Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

estatos unidos de america-Μου φαίνεται θα το γυρίσουμε στην βότκα

Απαισιόδοξο σενάριο για ενεργειακή κρίση έως το 2025

v2.imerisia.gr - Απαισιόδοξο σενάριο για ενεργειακή κρίση -:

Με τη χρήση λιγνίτη κατά 60% και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κατά 40%, η Ελλάδα μπορεί να «οχυρωθεί» σε ό,τι αφορά τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια για τα επόμενα τουλάχιστον 70 χρόνια και να «αντιμετωπίσει» έτσι την εκτιμώμενη από το 2020

Ενεργειακή κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2025, θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα καθώς τα αποθέματα σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιθάνθρακα και ουράνιο, θα εξαντληθούν πολύ νωρίτερα από ό,τι δηλώνει η πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας και των παραγωγών χωρών.

Αυτή την αιρετική άποψη εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Α. Φώσκολος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο (σύμβουλος της Καναδικής κυβέρνησης για ενεργειακά θέματα) ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θα δουλέψει μόνο για 10 χρόνια και μετά θα αχρηστευτεί και οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που προγραμματίζονται στην Ελλάδα, μετά το 2012 θα είναι ασύμφορες (σ. σ. η μείωση των αποθεμάτων θα εκτοξεύσει τις τιμές του).

Ακόμη και η λύση του λιθάνθρακα, είπε, έχει πεπερασμένα όρια ζωής, αφού ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Ρωσία δημιουργούν εκατοντάδες μονάδες με λιθάνθρακα και η ζήτηση θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Σε 150 μήνες
Στο πλαίσιο αυτό για τη λύση του ενεργειακού στη χώρα τάχθηκε υπέρ της λύσης του λιγνίτη κατά 60% και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 40% καθώς «τα αποθέματα αρκούν για 60 χρόνια και όχι για 35 που δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Σε 150 μήνες, δεν θα ξέρουμε πού να βρούμε ενέργεια».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι υπάρχουν στο Αιγαίο και στο Ιόνιο εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία υπολόγισε (ως απολήψιμα) σε περίπου 3-5 δισ. βαρέλια, τα οποία «αρκούν με την ετήσια κατανάλωση πετρελαίου που έχει η χώρα, για 30 - 35 χρόνια».

Εν τω μεταξύ, μείωση των βροχοπτώσεων, κυρίως των χειμερινών που επηρεάζουν και τα υδάτινα αποθέματα της χώρας, σε ποσοστό 20-25%, έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα κατά την 50ετία, μεταξύ του 1950 και του 2000, συνεπεία των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη.

Μάλιστα η τάση αυτή πρόκειται να συνεχιστεί αμείωτη στα επόμενα 100 χρόνια, σύμφωνα με τα σενάρια προσομοίωσης που αναπτύσσει η επιστημονική κοινότητα.

Έλληνικό Έλλειμμα τεχνολογίας

Ειδήσεις Google
Η Ελλάδα ουραγός στην τεχνολογία

ο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία αποτυπώνεται δυστυχώς με τραγικό τρόπο σε έναν ακόμη νευραλγικό κλάδο, τον τεχνολογικό, οι επιδόσεις του οποίου παίρνουν και φέτος βαθμό κάτω από τη βάση.
Η Ελλάδα ουραγός στην τεχνολογία

«Μηδέν» στην κόλλα της κυβέρνησης βάζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, καθώς στη λίστα με τις πιο προηγμένες ψηφιακά οικονομίες στον κόσμο -που δημοσιοποιήθηκε χθες και ανακοινώνεται σε ετήσια βάση- κατατάσσει την Ελλάδα οκτώ θέσεις χαμηλότερα από πέρυσι!

Συγκεκριμένα, στον Δείκτη Τεχνολογικής Ετοιμότητας (Network Readiness Index) την τοποθετεί από την 48η που βρισκόταν το 2007 στην 56η θέση ανάμεσα σε 127 κράτη.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Ελλάδα είναι «ουραγός», καταλαμβάνοντας την 24η θέση. Χειρότερη επίδοση εμφανίζουν μονάχα η Ρουμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία, ενώ έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται μία θέση υψηλότερα (55η).

Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι ο συγκερασμός σειράς στοιχείων, όπως οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, η συνεργασία πανεπιστημίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων για την προώθηση της έρευνας, το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τα μέτρα για την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τις επενδύσεις κ.λπ.

