Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Ταλάτ,Γκιούλ,Ναμί,Ερντογάν,ΑΝΑΝ,ΑΜΑΝ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=896422
Η προτεινόμενη από το Σχέδιο Ανάν νέα σημαία της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας


Πριν καλά καλά αρχίσουν τη λειτουργία τους οι τεχνικές επιτροπές και οι ομάδες εργασίας, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να βάλει βόμβα στα θεμέλια της νέας προσπάθειας για το Κυπριακό. Ο σύμβουλος του Ταλάτ, Οζντίλ Ναμί, ο οποίος έχει την ευθύνη και την εποπτεία εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων για τη νέα διαδικασία, ξεκαθάρισε πως στόχος είναι η διαπραγμάτευση να διεξαχθεί στη βάση του απορριφθέντος σχεδίου Ανάν.


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο κ. Ναμί αναφέρει ότι η βάση διαπραγμάτευσης θα είναι το σχέδιο Ανάν και πως η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει «αλλαγές για βελτίωσή του». Οπως εξήγησε, από το δημοψήφισμα του 2004 «υπήρξαν αλλαγές επί του εδάφους, οι οποίες δημιούργησαν νέες πραγματικότητες, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ωστόσο, δηλώνει ότι «πτυχές του σχεδίου Ανάν, που ανησυχούν τους Ελληνοκύπριους, θα συζητηθούν και ανάποδα».

Η συνέντευξη προκάλεσε την αντίδραση της Λευκωσίας, η οποία έσπευσε να δώσει το δικό της στίγμα και τις δικές της επιδιώξεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συζητά στη βάση του σχεδίου Ανάν. «Είναι πολύ γνωστή η θέση της δικής μας πλευράς και η θέση της κυβέρνησης ότι δεν συζητούμε στη βάση του σχεδίου Ανάν.

Η δική μας η πλευρά πάει με τις δικές της θέσεις τώρα στον διάλογο που έχει ξεκινήσει στο επίπεδο των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών», είπε ο εκπρόσωπος.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των επιτροπών, η δεύτερη μετά την περασμένη Τρίτη, ενώ θα εντατικοποιηθούν μετά το Πάσχα.

Στο μεταξύ, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, με δήλωσή του επισημαίνει ότι το Κυπριακό βρίσκεται πάλι σε κίνηση, μετά τον οριστικό «ενταφιασμό» του σχεδίου Ανάν.

«Απούσα»
Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, συνιστά μια προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου momentum για την επίλυση του προβλήματος, «από την οποία, δυστυχώς, φαίνεται να απουσιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, δημιουργώντας υποψίες πως έχει εγκαινιάσει έναν νέο γύρο αποχής από τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως η αποχή της Ελλάδας δεν συνιστά υπεύθυνη στάση, εν όψει τόσο των εισαγόμενων καινοφανών θεωριών τής δήθεν «παρθενογένεσης» κι όχι της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και των δυσμενών εξελίξεων στην Τουρκία.

Σήμερα ο Ταλάτ μεταβαίνει στην Τουρκία για επαφές με τους Ερντογάν και Γκιουλ. Από τα Κατεχόμενα μεταδίδεται ότι την ευθύνη και τον συντονισμό εκ μέρους της Αγκυρας της νέας προσπάθειας ανέλαβε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Απακάν.

Προσεκτικός ο Φρίντ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_24/04/2008_230599

Το ζήτημα της εκκρεμότητας γύρω απο το όνομα και η ανάγκη επίλυσής του το ταχύτερο δυνατό εθίγη, μεταξύ άλλων θεμάτων, στη διάρκεια ακρόασης υπό την προεδρία του δημοκρατικού βουλευτή της Φλόριντα, Ρόμπερτ Γουέξλερ, της Υποεπιτροπής Ευρώπης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής που είχε ως θέμα τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Στην ακρόαση κατέθεσαν ο βοηθός υπ. Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ (εκτελεί χρέη υφυπουργού μετά την αποχώρηση του Νίκολας Μπερνς) και ο αναπληρωτής βοηθός υπ. Αμυνας Ντάνιελ Φάτα. Στην ακρόαση συμμετείχαν τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, βουλευτές, Αλβιο Σίρες, Γκας Μπιλιράκης, Τζον Τάνερ, Τζο Γουίλσον και Τεντ Πόου.

