Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Παράνομη η απαγόρευση διέλευσης

Την αντίθεσή της στην απαγόρευση διέλευσης των αεροσκαφών της Macedonian Air Transport (ΜΑΤ), της αεροπορικής εταιρείας των Σκοπίων, από τον ελληνικό εναέριο χώρο εξέφρασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας πως, νομικά, η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να το πράττει. Το ζήτημα προέκυψε την περασμένη Δευτέρα, μετά την άρνηση εισόδου στον ελληνικό εναέριο χώρο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αεροσκάφους της ΜΑΤ με προορισμό το θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέικ, στην Αίγυπτο. Προφανώς κατόπιν καταγγελίας από την πλευρά της ΠΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «εξετάζει» το θέμα και έχει έρθει σε επαφή με την ελληνική πλευρά, όπως σημείωσε χθες εκπρόσωπός της, τονίζοντας ωστόσο, ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η απόφαση της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας είναι, απλώς εκτός ευρωπαϊκής νομιμότητας.

Σημείωσε ο ίδιος εκπρόσωπος ότι «γνωρίζουμε την απόφαση της Ελλάδας, να μην επιτρέπει στη ΜΑΤ τη διέλευση από τον εθνικό εναέριο χώρο, και κατ’ επανάληψιν έχουμε σημειώσει ότι δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τις σχετικές συμφωνίες που ήδη ισχύουν και για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων».

Μπαμπατζάν-Μπακογιάννη

Ντόρα - Μπαμπατζάν στο Στρασβούργο

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αλί Μπαμπατζάν συναντάται το μεσημέρι της Τετάρτης στο Στρασβούργο η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Η υπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος ομόλογός της θα μεταβούν στη γαλλική πόλη για να λάβουν μέρος στις εργασίες της υπουργικής Συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης, με κύρια θέματα τις σχέσεις του Συμβουλίου με την Ε.Ε., την ενίσχυση του συστήματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον διαπολιτισμικό διάλογο.

Το ραντεβού με την κυρία Μπακογιάννη ζήτησε ο κ. Μπαμπατζάν και η ελληνική πλευρά αναμένει τη συνάντηση με ενδιαφέρον, σε μια στιγμή που επιχειρείται η επανεκκίνηση του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.

Συμπτωματικώς, οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας πραγματοποιούνται 24 ώρες πριν από τον προγραμματισμένο 39ο γύρο διερευνητικών επαφών μεταξύ υψηλόβαθμων διπλωματών των δύο χωρών, οι οποίες προγραμματίζονται για την Πέμπτη 7 Μαΐου.

Λύση για την υπογεννητικότητα ζητάει η Ευρώπη

Για την Έλενα Φριθ Πάουελ, η απόκτηση ενός τρίτου παιδιού ήταν μια πολυτέλεια, που μπορούσε να έχει, μόνο μετακομίζοντας στη Γαλλία. Η Έλενα και ο σύζυγός της κατάγονται από το Σάσεξ της Αγγλίας, αλλά ζουν πλέον σ' ένα αγρόκτημα στην περιοχή Λανγκντοκ, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Η πολυμελής οικογένειά της έχει την εύνοια του γαλλικού κράτους. Πέραν των γενναιόδωρων επιδομάτων μητρότητας και πατρότητας, οι μητέρες που έχουν αποκτήσει τρίτο παιδί παίρνουν άδεια για έναν χρόνο από την εργασία της, πληρωμένη κατά μεγάλο μέρος από τον εργοδότη της.

Γενναιόδωρες παροχές στη Γαλλία

Από το 2005 το επίδομα μητρότητας είναι 750 ευρώ το μήνα, ανεξαρτήτως του μισθού που ελάμβανε η γυναίκα πριν από τη γέννα.

Εξάλλου, υπάρχουν κι επιπλέον παροχές: εισιτήρια πρώτης θέσης για ταξίδια με το τραίνο, κουπόνια για ξενοδοχεία, ενώ προσφέρονται και χρήματα για την ανατροφή του παιδιού στο σπίτι, εάν κάποιος δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τους δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς.

«Ο παιδικός σταθμός που πήγαινε η μεγαλύτερη κόρη μου, η Ολίβια, πήγαινε σε βρεφονηπιακό σταθμό στην Αγγλία, μας κόστιζε 60 λίρες (76 ευρώ) την ημέρα, ενώ όταν καθυστερούσα να την πάρω, πλήρωνα παραπάνω. Πολύ συχνά το τραίνο μου καθυστερούσε να φτάσει από το Λονδίνο» εξηγεί η Έλενα.

«Στη Βρετανία» επισημαίνει πως «υπάρχουν περιορισμοί για ένα ζευγάρι στο ν' αποκτήσει παιδιά και να έχουν μία καλή μαζί τους. Αντιθέτως στη Γαλλία το σύνολο της κοινωνίας δείχνει ενθουσιασμό στηρίζοντας τις πολύτεκνες οικογένειες, τα παιδιά και την απόκτηση παιδιών.

Η κοινή γνώμη στη Γαλλία έχει συνηθίσει αυτού του είδους τις παροχές από το κράτος, ακόμη και με τις περικοπές των τελευταίων ετών.

