Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Νέο μήνυμα από Καραμανλή

Του απεσταλμένου μας στη Λιουμπλιανα Γ. Π. Τερζη

Αυστηρό μήνυμα προς τα Σκόπια, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής Τσερβενκόφσκι, απέστειλε χθες από την πρωτεύουσα της Σλοβενίας, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο ομόλογό του κ. Γιάνεζ Γιάνσα. Παραλλήλως η σλοβενική προεδρία της Ε.Ε., μέσω του κ. Γιάνσα, κάλεσε τα Σκόπια να υιοθετήσουν ευέλικτη πολιτική και να αναζητήσουν συμβιβασμό. «Η αδιαλλαξία και η προκλητική συμπεριφορά δεν έχουν θέση, είναι αδιανόητο για δύο χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν στις ίδιες συμμαχίες να μην μπορούν να καταλήξουν σε συναινετική λύση» επισήμανε ο κ. Καραμανλής. Υπογράμμισε επίσης ότι η Αθήνα έχει κάνει γενναία βήματα προσέγγισης για μία συμβιβαστική λύση «δίχως νικητές και ηττημένους», καλώντας τα Σκόπια να καλύψουν το δικό τους τμήμα της διαδρομής.

«Ο δρόμος προς τη λύση του ζητήματος περνά μόνο μέσα από ένα συμβιβασμό» επισήμανε από την πλευρά του και ο κ. Γιάνσα, ο οποίος, πάντως, επιχείρησε να σταθεί στη μέση της αντιπαράθεσης, δηλώνοντας πως κατανοεί την επιχειρηματολογία και των δύο πλευρών. Αμέσως μετά, όμως, απέστειλε σαφές μήνυμα στα Σκόπια να αλλάξουν τη στρατηγική τους καθώς επισήμανε ότι υπάρχουν ονόματα, τα οποία δεν θέλησε να αναφέρει, υπονοώντας ότι αυτά θα μπορούσαν να γίνουν αμοιβαίως αποδεκτά.

Εμπειροι διπλωμάτες σχολίαζαν πως είναι η δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα που η σλοβενική προεδρία καθιστά σαφές στην ηγεσία των Σκοπίων ότι θα πρέπει να υιοθετήσει μία διαλλακτική πολιτική και να αναζητήσει συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα.

Διαφορετικές προσεγγίσεις Ελλάδος - Σλοβενίας κατεγράφησαν σε ότι αφορά το Κόσοβο. Ο κ. Καραμανλής κάλεσε την Ε.Ε. να συνδράμει τη Σερβία ώστε γρήγορα να προχωρήσει η υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης. Ο πρωθυπουργός αναχώρησε νωρίς σήμερα το πρωί για την Αθήνα, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στο Βουκουρέστι για επίσημες συναντήσεις με τη ρουμανική ηγεσία.




ΩΡΑΙΑ. Ξεκινάμε με αυστηρό μύνημα προς τα ΣΚΟΠΙΑ συνεχίζουμε με την παρέμβαση του Σλοβένου πρωθυπουργού, έμπειροι διπλωμάτες και αυτοί μέσα, Αμερικάνοι, Ρώσοι, διπλή ή τριπλή ονομασία για τα Σκόπια, διπλωματικός πυρετός από την κυβέρνηση μας για τα εθνικά ζητήματα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ??? Η ΜΗΠΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΛΑΒΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ?????

Η ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝΕ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΝΕ ????