Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Η Τρίτη στρατηγική επίσκεψη

STRATEGY-GEOPOLITICS.blogspot.com:

Tρίτη επίσκεψη στη Μόσχα στα τέσσερα χρόνια της πρωθυπουργίας του θα παργματοποιήσει ο Κ. Καραμανλής που θα επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα στις 29 Απριλίου για να συναντήσει για τελευταία φορά τον Βλαντίμιρ Πούτιν προτού αυτός εγκαταλείψει τα προεδρικά του καθήκοντα. Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε στον απερχόμενο πρόεδρο της Ρωσίας, τον οποίο συνάντησε στο Βουκουρέστι, ότι αποδέχεται την πρόσκληση την οποία έχει ήδη λάβει για να συναντηθούν στο Κρεμλίνο, λίγες ημέρες προτού παραδώσει ο Βλ. Πούτιν τα ηνία της Ρωσικής Δημοκρατίας στον διάδοχό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η ρωσική κυβέρνηση καταβάλλει παράλληλα προσπάθειες να είναι ως τότε έτοιμη και η συμφωνία για την κατασκευή του φυσικού αερίου South Stream για να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της παραμονής του Κ. Καραμανλή στη Μόσχα. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν κλείσουν ως το τέλος του μήνα, ο Κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει την επίσκεψη στη Μόσχα για καθαρά πολιτικούς λόγους και κυρίως για να δείξει ότι δεν φοβάται τα πολιτικά αντίποινα της Ουάσιγκτον, ακόμη και μετά τη σύγκρουση του Βουκουρεστίου. Ο Βλ. Πούτιν εγκαταλείπει το αξίωμα του προέδρου της Ρωσίας στις 6 Μαΐου και έχει αποφασίσει στις τελευταίες ημέρες της παραμονής του στο Κρεμλίνο να συναντηθεί με ηγέτες τους οποίους θεωρεί στρατηγικούς συμμάχους. Με την επίσκεψη αυτή ο κ. Καραμανλής θα είναι πιθανότατα ο τελευταίος ηγέτης ο οποίος θα συναντήσει τον κ. Πούτιν στο Κρεμλίνο προτού μεταπηδήσει στην πρωθυπουργία, αλλά και από τους πρώτους που θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει επισήμως με τον νέο πρόεδρο της Ρωσίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Τις λεπτομέρειες της επίσκεψης όμως χειρίζεται αυτή τη φορά το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς Αθήνα και Μόσχα θα επιθυμούσαν να υπογραφεί και το μνημόνιο συνεργασίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του αγωγού South Stream, την κατασκευή του οποίου ανακοίνωσαν τον Ιούνιο οι κκ. Καραμανλής και Πούτιν τον Ιούνιο. Χθες συνήλθε στη Μόσχα η μεικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην οποία μετείχαν εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, χώρες από τις οποίες θα διέλθουν οι δύο άξονες του αγωγού για να επεξεργαστούν τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου. Σύμφωνα με τον ρωσικό σχεδιασμό, ο αγωγός, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ, θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία και στο νότιο τμήμα του, μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας, θα καταλήγει υπο-θαλασσίως στην Ιταλία.

Δεν τολμάει η Ελληνική Κυβέρνηση να απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους

Μέτρα θεραπείας για το κάπνισμα



Προοδευτικά έως το 2012 θα ανακοινωθεί σειρά ημιμέτρων κατά του καπνίσματος από την Ελληνική κυβέρνηση όπως:
Απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού σε και από παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών. Απαγόρευση, του καπνίσματος σε χώρους παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου και παιχνιδιών τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και σε κλειστούς αθλητικούς χώρους. Για τη διευκόλυνση των καπνιστών που θέλουν να διακόψουν την επικίνδυνη αυτή συνήθεια, προγραμματίζεται από το 2009 η λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής και ιστοσελίδας.

Αυτά είναι ημίμετρα και δεν θα κάνουν τίποτα, εκείνο που πρέπει να τολμήσει η Ελληνική Κυβέρνηση είναι άμεση απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, τελεία και παύλα, όποιος θέλει να καπνίσει, να πάει σπίτι του.

Να μερικά στοιχεία.

Κάθε δέκα δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει στη Γη εξαιτίας του καπνίσματος, ενώ για τα επόμενα 20 χρόνια έχει υπολογιστεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ότι θα πεθάνουν από το κάπνισμα 150 εκατομμύρια άνθρωποι και το 70% των θανάτων αυτών θα συμβούν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Αν κοβόταν το κάπνισμα, η ανθρωπότητα θα είχε τα ίδια οφέλη που δίνουν τα εμβόλια.

