Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Ελλάδα- Κόσοβο, ιστορική ευκαιρία????

ANTI WEBLOG:

Κόντρα ανάμεσα στους Αλβανούς του Κοσόβου και την Τουρκία ξέσπασε τελευταία, με αφορμή την τηλεοπτική εμφάνιση του τούρκου πρέσβη στο Κοσσυφοπέδιο τον ισχυρισμό του ότι η οθωμανική αυτοκρατορία δεν κατέλαβε την περιοχή, αλλά την …απελευθέρωσε. Ζήτησε μάλιστα να βγει από τα σχολικά βιβλία το σημείο που παρουσιάζει την Οθωμανική αυτοκρατορία ως «κατακτητική δύναμη. Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε σειρά τοποθετήσεων αλβανοκοσσοβάρων ιστορικών, οι οποίοι, εκτός του ότι ξαναθυμήθηκαν τα πασαλίκια στο Κόσοβο, στα Γιάννενα και στα Σκόδρα, μίλησαν για προσπάθεια φαλκίδευσης της ιστορίας και υποστήριξαν ότι οι Αλβανοί εξεγέρθηκαν επανειλημμένως κατά των Οθωμανών. Παραδέχτηκαν πάντως ότι οι Αλβανοί μπήκαν στην υπηρεσία των Οθωμανών, αλλά απέδωσαν το φαινόμενο στην κρίση της αυτοκρατορίας (!).

Μπορεί βέβαια, να ήταν χοντροκομμένη η παρέμβαση του τούρκου πρέσβη και να εκφράζει την αποικιακού τύπου αντίληψη, με την οποία προσεγγίζουν οι Τούρκοι τους Αλβανούς και Κοσοβάρους. Ήταν όμως, και χρήσιμη, επειδή «βοηθά» να κατανοήσουν οι Βαλκάνιοι αφενός τη νοοτροπία της Άγκυρας και αφετέρου ότι μόνον η συνεργασία μεταξύ των γειτόνων –και κυρίως με την Ελλάδα- μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα. Αρκεί βέβαια, και η Ελλάδα να δουλέψει εξαντλητικά και με συνέπεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την κόντρα αναδείχτηκε και μια ακόμη διάσταση: Η προσπάθεια των Κοσοβάρων να δημιουργήσουν τους δικούς τους ιστορικούς μύθους, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την ύπαρξή τους ως κράτος. Δίχως ουδείς να υποβαθμίζει τους αγώνες του αλβανικού λαού στο παρελθόν, είναι σίγουρο ότι διεκδίκησε την εθνική του χειραφέτηση με καθυστέρηση σχεδόν δύο αιώνων από τις εθνικοαπελευθερωτικές επαναστάσεις των Ελλήνων, των Σέρβων και των Βουλγάρων. Εξάλλου, οι προαναφερθέντες Βαλκάνιοι, καθυστέρησαν μερικούς αιώνες από τους δυτικοευρωπαίους, να δημιουργήσουν τα δικά τους κράτη-έθνη. Τι να κάνουμε; Η Ιστορία έχει τους δικούς της κανόνες κίνησης και δεν πιάνεται γκόμενα κανενός.

Τουρκική στην Θράκη- Ελληνική στην Κωνσταντινούπολη

ANTI WEBLOG:

Μεγάλο θέμα έχει δημιουργηθεί με δηλώσεις του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Φ. Ξύδα στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν». Όπως γράφει η εφημερίδα ο πρέσβης δήλωσε ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι η εφαρμογή της γνωστής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναγνωρίζει σε δυο ενώσεις της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονταν ως «τουρκικές», θα οδηγήσει και στην αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας που προσδιορίζει την μειονότητα ως μουσουλμανική. Υπονοεί επίσης σαφώς ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες από την εποχή της …Συνθήκης της Λωζάνης και γι αυτό πρέπει να φανούμε όλοι «γενναίοι» και να ενδώσουμε στις τουρκικές επιθυμίες.

