και αυτο βεβαια συνδυαζεται με την πολιτισμικη συνεχεια του ελληνισμου. Με το γεγονος οτι οταν κατακτηθηκε ο ελληνικος λαος, ειτε απο τους Ρωμαιους αρχικα ειτε αργοτερα απο τους Τουρκους, ειχε εθνικη ενοτητα και συνειδηση της ενοτητας αυτης. Υπηρχε μια λαικη ενοτητα με τη γλωσσα, με τα ηθη και τα εθιμα, και ειχε συνειδηση της ταυτοτητας του αυτης, η οποια του επετρεψε να αντισταθει στην απορροφηση απο αλλους λαους, οι οποιοι ηταν οι κατακτητες του"..
Νικος Σβορωνος:Μετάλλια και ρεκόρ στην κολύμβηση
Ο Γιάννης Δρυμωνάκος χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης, θριαμβεύοντας στον τελικό των 200μ. πεταλούδα στο Αϊντχόφεν. Ο πρωταθλητής του ΓΣ Περιστερίου με ένα εκπληκτικό τελευταίο 50άρι ξεπέρασε τον Ρώσο Σκβόρτσοφ και τον Πολωνό Κορζενιόνβσκι και έφτασε πρώτος στον τερματισμό, σημειώνοντας μάλιστα νέο ρεκόρ Ευρώπης με 1:54.16.
«Η Γερμανία πρέπει να προσέξει να μην κάνει το τεράστιο λάθος του Αμερικανού προέδρου Μπους και να παρέμβει μονομερώς στην ειρηνευτική διαδικασία στην Εγγύς Ανατολή» υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με αφορμή την χθεσινή ομιλία της καγκελαρίου Μέρκελ στη ισραηλινή βουλή: «Η Μέρκελ δεν πρέπει να αφήσει να την πνίξει στην αγκαλιά του το Ισραήλ. Στη χθεσινή της ομιλία δεν ανέφερε σχεδόν καθόλου τους Παλαιστινίους. Η Μέρκελ οφείλει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και να ασκήσει σαφή κριτική στο Ισραήλ για την πολιτική του στα κατεχόμενα εδάφη και τους εβραϊκούς οικισμούς χωρίς περίτεχνες βερμπαλιστικές διατυπώσεις. Διότι φιλία σημαίνει λέμε την αλήθεια».
Ήταν 20 Μαρτίου του 2003 όταν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους εισέβαλλαν στο Ιράκ για να ανατρέψουν τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν. Μια ανατροπή που υποτίθεται ότι θα έφερνε την ειρήνη στην Μεσοποταμία. Πέντε χρόνια μετά, οι Αμερικανοί βρίσκονται πολύ μακριά από τους αρχικούς στόχους. Ο πόλεμος στο Ιράκ έχει στοιχίσει 4.000 ζωές αμερικανών στρατός και αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων μεταξύ των ιρακινών.
Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υιοθέτησαν ομόφωνα ψηφίσματα για την 187η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, στο περιεχόμενο των οποίων γίνονται συγκεκριμένες αναφορές στο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια σε μια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.
Τα ψηφίσματα επισημαίνουν σειρά θεμάτων, όπως: τους ιστορικούς δεσμούς ΗΠΑ-Ελλάδας, τη στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών και το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, τη συμβολή της Ελλάδας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παρεμβάσεις στις οποίες προέβησαν, με την ευκαιρία της υιοθέτησης των ψηφισμάτων αυτών, ορισμένοι βουλευτές. Ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ευρώπης που είναι και συμπρόεδρος της "τουρκικής ομάδας" της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρόμπερτ Γουέξλερ έκανε λόγο για "έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ", σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εργασθούν σκληρά εντός των προσεχών εβδομάδων για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής ονομασίας για την ΠΓΔΜ, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, διευρύνθηκε το χάσμα ανάμεσα στον δυτικο – χριστιανικό - κόσμο και στον τριτοκοσμικό –μουσουλμανικό- κόσμο. Γεγονός που δυσχεραίνει θεαματικά την αφομοίωση των δεκάδων εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στην ΕΕ. Τέλος, ο «εκδημοκρατισμός» του Ιράκ, αποδείχτηκε ένα τεράστιο φιάσκο. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια (15% του πληθυσμού) έφυγαν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν από την «κόλαση», δύο στους τρεις Ιρακινούς δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ένας στους τρεις αδυνατεί να επιβιώσει, η κοινωνία συντηρητικοποιείται προς την Θρησκεία, τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις αντιπάλων φατριών οργιάζουν, ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το 2003 έως το 2006. Όπως και να εξελιχθεί ο πόλεμος στο Ιράκ, είναι βέβαιον ότι θα οδηγήσει σε αλλαγές των συνόρων στην περιοχή και ως εκ τούτου στην ανάγκη δημιουργίας μιάς νέας παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων.