Ο κ. Γουέξλερ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ήταν εξαιρετικά θετική εξέλιξη η πρόσκληση ένταξης που έλαβαν η Κροατία και η Αλβανία, ενώ σημείωσε τον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισε στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ η μη εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής επίσημης ονομασίας για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας θα οδηγήσει σε ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

Ο κ. Φριντ μνημόνευσε το θέμα της διεύρυνσης της συμμαχίας, με αναφορές στην πρόσκληση των ηγετών του ΝΑΤΟ προς την Κροατία και την Αλβανία, στην απογοήτευση της αμερικανικής κυβέρνησης για μη αποστολή πρόσκλησης στην «Μακεδονία» και στο γεγονός ότι συμφωνήθηκε από όλα τα κράτη μέλη ότι άμα τη επιλύσει του ζητήματος της ονομασίας η «Μακεδονία» θα λάβει πρόκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του ο κ. Φάτα περιορίστηκε σε τεχνικής- στρατιωτικής φύσεως ζητήματα της συνόδου του ΝΑΤΟ, με έμφαση στο Αφγανιστάν.

Κληθείς από τον Αλμπιο Σίρες, ο οποίος έκανε αποκλειστικά χρήση του όρου Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, να ενημερώσει για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το θέμα της ονομασίας μετά από τη σύνοδο κορυφής, ο κ. Φριντ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη διαδικασία υπό τον Μάθιου Νίμιτς, ότι ο ίδιος μετέβη στα Σκόπια για αυτόν τον σκοπό, ενώ είχε επαφές και με την ελληνική κυβέρνηση, χαρακτήρισε ενθαρρυντική τη δέσμευση των δυο κυβερνήσεων για επίλυση του προβλήματος, το οποίο δεν πρέπει να διαιωνίζεται και επανέλαβε ότι τα Σκόπια θα λάβουν πρόσκληση όταν επιλυθεί το πρόβλημα. Σε διαδοχική δε ερώτηση αν οι ΗΠΑ υποτίμησαν την ένταση των αισθημάτων της Ελλάδας για το ζήτημα αυτά, απήντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν υπόψη τους τις ευαισθησίες των λαών της περιοχής σε θέματα ταυτότητας. Σε διευκρινιστική ερώτηση του ιδίου βουλευτή, σχετικά με την εκδοχή της ονομασίας και αν πρόκειται για τον όρο «Νέα Μακεδονία», ο κ. Φριντ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς που ήταν «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» έγινε αποδεκτή από τα Σκόπια, αλλά απορρίφθηκε από την Αθήνα. Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο πρόεδρος Γουέξλερ, παρατηρώντας ότι στο πάνελ υπάρχει σθεναρή υποστήριξη στις θέσεις της Αθήνα.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Φριντ περιέγραψε τις εξελίξεις στην Τουρκία ως «εσωτερική διαδικασία διαλόγου και αναζήτησης ταυτότητας», με αντικείμενο τον ρόλο της θρησκείας στο δημόσιο τουρκικό βίο. Εκτίμησε ότι η δημοκρατία στην Τουρκία είναι πολύ πιο στέρεα σε σύγκριση με την προ 20ετίας κατάσταση, υπογράμμισε το γεγονός ότι το ΑΚΡ είναι το κόμμα που έχει πραγματοποιήσει σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ, ενώ κατέληξε χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις στο Κυπριακό θετικές και αισιόδοξες, σημειώνοντας ότι αυτές οφείλονται στο νέο πρόεδρο της Κύπρου που δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση της επανένωσης. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Τουρκία να εμπλακεί ενεργά στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, δεδομένου ότι αυτό θα επιλύσει προβλήματα που εμφανίζονται στην συνεργασία της ΕΕ (Ευρωπαϊκής Πολιτικής Δύναμης Ασφάλειας και Άμυνας) με το ΝΑΤΟ.

Γερμανικό Ναί σε Συνθήκη Λισαβόνας

v4.ethnos.gr - Γερμανία: Η κάτω βουλή ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία την Συνθήκη της Λισαβόνας - απε:

H κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου επικύρωσε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία την Συνθήκη της Λισαβόνας που αντικατέστησε το σχέδιο συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο απορρίφθηκε από την Γαλλία και την Ολλανδία με δημοψήφισμα το 2005.

Στην Μπούντεσταγκ,515 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συνθήκης,58 κατά ενώ υπήρξε μία αποχή. Αυτοί που ψήφισαν υπέρ ήταν πολύ περισσότεροι από την αναγκαία πλειοψηφία των δύο τρίτων.Η Συνθήκη θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.Μόνο το κόμμα της σκληροπυρηνικής αριστεράς Die Linke(53 βουλευτές) ζήτησε την καταψήφιση της συνθήκης.