Τα γαλλικά μέτρα για την ενίσχυση των οικογενειών φαίνεται ότι έχουν τον αντίστοιχο αντίκτυπο. Η πόλη του Μπεζιέ παρουσίασε πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν τη σταθερή αύξηση των γεννήσεων στην περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι το κόστος για την οικονομία είναι βαρύ, η Γαλλία αντιστέκονται στην ευρωπαϊκή τάση και παρουσιάζουν τους υψηλούς ρυθμούς γεννήσεων σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο, με κατά μέσο όρο πάνω από δύο παιδιά ανά γυναίκα σε ηλικία αναπαραγωγής.

Το «κακό» παράδειγμα της Ισπανίας

Ωστόσο, λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα στην Ισπανία η εικόνα διαφοροποιείται. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικογενειακής Πολιτικής, Λόλα Βαλάρντε, η Ισπανία είναι η χειρότερη χώρα στις παροχές για τους γονείς..

«Ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι η οικογένεια θεωρείται κάτι δεδομένο, όμως η κατάσταση είναι πολύ άσχημη» επισημαίνει η κ. Βαλάρντε. Συγκριτικά, για να έχει κάποιος στην Ισπανία τις ίδιες παροχές που έχει μία τρίτεκνη οικογένεια στη Γαλλία, τότε θα πρέπει να έχει 16 παιδιά.

Η Ισπανία βρίσκεται στην τελευταία θέση της σχετικής κατηγορίας καθώς ξοδεύει μόλις το 0,7% του ΑΕΠ σε οικογενειακές παροχές. Δεν είναι καθόλου περίεργο λοιπόν που η Ισπανία έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά υπογεννητικότητας όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο.

Η Λόλα Βαλάρντε υπογραμμίζει πως παρατηρείται αύξηση στην παιδική φτώχεια και στα διαζύγια, καθώς και στα κοινωνικά προβλήματα που τα συνοδεύουν.

Παρόλα αυτά η Ισπανία δεν αναμένεται ν' αντιμετωπίσει μελλοντικά προβλήματα στο εργατικό δυναμικό της, γιατί έχει ήδη διευθετηθεί το πρόβλημα αυτό.

Ο πληθυσμός της χώρας ήταν για δεκαετίες σταθερός γύρω στα 39 εκατομμύρια κατοίκους. Ωστόσο, τα τελευταία 9 χρόνια αυξήθηκε ραγδαία φτάνοντας τα 45 εκατομμύρια κατοίκους. Η εξήγηση είναι απλή: Οι μετανάστες.

Το 2005 η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών παραχώρησε αμνηστία και άδεια παραμονής σε όλους τους παράνομους μετανάστες που μπορούσαν ν' αποδείξουν ότι δούλευαν στη χώρα επί δύο συνεχόμενα χρόνια.

Περίπου 700.000 χιλιάδες μετανάστες νομιμοποιήθηκαν εν μία νυκτί και την ίδια στιγμή υποχρεώθηκαν να ξεκινήσουν να πληρώνουν φόρους στο ισπανικό κράτος. Το αποτέλεσμα της φιλο-μεταναστευτικής πολιτικής ήταν να δημιουργηθεί μία από τις πιο δυναμικές οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου.

Κριτική από την Ευρώπη

Η πολιτική της Μαδρίτης επέσυρε την κριτική άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες ανησυχούν ότι οι μετανάστες της Ισπανίας κατευθυνθούν προς άλλες χώρες, ενώ η συντηρητική αντιπολίτευση, εκφράζει τις ανησυχίες της για τον ισπανικό πολιτισμό, ενώ υποστηρίζει ότι τα έσοδα θα είναι περιορισμένα. Η κυβέρνηση από τη δική της πλευρά δηλώνει περήφανη για την απόφασή της.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τους κινδύνους εάν τα πράγματα πάνε στραβά, σε αυτό το σημαντικό σημείο για την οικονομία» δηλώνει ο Χουάν Φερνάντο Λόπεζ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και μέλος της κεντρικής επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας.

Την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης στηρίζουν και οι πολίτες, καθώς δέχονται ότι με αυτό τον τρόπο στηρίζεται το κοινωνικό σύστημα της Ισπανίας και πως έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και στο επίπεδο ζωής της χώρας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κατάργηση της βίζας για τους Σέρβους

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/05/2008_231563

Δεκαεπτά ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να «διευκολύνουν» τη χορήγηση δωρεάν αδειών εισόδου (βίζες) στους πολίτες της Σερβίας ώστε να «υποστηρίξουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της χώρας αυτής, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών πριν από τις σερβικές βουλευτικές εκλογές.

Η απόφαση αυτή απαντά σε έκκληση που διατυπώθηκε στις 18 Απριλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη σλοβενική προεδρία της ΕΕ, οι οποίες είχαν τότε απευθύνει ένα «σήμα καλής θέλησης ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή τάση της Σερβίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Πέραν της υποστήριξης που προσφέρουμε στη Σερβία για να την βοηθήσουμε να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφασίσαμε να κάνουμε πλήρη χρήση της ευελιξίας που ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Σερβία ώστε να παρέχουμε δωρεάν άδειες εισόδου σε όλα τα πρόσωπα που τις ζητούν και έχουν τη δυνατότητα να τις πάρουν σε πλήρη συμφωνία με το κεκτημένο του Σένγκεν» προστίθεται στο κείμενο.

Το κείμενο συνυπογράφεται από 16 χώρες μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Σλοβενία, Γερμανία, Αυστρία, Κύπρο, Δανία, Ισπανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία), καθώς και από τη Νορβηγία.

Η απόφασή τους ανακοινώνεται λίγες ημέρες πριν από τις σερβικές βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, που θεωρούνται δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της ένταξης στην ΕΕ.