Ειδικότερα ένας καπνιστής:

 Αν πάθει έμφραγμα έχει 2 έως 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει αιφνιδίως από κάποιον που δεν καπνίζει.

 Έχει δύο έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με το μη καπνιστή. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες όταν παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια.

 Άνδρες 40-59 ετών με 20 τσιγάρα την ημέρα τριπλασιάζουν τον κίνδυνο για στεφανιαίο επεισόδιο.

 Ένας καπνιστής που εμφανίζει έμφραγμα του μυοκαρδίου και συνεχίζει να καπνίζει μετά το επεισόδιο, έχει εξαπλάσιες πιθανότητες να υποστεί και δεύτερο έμφραγμα!

Επίσης, το κάπνισμα προκαλεί σεξουαλικές δυσλειτουργίες και οι άντρες που καπνίζουν περισσότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα έχουν πιο πολλές πιθανότητες να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με άντρες που δεν καπνίζουν.

Η διακοπή του καπνίσματος έχει άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα, ακόμα και σε ηλικίες μεγαλύτερες των 65 ετών η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να ελαττώσει κατά 50% τον κίνδυνο να πεθάνει κάποιος από νόσο που έχει σχέση με το κάπνισμα. Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σε έναν υπερτασικό που θα σταματήσει το κάπνισμα μειώνεται στο 40%.

Ευρωπρωτιά

Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά το κάπνισμα και την τρίτη παγκοσμίως.

Ενα παιδί που ζει σε οικογένεια καπνιστών καπνίζει παρά τη θέλησή του 80-120 τσιγάρα το χρόνο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 700 εκατομμύρια παιδιά αναπνέουν σήμερα παρά τη θέλησή τους αέρα που περιέχει προϊόντα καπνού και μάλιστα μέσα στο σπίτι τους. Μόνο στη Βρετανία ετησίως εισάγονται στα νοσοκομεία περισσότερα από 17.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών με αναπνευστικά προβλήματα, εξαιτίας της έκθεσής τους στον καπνό του τσιγάρου.

Πάνω από δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα καπνίζει ένας στους δέκα Ελληνες καπνιστές.

Στον συνολικό πληθυσμό των καπνιστών, το 26,8% καπνίζει μισό πακέτο την ημέρα, το 36% χρειάζεται 11 έως 20 τσιγάρα ημερησίως και το 26,7% από ένα έως δύο πακέτα την ημέρα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία «Κάπα Research» σε 2.083 άτομα απ όλη τη χώρα, από τις 1 έως τις 3 Απριλίου. Οι περισσότεροι από τους καπνιστές δήλωσαν ότι καπνίζουν παντού, ακόμη και στο υπνοδωμάτιο (9,9%), αν και πολλοί επιθυμούν να σταματήσουν τη συνήθεια.

Στο ερώτημα αν θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα, το 41,7% απάντησε «κάποια στιγμή αργότερα» και το 38,1% «θέλω, αλλά δεν μπορώ». Μόνο το 10,8% είπε ότι δεν το έχει σκεφτεί ποτέ.

Σχετικά με τις πολιτικές κατά του καπνίσματος στην Ελλάδα, το 43% των ερωτηθέντων είπε ότι τα μέτρα στη χώρα μας λαμβάνονται μόνο στα χαρτιά και δεν εφαρμόζονται ποτέ.

Το 29,2% θεωρεί ότι τα μέτρα ανακοινώνονται, αλλά η εφαρμογή τους δεν ελέγχεται ποτέ, ενώ το 24,9% ότι οι Ελληνες δεν έχουμε την παιδεία που απαιτείται για την εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται.

Τρεις στους πέντε συμμετέχοντες στην έρευνα (63,6%) εκτιμούν ότι η προσπάθεια για μείωση του καπνίσματος είναι υπόθεση της πολιτείας και των φορέων τους, αλλά ένας στους τρεις (34,7%) αναγνωρίζει ότι αποτελεί ευθύνη των ίδιων των πολιτών.

Η τιμή του ρυζιού


kathimerini.gr | Απειλή για την παγκόσμια οικονομία η αύξη�:
Όσο απειλητική είναι η πιστωτική κρίση για την παγκόσμια οικονομία, άλλο τόσο είναι και η ανεπάρκεια βασικών ειδών διατροφής, όπως είναι το ρύζι με το οποίο τρέφεται ο μισός πληθυσμός του πλανήτη. Κίνα, Αίγυπτος, Βιετνάμ και Ινδία είναι οι χώρες από τις οποίες προέρχεται περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών ρυζιού. Είναι, ωστόσο, και οι ίδιες που μείωσαν φέτος τις εξαγωγές προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση στο εσωτερικό τους.