Συγκεκριμένα, απαντώντας ο κ .Ξυδάς, σε ερώτηση της εφημερίδας για την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε: «Ο,τι εφαρμοζόταν παλιά ήταν λάθος. Τώρα θα διορθωθεί. Ψάχνουμε τρόπο για να εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου. Καθότι είναι απόφαση δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βεβαίως και θα εφαρμοστεί. Προσπαθούμε να αλλάξουμε το νόμο και πιστεύω ότι θα εφαρμοστεί σε λιγότερο από δύο χρόνια. Το ελληνικό δίκαιο δεν το επέτρεπε. Τώρα όμως, έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Παλιά υπήρχαν προβλήματα. Τα γνωρίζουμε όλοι. Σύμφωνα με τις τότε συνθήκες δεν ήταν λάθος (σ.σ. εννοεί τη συνθήκη της Λωζάνης και τον προσδιορισμό «μουσουλμανικός» πληθυσμός). Όμως, έχουν αλλάξει οι συνθήκες, αλλά και η στάση της μειονότητας. Οι συνθήκες βελτιώνονται. Είναι καιρός να πάρουμε πιο γενναίες αποφάσεις. Όλοι μπορεί να κάνουν λάθος…». Μιλώντας επίσης για το θέμα της μαντίλας, είπε ότι «οι μουσουλμάνες φοιτήτριες μπορούν να πάνε στα ελληνικά πανεπιστήμια φορώντας μαντίλες».

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος είπε ότι «όσα αναφέρθηκαν σε συζήτηση που είχε ο πρέσβης δεν έχουν αποτυπωθεί με τρόπο που αναφέρθηκαν» και παρέπεμψε σε σχετική δήλωση του ίδιου του πρέσβη στο ΑΠΕ. Στην δήλωσή του ο κ. Ξύδας διευκρινίζει ότι είχε φιλική συζήτηση με δημοσιογράφο της εφημερίδας “Ζαμάν” ο οποίος τον ρώτησε για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η απάντησή του ήταν σαφής και δεν αποδέχεται παρερμηνείες. «Η απόφαση είναι πρόσφατη, θα μελετηθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και θα δούμε τι θα κάνουμε“. Διευκρινίζει επίσης ότι δεν είπε ποτέ ότι πρόκειται να αλλάξει η ελληνική νομοθεσία ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως τον εμφανίζει να λέει η εφημερίδα. Τέλος, διευκρίνισε ότι δεν έχουν αποδοθεί σωστά και παρατηρήσεις του γύρω από δήθεν λάθη που φέρεται να δήλωσε πως έχει κάνει η ελληνική πλευρά στην αντιμετώπιση του μειονοτικού ζητήματος στη Θράκη.

Το σφυροδρέπανο

i - Reporter:
Σφυροδρέπανο


"***ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΟ του ΚΚΕ πωλείται από ατσάλι και σμάλτο, κεντημένο στο χέρι, για φινετσάτους προλετάριους, πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο από Οκτωβριανή Επανάσταση. Δώρο : ''Τα 'παντα του Λένιν'' ( 55 τόμοι, δύο ευρετήρια )"

Αυτοσαρκασμός και πολιτισμός

PRESS-GR.blogspot.com

Η Ελληνική Ομάδα Άρσης Βαρών Γυναικών
Άντε κορίτσια και νικήτριες στο Πεκίνο!!

Τι θα σκέφτεται τώρα για μας η Ευρώπη

Νεκρή στο όνομα της ειρήνη | Διαστάσεις | Deutsche Welle | 15.04.200: "

Σοκ έχει προκαλέσει στην Τουρκία η δολοφονία της Ιταλίδας καλλιτέχνιδας και ακτιβίστριας Πίππα Μπάκα – στο προσκήνιο η συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών

Τραγική κατάληξη είχε το ταξίδι της καλλιτέχνιδας και ακτιβίστριας Τζουζεπίνα Πασκουαλίνο ντι Μαρινέο ή Πίππα Μπάκα, όπως ήταν γνωστή στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Η 33χρονη Ιταλίδα που σε μία εκστρατεία υπέρ της ειρήνης ήθελε να καλύψει τη διαδρομή Μιλάνο – Τελ Αβίβ με ωτοστόπ, φορώντας νυφικό το οποίο συμβόλιζε όπως έλεγε η ίδια την παγκόσμια ειρήνη, βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο νεκρή στην νοτιοανατολική Τουρκία. Ο βιασμός και η δολοφονία της έχουν προκαλέσει σοκ στην τουρκική κοινή γνώμη.