Η ψηφοφορία για την συνθήκη στην άνω βουλή,την Μπούντεσρατ,θα γίνει στις 23 Μαίου.

Η συνθήκη θα επιτρέψει "την έξοδο της Ευρώπης από τον μαρασμό", υπογράμμισε η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο.Χάρη στην συνθήκη "η Ευρώπη το επόμενο χρόνο θα είναι ισχυρότερη και ασφαλέστερη από ποτέ,ενώ (η συνθήκη) θα αποτελέσει μία σταθερή βάση για την Ευρώπη ώστε να προχωρήσει προς τα εμπρός",πρόσθεσε.

Από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ την Συνθήκη της Λισαβόνας έχουν επικυρώσει μέχρι σήμερα δέκα.Η συνθήκη υπεγράφη στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας τον Δεκέμβριο του 2007.

Κάλπες και Καλάζνικοφ

v4.ethnos.gr - Εμφύλιος μεταξύ των δύο αλβανικών κομμάτων:
Εμφύλιος μεταξύ των δύο αλβανικών κομμάτων

Εμφύλιος έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ εν όψει των εκλογών κι έχουν βγει ακόμη και τα όπλα.

Η βομβιστική επίθεση εναντίον του σπιτιού του πρώην υφυπουργού Αμυνας και στελέχους του DUI Ταλάτ Ξαφέρι, καθώς και η πυρπόληση των γραφείων του DPA σε χωριό του Κουμάνοβο από κατοίκους της περιοχής, προφανώς οπαδούς του DUI, είναι τα νέα σοβαρά επεισόδια, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για γενίκευση της σύγκρουσης.

Την ίδια ώρα, ο διχασμός στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ συνεχίζεται και ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι, μετά το άδειασμα του διαπραγματευτή Ν. Δημητρόφ, αναζητεί τώρα τρόπους ώστε να τον απομακρύνει αμέσως από τις διαπραγματεύσεις, αφού θεωρείται ότι η στάση του αποτέλεσε τορπίλη στους χειρισμούς του για το ζήτημα της ονομασίας.

Ο ίδιος πάντως, έχοντας υπέρ του και τα νέα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, συνεχίζει απτόητος την προεκλογική του δραστηριότητα και εκμεταλλευόμενος τη θέση του πρωθυπουργού εμφανίζεται είτε να κάνει εγκαίνια είτε να θεμελιώνει νέα έργα, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, νέα άνοδο του κυβερνητικού BMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι δείχνει μία νέα δημοσκόπηση που έγινε από τις 11 ως τις 15 Απριλίου. Συγκεντρώνει ποσοστό 29%, έναντι μόλις 11% της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), 10% του αλβανικού DUI του Αλί Αχμέτι και 8% του DPA του Μ. Θάτσι.

Στο Γκόστιβαρ, άτομα που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο πέταξαν εκρηκτικό μηχανισμό στην αυλή του σπιτιού του πρώην υφυπουργού Αμυνας και στελέχους του DUI, Ταλάτ Ξαφέρι, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο αυτοκίνητα και να προκληθούν ζημιές στο σπίτι. Το DUI, με ανακοίνωσή του, ρίχνει την ευθύνη στο DPA, αναφέροντας ότι αυτόπτες μάρτυρες έχουν αναγνωρίσει τα άτομα που έκαναν την επίθεση.

Αργότερα, στο χωριό Ορίζαρε του Κουμάνοβο, οργισμένοι κάτοικοι της περιοχής και ανάμεσά τους ένοπλοι, επιτέθηκαν και πυρπόλησαν με βενζίνη τα γραφεία του DPA. Οι αστυνομικοί στον χώρο της επίθεσης βρήκαν τουλάχιστον δεκαπέντε κάλυκες από πυροβόλο όπλο. Με δήλωσή της η υπουργός Εσωτερικών Γκ. Γιανκούλοφσκα έκανε έκκληση προς όλα τα κόμματα να κρατηθούν μακριά από κάθε μορφή βίας.

Επιχείρηση της τουρκικής αεροπορίας εναντίον Κούρδων

kathimerini.gr | Επιχείρηση της τουρκικής αεροπορίας εναν�:
Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη επέδραμαν χθες στο βόρειο Ιράκ εναντίον Κούρδων ανταρτών, οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν στο τουρκικό έδαφος, αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μια ημέρα μετά τις πληροφορίες τουρκικής στρατιωτικής πηγής, σύμφωνα με την οποία, τουλάχιστον τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους κούρδων ανταρτών εντός του ιρακινού εδάφους.