Να συμπληρώσουμε στο ακριβές άρθρο του ΑΝΤΙ ότι 120.000 αμερικανοί στρατιώτες πολεμούν στο Ιράκ έχοντας εγκλωβίσει έναν τεράστιο αριθμό πόρων και ανθρώπων γύρω από την υπόθεση και χωρίς μέχρι τώρα αποτέλεσμα, όσον αφορά τους αρχικούς στόχους της επιχείρησης που ήταν η Αμερικανοποίηση της περιοχής και ο περιορισμός των αντιρρήσεων του Ισλάμ για την παγκόσμια κυριαρχία της Δύσης.
Οι φωνές για την επιστροφή των στρατεύσιμων αυξάνονται στην Αμερικανική κοινή γνώμη και η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το θέμα του ανώδυνου απεγκλωβισμού των παραπάνω πόρων από την περιοχή εξαιτίας και της αυξανόμενης Ρωσο-Κινεζικής παγκόσμιας επιρροής που θα θέσουν εκ νέου τις παγκόσμιες ισορροπίες.
| |
|
Επίσημη έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου καταρρίπτει ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης Μπους για τη νομιμοποίηση του πολέμου στο Ιράκ. Βασισμένη σε 600.000 κρατικά έγγραφα που βρέθηκαν μετά την εισβολή, αλλά και σε εκατοντάδες ώρες ανακρίσεων σε Ιρακινούς αξιωματούχους, η έκθεση του Πενταγώνου συμπεραίνει με βεβαιότητα ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχε καμία σχέση με την Αλ Κάιντα.
Το εν λόγω πόρισμα εγείρει ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της στρατιωτικής επέμβασης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 3.987 Αμερικανούς στρατιώτες μέχρι στιγμής.
Εγωιστές με ελάχιστη διάθεση για συνεργασία και τάσεις εκδίκησης αποδείχτηκαν οι Έλληνες, σε παιχνίδι - έρευνα, στο οποίο συμμετείχαν φοιτητές από 15 χώρες. Το πείραμα της επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ στηρίχθηκε σε ένα οικονομικό παιχνίδι και σκοπός του ήταν να μελετηθεί η συμπεριφορά των παικτών και να αναλυθεί σε σχέση με τις κοινωνίες από τις οποίες προέρχονται. Σύμφωνα με την έρευνα, οι παίκτες που ζουν σε κοινωνίες με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και σταθερούς κανόνες στην οικονομία της αγοράς, εμφάνισαν μεγαλύτερη διάθεση για συνεργασία και εργάστηκαν με γνώμονα το κοινό καλό, αντίθετα από τους παίκτες των λιγότερο ανεπτυγμένων κοινωνιών, όπου πρυτάνευσε κυρίως το προσωπικό συμφέρον. Αποδείχτηκε επίσης, ότι η τάση για εκδίκηση είναι πιο διαδεδομένη στις κοινωνίες όπου οι πολίτες της αδιαφορούν για τους νόμους. Παίκτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Ελβετία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Αυστραλία έδειξαν ότι αναγνώρισαν τα λάθη τους όταν τους επιβλήθηκε κάποια ποινή, αντιθέτως με τους Έλληνες, τους Ρώσους, τους Τούρκους και τους Σαουδάραβες οι οποίοι επιχείρησαν να πάρουν το αίμα τους πίσω.
Φρένο στα λεγόμενα «τυχερά» των ιερέων βάζει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο κ. Ιερώνυμος φέρεται πως συνέστησε να μη χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους για τον προσπορισμό κέρδους.
Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι οι όποιες εκούσιες προσφορές των πιστών θα πρέπει να κατευθύνονται προς φιλανθρωπικούς σκοπούς, κυρίως από τους άγαμους κληρικούς, οι οποίοι δεν έχουν και οικογενειακές υποχρεώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι ακόμη και αν ο ίδιος τελέσει κάποιο μυστήριο ως αρχιεπίσκοπος και γίνει προσφορά θα διατεθεί σε φιλανθρωπικές και κοινωφελείς δραστηριότητες. «Υπάρχουν οι έγγαμοι ιερείς που έχουν κάποιες ανάγκες. Ό,τι οι άνθρωποι δίνουν φιλότιμα, προαιρετικά θα τα κάνουν δεκτά. Ό,τι είναι εκτροπή από αυτό το πράγμα, είτε εκμετάλλευση, είτε πίεση, θα απαγορεύεται αυστηρά», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, εξερχόμενος από τη «σύναξη» με τους ιερείς.
Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις δέχθηκαν να μετακινηθούν από την οδό Λήδρας, σε απόσταση 50 με 100 μέτρων, ώστε να καταστεί δυνατή η διάνοιξη του οδοφράγματος και να μην φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να μη διασταυρώνουν εντός του δρόμου στον οποίο θα διακινούνται ένθεν και ένθεν οι πολίτες. Την αναστήλωση των κτιρίων θα αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη. Όσον αφορά στο οδόφραγμα του Λιμνίτη, η Τουρκοκυπριακή πλευρά ουσιαστικά αξιώνει τα έξοδα για τα κατασκευαστικά έργα που απαιτούνται για να ανοίξει το οδόφραγμα να αναλάβει κάποιος τρίτος.
Εν τω μεταξύ, η ακριβής απόσταση που θα τηρήσουν τα στρατεύματα στην οδό Λήδρας θα οριστεί κατά τη συνάντηση του Πρόέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στις 21 Μαρτίου.
http://www.politis-news.com/Ο αριθμός ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αναλογεί σε κάθε Βρετανό εργαζόμενο σημαίνει ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον τη μισή εργασιακή ημέρα να διαβάζει τέτοιου είδους μηνύματα.
Πρόσφατη μελέτη μάλιστα αναφέρει ότι το ένα τρίτο των εργαζομένων σε γραφεία πάσχουν από άγχος που προκαλείται από τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό email που κατακλύζει τον υπολογιστή τους κάθε ημέρα. Ταυτόχρονα, μία άλλη εταιρεία ερευνών υπολόγισε ότι το κόστος ανάγνωσης των e-mail από τους εργαζομένους ανέρχεται σε 39 εκατομμύρια λίρες ετησίως.
Υπεύθυνος αυτής της επανάστασης στον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ εργαζομένων, εταιρειών και χρηστών του Ίντερνετ εν γένει, είναι ο Ρέι Τόμλινσον ο κατασκευαστής του κώδικα που επέτρεπε την αποστολή e-mail μεταξύ δύο υπολογιστών για πρώτη φορά. «Είμαι υπερήφανος για αυτό που κατάφερα. Κατά μία έννοια ήταν κάτι πολύ απλό, έφερε όμως πολλές αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων. Αυτό που δεν περίμενα ήταν το πόσο θα αναπτυσσόταν ως πρακτική η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων».
Σκοπός του Τόμλινσον ήταν η δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ δύο απομακρυσμένων υπολογιστών. «Εκείνη την εποχή, ήταν δυνατή η επικοινωνία μεταξύ χρηστών που μοιραζόταν τον ίδιο υπολογιστή, όχι όμως η αποστολή ενός μηνύματος σε κάποιο μακρινό μηχάνημα».
Το πρόγραμμα που κατασκεύασε ο Τόμλινσον ήταν ένας κώδικας 200 γραμμών, στον οποίο πρόσθεσε το σύμβολο που έμελλε να γίνει το σήμα κατατεθέν του Διαδικτύου, το «@». Έτσι γεννήθηκε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Οι επιχειρήσεις αντιλήφθηκαν πολύ γρήγορα τις προοπτικές της νέας μορφής επικοινωνίας που δεν απαιτούσε χαρτί και, πάνω απ' όλα, ήταν άμεση.
