Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Η Ρωσία διέγραψε το χρέος της Λιβύης

v2.imerisia.gr - Η Ρωσία διέγραψε το χρέος της Λιβύης - ειδησ:
Την τελευταία στιγμή ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την επίσκεψη χωρίς να δίνει την «ατζέντα».

H Ρωσία διέγραψε το χρέος της Λιβύης, ύψους άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είχε κληρονομηθεί από την σοβιετική εποχή με αντάλλαγμα συμβόλαια "δισεκατομμυρίων δολαρίων με ρωσικές επιχειρήσεις", ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν, σύμφωνα με ανταποκρίσεις ρωσικών πρακτορείων ειδήσεων από την Τρίπολη, όπου βρίσκεται από χθες συνοδεύοντας τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.


Ο υπουργός δεν διευκρίνισε τη φύση των συμβολαίων.

Χθες το βράδυ,ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι κατά την διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε προς τιμή του Πούτιν στο μέγαρο Μπαμπ Αζιζίγια, στην Τρίπολη, χαρακτήρισε την επίσκεψη του ρώσου ηγέτη "ιστορική και στρατηγικής σημασίας".

"Είναι η πρώτη επίσκεψη ρώσου προέδρου στην Λιβύη. Είναι μία επίσκεψη ιστορική, στρατηγικής σημασίας και πολύ σημαντική", τόνισε ο Καντάφι κατά την διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση της Λιβύης.

Ο ρώσος πρόεδρος,που έφθασε χθες στην λιβυκή πρωτεύουσα,επικεφαλής μίας σημαντικής αντιπροσωπείας από οικονομικούς αξιωματούχους για 24ωρη επίσκεψη και συνομιλίες με επίκεντρο ενεργειακά θέματα και πωλήσεις όπλων, ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψής του θα υπογραφεί "ένας μεγάλος αριθμός συμφωνιών". Η Λιβύη ήταν σημαντικός εταίρος της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και εισαγωγέας σοβιετικών όπλων. Αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών διαταράχθηκαν μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

Αργότερα σήμερα ο Πούτιν θα μεταβεί στην Σαρδηνία, στο σπίτι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θριαμβευτή των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία.

Στήριξη της Κ. Ράις στο Πατριαρχείο

v2.imerisia.gr - Στήριξη της Κ. Ράις στο Πατριαρχείο - ειδησε:

Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ζήτησε από την Αγκυρα η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, η οποία «έδειξε» ένα νέο δρόμο για το Κυπριακό αρνούμενη να εισέλθει στη διαδικασία συζήτησης του Σχεδίου Ανάν και της δήθεν «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.

Η θέση για τη Χάλκη αποτελεί πάγιο αίτημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο, όμως, αρνείται να συζητήσει η τουρκική κυβέρνηση.

Η κ. Ράις μιλούσε στο ετήσιο συνέδριο του Τουρκο-Ατλαντικού Συμβουλίου ενώπιον ακροατηρίου που αποτελούσαν Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι, καθηγητές, επιχειρηματίες και διπλωμάτες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η πολυπληθής αντιπροσωπία του Πενταγώνου.

Δικαιώματα
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι η Ουάσιγκτον «συνεχίζει να ενθαρρύνει την Τουρκία να αναγνωρίσει και να προστατέψει τα ατομικά δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών ομάδων, όπως με την επαναλειτουργία της Θεολογικής της Χάλκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως επαγγελματικού εκπαιδευτηρίου».

Αναφορικά με το Κυπριακό, η Αμερικανίδα υπουργός διαπίστωσε νέο πνεύμα στο νησί και ζήτησε απ όλους να οικοδομήσουν πάνω στη νέα κινητικότητα (momentum) που παρατηρήθηκε μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Η κ. Ράις ρωτήθηκε αν θα προσφερθεί στους Τουρκοκύπριους ως κίνητρο, για το νέο «μομέντουμ» που δημιουργείται, η «άρση της απομόνωσης». Απάντησε ως εξής:

«Οντως υπάρχει ένα νέο μομέντουμ που οικοδομείται στο νησί και υποστηρίζουμε πολύ τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί αυτό το μομέντουμ και ίσως τελικά να φτάσουμε σε λύση.

Ειλικρινά απογοητευτήκαμε πριν από λίγα χρόνια όταν οι προσπάθειες του Κόφι Ανάν (απέτυχαν) που πιστέψαμε ήταν πολύ κοντά να παράξουν ένα αποτέλεσμα και ειλικρινά θα έπρεπε να παράξουν αποτέλεσμα».

Αμέσως μετά την ομιλία της, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνο μία κυβέρνηση στην Κύπρο και αυτή είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.