Μια ομάδα ενόπλων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/KONGRA-GEL, που προσπαθούσε να διασχίσει τα τουρκο-ιρακινά σύνορα στην περιοχή Χάκουρκ, εντοπίσθηκε και εξουδετερώθηκε από τα πυρά αεροσκάφους της τουρκικής αεροπορίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πρόκειται για τη δεύτερη τουρκική αεροπορική επιδρομή εναντίον ανταρτών του PKK από τον τερματισμό εδώ και δύο μήνες της τουρκικής χερσαίας επιχείρησης εναντίον θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Υπενθυμίζεται το βέτο-για καλό και για κακό

kathimerini.gr | Παρότρυνση για αμοιβαία αποδεκτή λύση:

Θετική κατάληξη είχε τελικά χθες η μάχη που δόθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ετήσια έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ, μια μάχη που ξεκίνησε με την ένταξη στην έκθεση, διατυπώσεων ιδιαίτερα αρνητικών για τις ελληνικές θέσεις, πέρασε από την αναβολή της προγραμματισμένης ψηφοφορίας και έφθασε, χθες, στη σχεδόν ομόφωνη έγκριση της έκθεσης μετά από σειρά σημαντικών τροποποιήσεων.

Στο κείμενο ζητείται, όπως επιθυμούσε η Αθήνα, η εξεύρεση λύσης, ώστε το ζήτημα της ονομασίας «να μην εξακολουθήσει να αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς». Αθήνα και Σκόπια καλούνται να «αξιοποιήσουν την ευκαιρία για άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό το πρίσμα της σημαντικής προόδου που σημειώθηκε πρόσφατα και να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση»…

Στο αρχικό κείμενο αντιθέτως, υπήρχε, στην παράγραφο 37, η διατύπωση-απαίτηση «να μην αποτελέσει το ζήτημα της ονομασίας εμπόδιο για την ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς». Αν και το Κοινοβούλιο μόνο συμβουλευτικό ρόλο έχει στο θέμα αυτό, η έκθεση και η διατύπωση είχαν τη βαρύτητά τους, δημιουργώντας στην αρχική τους μορφή εντυπώσεις, και καθιερώνοντας, τρόπον τινά, μια λίαν αρνητική για την Ελλάδα πεποίθηση στην Ευρώπη. Ειδικά δε καθώς το κείμενο αυτό είχε εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του σώματος και προχωρούσε ανεμπόδιστο για έγκριση από την ολομέλεια.

Ωστόσο, κατόπιν σοβαρών αντιδράσεων από ελληνικής πλευράς και εντατικών διαβουλεύσεων των Ελλήνων ευρωβουλευτών, αλλά και της κυβέρνησης, με τις πολιτικές ομάδες αφενός ανεβλήθη για χθες, η αρχικά προγραμματισμένη για τις αρχές του μήνα ψηφοφορία, αφετέρου επήλθαν αλλαγές στο κείμενο, το οποίο έχει συντάξει ο Ολλανδός ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Ερικ Μέγιερ.

Επιπλέον στο νέο κείμενο έχει αντικατασταθεί η αρχική επισήμανση ότι μετά την εξεύρεση λύσης θα πρέπει αυτομάτως να ορισθεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με τη σημείωση ότι αυτό θα γίνει κατόπιν αποφάσεως του Συμβουλίου Υπουργών, με συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων, άρα και του ονόματος. Στο δε Συμβούλιο Υπουργών, υπενθυμίζεται, η Ελλάδα εξακολουθεί για το ζήτημα αυτό να έχει βέτο…