Σύμφωνα με αναλυτές, η απλότητα και η αμεσότητα της νέας εφαρμογής λειτουργούσε ταυτόχρονα ως μειονέκτημα, αφού ήταν πολύ εύκολο για οποιονδήποτε να γράψει ένα email και να πατήσει το κουμπί αποστολής. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα το email είχε λάθος παραλήπτες και έφτανε σε λάθος χέρια στην άκρη του κόσμου σε ογδόντα περίπου δευτερόλεπτα.
|
Κατά μέσο όρο, περνούμε 52 ώρες το χρόνο διαβάζοντας και σβήνοντας άχρηστα email. «Το spam είναι όντως ένα πρόβλημα» παραδέχτηκε ο Τόμλινσον. «Μερικοί άτυχοι χρήστες βομβαρδίζονται από τέτοια email χωρίς να μπορούν να απαλλαγούν».
Σύμφωνα με τον Κάρι Κούπερ, σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης σε εργασιακά θέματα, τα email είναι ένας από τους λόγους που προκαλούν άγχος στους εργαζόμενους. «Τα ηλεκτρονικά μηνύματα, τα blackberry, τα κινητά τηλέφωνα έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση όπου ο εργαζόμενος είναι διαθέσιμος τελικά όλο το 24ωρο.
Στην Τροχαία Λάρισας, η οποία διενεργεί την προανάκριση για το σιδηροδρομικό ατύχημα αμαξοστοιχίας «Ιντερσίτι», το Σάββατο, λίγο έξω από την πόλη, παρουσιάστηκε σήμερα, ο σταθμάρχης του επιβατικού σταθμού της Λάρισας, ο οποίος, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ευθύνεται για το γεγονός ότι η αμαξοστοιχία οδηγήθηκε σε παρακαμπτήριο αντί της ευθείας γραμμής, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί.
Ο 50χρονος σιδηροδρομικός, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, καθώς το αυτόφωρο είχε παρέλθει, απολογήθηκε με υπόμνημα το οποίο κατέθεσε ο δικηγόρος του. Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου, στο υπόμνημα υποστηρίζονται, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
Αφενός μεν ο σταθμάρχης αποδέχεται την ευθύνη που του αναλογεί. Παραδέχεται ότι έπρεπε να ελέγξει και να διαπιστώσει ότι η αμαξοστοιχία «Ιντερσίτι 74», φθάνοντας στον εμπορικό σταθμό του Μεζούρλου Λάρισας, οδηγείτο σε παρακαμπτήριο (τρίτη γραμμή) αντί της κυρίας γραμμής.
Ο σταθμάρχης, όπως παραδέχθηκε νωρίτερα, είχε χρησιμοποιήσει την τρίτη γραμμή για να διέλθει εμπορική αμαξοστοιχία και δεν επανέφερε τα «κλειδιά» της διασταύρωσης (σ.σ.: ο χειρισμός γίνεται ηλεκτρονικά), κατά τρόπο ώστε η ταχεία αμαξοστοιχία να συνεχίσει ευθεία, αφετέρου όμως, στηριζόμενος στις δικλείδες ασφαλείας που σε κάθε περίπτωση έχει ο ΟΣΕ, επιρρίπτει μερίδιο ευθύνης τόσο στον σταθμάρχη του σταθμού Παλαιοφαρσάλου -ο οποίος επέτρεψε την κίνηση του τρένου προς Λάρισα, παρότι δεν είχε λάβει σχετικό σήμα του συναδέλφου του- όσο και στους δύο μηχανοδηγούς του τρένου οι οποίοι όφειλαν να δουν το φωτεινό σήμα εισόδου στην παρακαμπτήριο και να μειώσουν σημαντικά ταχύτητα.
Πιθανές ονομασίες οι οποίες θα πείσουν τα Σκόπια να συναινέσουν στον συμβιβασμό μελετά η Αθήνα, όσο η γειτονική χώρα δέχεται για πρώτη φορά ουσιαστικές πιέσεις από την Ουάσιγκτον, προκειμένου να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της εγκαίρως, ώστε να ενταχθεί κανονικά στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η ελληνική κυβέρνηση διερευνά τις πιθανότητες που θα είχε να γίνει αποδεκτή από την άλλη πλευρά η ονομασία «Νέα Μακεδονία», εάν απορριφθεί τελικά ο γεωγραφικός προσδιορισμός «άνω». Τα πραγματικά αγκάθια ωστόσο για την Αθήνα κρύβονται στο «πακέτο» της λύσης η οποία θα προκριθεί και όχι τόσο στο όνομα.