Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Εγωιστές οι Έλληνες

Πανικός για τα εισιτήρια ενόψει EURO

Εγωιστές με ελάχιστη διάθεση για συνεργασία και τάσεις εκδίκησης αποδείχτηκαν οι Έλληνες, σε παιχνίδι - έρευνα, στο οποίο συμμετείχαν φοιτητές από 15 χώρες. Το πείραμα της επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ στηρίχθηκε σε ένα οικονομικό παιχνίδι και σκοπός του ήταν να μελετηθεί η συμπεριφορά των παικτών και να αναλυθεί σε σχέση με τις κοινωνίες από τις οποίες προέρχονται. Σύμφωνα με την έρευνα, οι παίκτες που ζουν σε κοινωνίες με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και σταθερούς κανόνες στην οικονομία της αγοράς, εμφάνισαν μεγαλύτερη διάθεση για συνεργασία και εργάστηκαν με γνώμονα το κοινό καλό, αντίθετα από τους παίκτες των λιγότερο ανεπτυγμένων κοινωνιών, όπου πρυτάνευσε κυρίως το προσωπικό συμφέρον. Αποδείχτηκε επίσης, ότι η τάση για εκδίκηση είναι πιο διαδεδομένη στις κοινωνίες όπου οι πολίτες της αδιαφορούν για τους νόμους. Παίκτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Ελβετία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Αυστραλία έδειξαν ότι αναγνώρισαν τα λάθη τους όταν τους επιβλήθηκε κάποια ποινή, αντιθέτως με τους Έλληνες, τους Ρώσους, τους Τούρκους και τους Σαουδάραβες οι οποίοι επιχείρησαν να πάρουν το αίμα τους πίσω.

Το παιχνίδι
Οι τέσσερις παίκτες προμηθεύτηκαν με είκοσι μάρκες τον καθένα. Κάθε παίκτης είχε την ευχέρεια να διαθέσει όσες μάρκες ήθελε από τον προσωπικό του λογαριασμό σε ένα κοινό ταμείο. Οι μάρκες του ταμείου πολλαπλασιάζονταν με τον συντελεστή 1,6 και στο τέλος μοιράζονταν εξίσου ανάμεσα στους τέσσερις παίκτες. Αν και οι τέσσερις παίκτες κατέθεταν στο ταμείο και τις είκοσι μάρκες, στο τέλος του παιχνιδιού θα έμεναν με 32 μάρκες ο καθένας. Αν ένας παίκτης επέλεγε να μην καταθέσει ούτε μία μάρκα θα βρισκόταν με 44 μάρκες στο τέλος, μειώνοντας βέβαια τα κέρδη των υπολοίπων. Και αν επιδείκνυαν την ίδια εγωιστική συμπεριφορά και οι τέσσερις, στο τέλος θα έμεναν με το αρχικό ποσό του προσωπικού τους λογαριασμού, δηλαδή 20 μάρκες.
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=779893&-V=articles

Τα σκουπίδια σας στο αστυνομικό τμήμα της γειτονίας σας

Τα τυχερά των κληρικών-Μιά παράδοση αιώνων τελειώνει

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 13/3/2008
Κόβονται τα «ιερά» τυχερά

Φρένο στα λεγόμενα «τυχερά» των ιερέων βάζει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο κ. Ιερώνυμος φέρεται πως συνέστησε να μη χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους για τον προσπορισμό κέρδους.

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι οι όποιες εκούσιες προσφορές των πιστών θα πρέπει να κατευθύνονται προς φιλανθρωπικούς σκοπούς, κυρίως από τους άγαμους κληρικούς, οι οποίοι δεν έχουν και οικογενειακές υποχρεώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι ακόμη και αν ο ίδιος τελέσει κάποιο μυστήριο ως αρχιεπίσκοπος και γίνει προσφορά θα διατεθεί σε φιλανθρωπικές και κοινωφελείς δραστηριότητες. «Υπάρχουν οι έγγαμοι ιερείς που έχουν κάποιες ανάγκες. Ό,τι οι άνθρωποι δίνουν φιλότιμα, προαιρετικά θα τα κάνουν δεκτά. Ό,τι είναι εκτροπή από αυτό το πράγμα, είτε εκμετάλλευση, είτε πίεση, θα απαγορεύεται αυστηρά», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, εξερχόμενος από τη «σύναξη» με τους ιερείς.

Μετακινούνται οι Τουρκικές δυνάμεις πίσω απο το οδόφραγμα

Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις δέχθηκαν να μετακινηθούν από την οδό Λήδρας, σε απόσταση 50 με 100 μέτρων, ώστε να καταστεί δυνατή η διάνοιξη του οδοφράγματος και να μην φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να μη διασταυρώνουν εντός του δρόμου στον οποίο θα διακινούνται ένθεν και ένθεν οι πολίτες. Την αναστήλωση των κτιρίων θα αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη. Όσον αφορά στο οδόφραγμα του Λιμνίτη, η Τουρκοκυπριακή πλευρά ουσιαστικά αξιώνει τα έξοδα για τα κατασκευαστικά έργα που απαιτούνται για να ανοίξει το οδόφραγμα να αναλάβει κάποιος τρίτος.

Εν τω μεταξύ, η ακριβής απόσταση που θα τηρήσουν τα στρατεύματα στην οδό Λήδρας θα οριστεί κατά τη συνάντηση του Πρόέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στις 21 Μαρτίου.

http://www.politis-news.com/