Υποβάθμιση του ζητήματος;

«Ο πόνος μας είναι μεγάλος», έγραφε το Σαββατοκύριακο η τουρκική Milliyet στα χρώματα της ιταλικής σημαίας για τη δολοφονία της Πίπα Μπάκα. Τη λύπη του για το συμβάν εξέφρασε και ο τούρκος πρωθυπουργός μεταφέροντας στην οικογένεια της 33χρονης τα συλλυπητήριά του. Αναλυτές εκτιμούν ότι με τις δηλώσεις αυτές ο Ταγίπ Ενρτογάν προσπαθεί να περιορίσει τις αντιδράσεις. Ο τούρκος δημοσιογράφος Μιργκούν Σαμπάς: «Η εφημερίδα Hürriyet επικαλούμενη δηλώσεις της μητέρας του θύματος έγραψε ότι αυτό μπορούσε να συμβεί και σε άλλες χώρες. Αυτό για μένα είναι μία προσπάθεια να υποβαθμιστεί το ζήτημα και μάλιστα με τη βοήθεια της μητέρας».

Οι ξένες τα εύκολα θύματα;

Προς το παρόν όμως η συζήτηση στην Τουρκία κινείται προς μία διαφορετική κατεύθυνση. Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι εάν συγκεκριμένες αντιλήψεις στην τουρκική κοινωνία ευνοούν τέτοια εγκλήματα δολοφονίες. Η κοινωνιολόγος Αρούς Γιουμούλ είναι κατηγορηματική: «Μια ματιά στα τηλεοπτικά μας προγράμματα, στα βιβλία μας, αρκεί, για να δει κανείς ότι στη χώρα μας κυρίως οι ξένες θεωρούνται γυναίκες που δεν έχουν αιδώ και έτσι είναι εύκολα θύματα. Γι΄ αυτό και πολλοί δεν βλέπουν μετά τέτοια περιστατικά ως έγκλημα».

Στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη βία κατά των γυναικών, αναφέρεται από την πλευρά του ο νομικός Ουμίτ Κοτσασακάλ: «Σε μία εφημερίδα διάβασα τον τίτλο: ΄Τι θα σκέφτεται τώρα για μας η Ευρώπη;΄ Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Γιατί θα πρέπει η κοινωνία μας να αισθάνεται ενοχή στο σύνολό της; Όχι, ήταν η πράξη ενός και μόνο βίαιου ανθρώπου, ούτε εγώ αλλά ούτε και εσείς έχετε ευθύνη».

Ο ψυχολόγος Ναζίμ Σερίν: «Όλοι γνωρίζουμε τι λέμε για τις γυναίκες στην Τουρκία. Ακούστε τη ρήση που λέει ‘τις γυναίκες πρέπει να τις χτυπάμε ή να τις γκαστρώνουμε’».

1 στις 3 γυναίκες θύμα κακοποίησης

Τα στατιστικά στοιχεία μιλούν δυστυχώς από μόνα τους: σύμφωνα με έρευνες, τουλάχιστον μία στις τρεις, ίσως και μία στις δύο γυναίκες στην Τουρκία, έχουν πέσει θύματα κακοποίησης. Σύμφωνα επίσης με στατιστικά στοιχεία ο αριθμός των βιασμών δεν διαφέρει σημαντικά από άλλες χώρες, μόνο που στην Τουρκία καταγγέλλονται σπανίως τα περιστατικά αυτά. Συχνά μάλιστα η αστυνομία δεν παίρνει καν στα σοβαρά τις καταγγελίες.

Πολλοί Τούρκοι αντιμετωπίζουν με αίσθημα ικανοποίησης το γεγονός ότι έχει αρχίσει η συζήτηση για το μείζον ζήτημα της βίας κατά των γυναικών, λυπούνται ωστόσο που αφορμή αποτέλεσε ο τραγικός θάνατος της Ιταλίδας ακτιβίστριας.