Υψηλό κόστος
Στα αδύνατα σημεία της χώρας, όπως προκύπτει από τους επιμέρους δείκτες, περιλαμβάνονται το υψηλό κόστος των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, η γραφειοκρατία, οι ανεπαρκείς ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την προώθηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ο χαμηλός βαθμός διείσδυσης στην ευρυζωνικότητα, η περιορισμένη πρόσβαση στο Ιντερνετ από τα νοικοκυριά και η φτωχή τεχνολογική υποδομή.

Για τη χαμηλή βαθμολογία της χώρας ευθύνεται, εξάλλου, η πολυετής καθυστέρηση στα έργα πληροφορικής του δημοσίου, μέσω των οποίων θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες και να βελτιωθεί η παραγωγικότητα.

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται για ακόμη ένα έτος η Δανία, η χώρα που έχει την πλέον «δικτυωμένη» οικονομία. Ακολουθούν η Σουηδία και η Ελβετία, ενώ το «τοπ 10» συμπληρώνεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σιγκαπούρη, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Ισλανδία, την Κορέα (η οποία έκανε σημαντικό ψηφιακό άλμα δέκα θέσεων!) και τη Νορβηγία.

ΔΝΤ- Άσχημα Νέα

ΤΑ ΝΕΑ Online - 10/04/2008 - ΔΝΤ: Στο τούνελ και το 2009 η ελληνική:

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αναθεωρεί προς το χειρότερο και μάλιστα αισθητά τις προβλέψεις για τη χώρα μας- όπως και για την παγκόσμια οικονομία. Μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:
● Ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 3,5% φέτος από 4% το 2007, ενώ το 2008 θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 3,3%. Η κυβέρνηση, η οποία πρόσφατα αναθεώρησε τις προβλέψεις της, εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 3,6%, επίπεδο στο οποίο θα διατηρηθεί και το 2009, για να ανέβει στο 3,8% το 2010.
● Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα διαμορφωθεί στο 3,5% φέτος από 2,9% το 2007 και θα υποχωρήσει το 2009 στο 2,7%. Η κυβέρνηση προβλέπει, επίσης, για φέτος πληθωρισμό 3,5% και στη συνέχεια βραδύτερη αποκλιμάκωση στο 3,2% το 2009 και στο 2,9% το 2010.
Για τον πληθωρισμό, εξάλλου, καμπανάκι χτύπησε χθες η Αlpha Βank, η οποία προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί φέτος σε μέσα επίπεδα στο 3,9%, πολύ πάνω από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της Τραπέζης της Ελλάδος (3,4%), αλλά ελαφρώς υψηλότερα και από τις δικές της πριν από ένα μήνα (όταν τον εκτιμούσε στο 3,8%).
● Για την ανεργία, κυβέρνηση και ΔΝΤ συμφωνούν ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 7,5% από 8% το 2007, αλλά στη συνέχεια η κυβέρνηση προβλέπει ταχύτερη αποκλιμάκωση, στο 7,2% το 2009 έναντι 7,4% που προ βλέπει το ΔΝΤ. ● Ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι η πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών θα συνεχίσει να διευρύνεται και θα ανέβει στο 14,1% το 2009 (από 13,9% που υπολογίζει ότι ήταν το 2007. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, όμως, διαμορφώθηκε στο 14,1%). Πρόκειται για το μεγαλύτερο με διαφορά έλλειμμα μεταξύ 31 χωρών που καλύπτει η έκθεση και περιλαμβάνουν την ευρωζώνη, όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες και τις πρόσφατα βιομηχανοποιημένες ασιατικές οικονομίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 16,4% του ΑΕΠ το 2007 και θα υποχωρήσει στο 14,4% του ΑΕΠ φέτος και στο 13,9% του ΑΕΠ το 2009.
Ζητεί πρόσθετα μέτρα
Εξάλλου, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η Ελλάδα (όπως και άλλες χώρες της ευρωζώνης με ελλείμματα προϋπολογισμών κοντά στο 3% του ΑΕΠ τους) ίσως χρειασθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για να μην αφήσει το έλλειμμά της να διευρυνθεί εξαιτίας της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης, που μπορεί να οδηγήσει είτε σε υστέρηση εσόδων είτε σε εκτίναξη δαπανών.
Προς επίρρωση των δυσμενών προβλέψεων του ΔΝΤ για την ανάπτυξη, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής που ανακοινώθηκε χθες παρουσιάζει μείωση κατά 4,2% τον Φεβρουάριο, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία με εντονότερο ρυθμό. Το δίμηνο ΙανουαρίουΦεβρουαρίου ο δείκτης υποχώρησε κατά 1,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2007.