Οπως παραδέχεται η Παγκόσμια Τράπεζα, 33 χώρες, από το Μεξικό ώς την Υεμένη, είναι πιθανό να βιώσουν «κοινωνικές ταραχές» μετά την επί εξαετία αύξηση του κόστους των τροφίμων και της ενέργειας. Η τιμή του ρυζιού κατέγραψε χθες ρεκόρ στην αγορά του Σικάγου, ενώ έχει διπλασιαστεί από πέρυσι και πενταπλασιαστεί από το 2001. Εκτιμάται ότι «θα συνεχίσει να αυξάνεται σημαντικά την ερχόμενη διετία», καθώς οι κυβερνήσεις των παραγωγών χωρών θα διατηρήσουν μειωμένες τις εξαγωγές, «για να συνεχίσουν να τρέφουν τους πληθυσμούς τους».

Τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τη δεκαετία του ’80, ενώ τουλάχιστον για τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες δεν έχουν υπάρξει σημαντικές πρόοδοι στην τεχνολογία βελτίωσης των καλλιεργειών. Την περίοδο 1980-2000, οι σοδειές αυξήθηκαν περισσότερο από 40%. Εκτοτε, η αύξησή τους δεν υπερέβη το 5%. Τα Ηνωμένα Εθνη προβλέπουν ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν φέτος κατά 3,5%. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 0,6%, στα 422,5 εκατ. τόνους, ενώ η παραγωγή κατά 1%, στα 422,9 εκατ. τόνους.

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι αγοραστές στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ κρύβουν ρύζι και μπορεί να το διαθέσουν στην αγορά τις ερχόμενες εβδομάδες, πυροδοτώντας πτώση των τιμών.

Ο κίνδυνος για τους κερδοσκόπους είναι να αυξήσουν οι αγρότες τις καλλιέργειές τους ωθούμενοι από τις υψηλές τιμές. Οικονομολόγοι κρίνουν, πάντως, ότι «μπορούμε να διδαχθούμε από αυτά που συνέβησαν στην αγορά σιτηρών: η αγορά θα προσαρμοστεί και στη συνέχεια θα δούμε περιορισμό της ζήτησης».

- Σήμερα δημοσιεύεται Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές και τις υψηλές τιμές των τροφίμων και των καυσίμων. Τα συμπεράσματα θα είναι διαθέσιμα στο www.kathimerini.gr/ Links μετά τις 7μ.μ. ώρα Ελλάδος

1000 παιδία την ώρα

Πάνω από 1.000 παιδιά κάτω των 5 χρόνων πεθαίνουν κάθε ώρα σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα θα μπορούσαν να επιβιώσουν αν είχαν πρόσβαση σε εύκολες παροχές χαμηλού κόστους.

Σχεδόν 20.000.000 μικρά παιδιά είναι δυστροφικά κι έτσι πιο ευάλωτα σε ασθένειες και σε πρόωρο θάνατο, ενώ 250.000.000 στις αναπτυσσόμενες χώρες εργάζονται, πολλά από αυτά μάλιστα σε συνθήκες που θυμίζουν σκλαβιά.

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί το γεγονός ότι σε δεκάδες χώρες του κόσμου περίπου 300.000 παιδιά συμμετέχουν στον πόλεμο και υπηρετούν ως στρατιώτες σε ένοπλες συγκρούσεις.

Μικρά παιδιά είναι εκτεθειμένα όχι μόνο στον θάνατο, αλλά και σε φοβερό ψυχολογικό πόλεμο, ενώ επιπλέον χειραγωγούνται και ωθούνται στη διάπραξη θλιβερών πράξεων. «Ολα αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν τη στέρηση, την κακοποίηση, την εκμετάλλευση και δυστυχώς ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς στα περισσότερα μέρη του κόσμου».

Κοντά σε αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα παιδιά του δρόμου, τα αγόρια και τα κορίτσια που θεωρούν ως σπίτι τους τον δρόμο. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τον αριθμό αυτών των παιδιών, εκτιμάται όμως ότι είναι 40.000.000 στη Λατινική Αμερική, 20-30.000.000 στην Ασία και 10.000.000 στην Αφρική. Πρόκειται για παιδιά που προέρχονται από πολύ φτωχές οικογένειες, ή από γονείς που επίσης ζουν στον δρόμο.

«Τα παιδιά του δρόμου είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε διανοητικές διαταραχές και άλλα νοσήματα, επειδή ζώντας στους δρόμους είναι απροστάτευτα και εκτεθειμένα σε ανθυγιεινές συνθήκες ζωής και εργασίας, σε κατάχρηση ναρκωτικών, λοιμώδη νοσήματα, υποθρεψία, ατυχήματα και βία».