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι στην αναβολή της ψηφοφορίας και στις αλλαγές αντέδρασαν εντονότατα οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παγίως ταγμένοι ανοικτά υπέρ της ΠΓΔΜ στο ζήτημα αυτό (αλλά και με δράση υπέρ της «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα). Μάλιστα, οι Πράσινοι καταψήφισαν το κείμενο και όπως αυτό διαμορφώθηκε τελικά. Στην ψηφοφορία στην ολομέλεια, υπέρ της τροποποιημένης παραγράφου 37 ψήφισαν 605 ευρωβουλευτές, κατά 55 (ως επί το πλείστον Πράσινοι και Βρετανοί Σοσιαλιστές) ενώ 22 απείχαν. Για το νέο κείμενο στο σύνολό του θετικά ψήφισαν 601 ευρωβουλευτές, αρνητικά 55 (μεταξύ των οποίων οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και ο κ. Γεωργίου από το ΛΑΟΣ) ενώ 30 απείχαν. Σε ανακοίνωσή τους, οι ευρωβουλευτές της Ν. Δ. επισημαίνουν την «πλήρη ικανοποίησή τους» για το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι προήλθε από τη συνεργασία των ευρωβουλευτών όλων των ελληνικών κομμάτων στο Κοινοβούλιο. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ σημειώνεται ότι οι προσπάθειες όλων των κομμάτων απέδωσαν «μια διατύπωση που αντανακλά τις απόψεις μας» και «δεν παρεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις αρνητικά».

Ηγετική Παρέμβαση Ερντογάν

kathimerini.gr | Το Ισραήλ θα φύγει από το Γκολάν διαβεβαιώ:
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Δυναμική παρέμβαση στο θέμα της επιστροφής των Υψωμάτων του Γκολάν από το Ισραήλ στη Συρία πραγματοποίησε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ την περασμένη Τρίτη ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ είναι έτοιμος να διατάξει την οριστική και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το Γκολάν με αντάλλαγμα την ειρήνη, ισχυρίζεται η συριακή εφημερίδα «Αλ Βατάν».

Η τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ασαντ με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται σε οικονομική διάσκεψη στη Δαμασκό στα τέλη της εβδομάδας, συνέπεσε με την Τρίτη Υπουργική Διάσκεψη των γειτονικών χωρών του Ιράκ στην πόλη του Κουβέιτ, όπου δόθηκε η ευκαιρία συναντήσεων, όπως του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, που συζήτησε την κρίση στον Λίβανο με τον Σύρο συνάδελφό του Ουαλίντ Μουαλέμ πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο, όταν η Γαλλία διέκοψε τις επαφές υψηλού επιπέδου με τη Συρία.

Η προχθεσινή παρέμβαση Ερντογάν στη διένεξη Ισραήλ - Συρίας, συνδέεται με τα λεχθέντα στο Κουβέιτ, μπορεί να τοποθετηθεί στο πλαίσιο της ειδικής σχέσης Τουρκίας - Ισραήλ λόγω αμυντικού συμφώνου, αλλά και της επίσης ειδικής σχέσης της Αγκυρας με τη Χαμάς, εντάσσεται τέλος στη γενικότερη κινητικότητα των τελευταίων ημερών, που εκδηλώθηκε και με τις επαφές του Τζίμι Κάρτερ στη Δαμασκό. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ασαντ και με τον εξόριστο ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ, αναφέρθηκε στο θέμα της επιστροφής των Υψωμάτων του Γκολάν στη Συρία. Σημειώνεται ότι την Κυριακή, ο πρόεδρος Ασαντ είχε δηλώσει ότι φίλες χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών Συρίας - Ισραήλ.

Αφού προσέφερε τη συμβολή στο σκοπό αυτό, ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε τη χθεσινή Ημέρα της Εθνικής Κυριαρχίας, επέτειο της ίδρυσης του πρώτου τουρκικού Κοινοβουλίου από τον Κεμάλ, στις 23 Απριλίου του 1920, για να δώσει στη δημοσιότητα πρόταση 10 τροποποιήσεων, που θα υποκαταστήσουν ενδεχομένως για την ώρα το νέο δημοκρατικό Σύνταγμα της Τουρκίας. Σύμφωνα με την «Ζαμάν «προβλέπονται η ίδρυση επιτροπής πολιτικής ηθικής, τροποποίηση της νομοθεσίας περί πολιτικών κομμάτων -και της απαγόρευσής τους;- αναθεώρηση της νομοθεσίας που αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τις υποχρεώσεις και πλεονεκτήματα των βουλευτών, αναθεώρηση του εκλογικού νόμου και του νόμου περί εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. Θα κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των γυναικών και των ανηλίκων -χθες εορτάστηκε και η Ημέρα του Παιδιού- ενώ προβλέπεται ίδρυση του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη. Τέλος, σημαντική ίσως αποδειχθεί η τροποποίηση επί μέρους άρθρων του Συντάγματος και νόμων που ρυθμίζουν τα της επιστροφής των περιουσιακών στοιχείων των μειονοτήτων και έως τώρα παρέπεμπαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την τελική απόφαση.