Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Το τέλος της Συνθήκης της Λωζάνης

απο το Βήμα

Μέσα στη δίνη του Σκοπιανού, το οποίο έχει μονοπωλήσει την ελληνική εξωτερική πολιτική, απαρατήρητο πέρασε ένα ζήτημα το οποίο σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια και ειδικότερα την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις στο ευαίσθητο ζήτημα των μειονοτήτων στην Ελλάδα και υποχρεώνει τη χώρα μας να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Πρόκειται για την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, το οποίο ομόφωνα (με τη συμμετοχή δηλαδή και του έλληνα ευρωδικαστή κ. Π. Παραρά) καταδίκασε την Ελλάδα για τη διάλυση του σωματείου Τουρκική Ενωση Ξάνθης, απορρίπτοντας ουσιαστικά τα ελληνικά επιχειρήματα τα οποία στηρίζονταν στη γνωστή Συνθήκη της Λωζάννης, σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα δεν υπάρχει τουρκική εθνική μειονότητα αλλά θρησκευτικού χαρακτήρα μουσουλμανική μειονότητα. Η απόφαση αυτή ακολουθεί άλλη ανάλογη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον περασμένο Οκτώβριο όταν η Ελλάδα είχε και πάλι καταδικασθεί επειδή αρνιόταν να αποδεχθεί τη νόμιμη σύσταση του Σωματείου «Σύλλογος Νεολαίας Μειονότητας Εβρου».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Εφετείο της Ξάνθης είχε δεχθεί ως νομότυπη τη διάλυση του Σωματείου αφού σκοπός του ήταν η εμφάνιση και προώθηση εθνικής τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, σε αντίθεση με όσα πρεσβεύει η Συνθήκη της Λωζάννης, με αποτέλεσμα να απειλείται η δημόσια τάξη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αντίθετα έκρινε ότι παραβιάζεται το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και ότι και αν ακόμη σκοπός του Σωματείου ήταν να προωθήσει την ιδέα της ύπαρξης τουρκικής εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα η χρήση και μόνο του όρου «τουρκική» δεν μπορεί να αποτελέσει απειλή για μια δημοκρατική κοινωνία, πόσο μάλλον που δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι τα μέλη του Σωματείου είχαν καλέσει άλλους σε χρήση βίας ή σε εξέγερση. Επισημαίνει μάλιστα ότι η ύπαρξη μειονοτήτων και διαφορετικών πολιτισμών σε ένα κράτος αποτελεί ιστορικό γεγονός, το οποίο μια δημοκρατική κοινωνία θα πρέπει να προστατεύει.

Το θέμα λοιπόν είναι εξαιρετικά σοβαρό καθώς η Ελλάδα εμφανίζεται να κινείται εκτός του πλαισίου του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δίνοντας έτσι επιχειρήματα, είτε στην Αγκυρα να υποστηρίζει ότι η καταπιέζεται η μειονότητα στη Θράκη είτε εσχάτως και στα Σκόπια να ισχυρίζονται ότι «διεπράχθη γενοκτονία εις βάρος του μακεδονικού λαού». Το να χαρακτηρίζουμε ως απαράδεκτες τις θέσεις αυτές πλέον δεν αρκεί. Διότι τόσο με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όσο και με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου το ζήτημα των μειονοτήτων παίρνει νέα τροπή, δημιουργώντας αρνητικό για τις γνωστές ελληνικές θέσεις κλίμα, γεγονός το οποίο υποχρεώνει τώρα την Αθήνα να αναζητήσει μια άλλη πολιτική, μακριά από τα ξεπερασμένα δόγματα του παρελθόντος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε προεδρική δήλωση για το Κυπριακό

Αναδημοσίευση από www.phileleftheros.com
Νέα Υόρκη: To Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την Πέμπτη το βράδυ σε έκτακτη συνεδρία του προεδρική δήλωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σε συνέχεια της ενημέρωσης των μελών του την Τρίτη, από τον βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, Λιν Πάσκοε. Στο τελικό σχέδιο που υιοθετήθηκε, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει τη συμφωνία της 21η Μαρτίου και συγχαίρει τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για τις ηγετικές ικανότητες που επέδειξαν. Δηλώνει ενθαρρυμένο από την έναρξη της λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την έναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της καλής πίστη, για συνολική και διαρκή διευθέτηση υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η προεδρική δήλωση, που ανέγνωσε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντουμισάνι Κουμάλο, το Συμβούλιο «επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στην επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και πολιτικής ισότητας, όπως τίθενται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και την προθυμία του να υποστηρίξει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας προσβλέπει στα αποτελέσματα της προπαρασκευαστικής διαδικασίας εντός του χρονοδιαγράμματος των τριών μηνών που συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες, στο οποίο ελπίζουν ότι θα οικοδομήσει εμπιστοσύνη, μομέντουμ και αίσθηση του κοινού συμφέροντος στην αναζήτηση δίκαιης και διαρκούς λύσης.

Καλωσορίζει το άνοιγμα της διάβασης της Οδού Λήδρας ως ένδειξη πολιτικής βούλησης η οποία θα απομακρύνει θέματα τα οποία παρεμπόδιζαν την πρόοδο και ως σημαντική ένδειξη ότι και οι δύο κοινότητες επιζητούν να βελτιώσουν τις ζωές όλων των Κυπρίων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας δηλώνει ότι προσβλέπει σε παρόμοια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στην επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και πολιτικής ισότητας, όπως τίθενται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ και την προθυμία του να υποστηρίξει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει την ετοιμότητα του Γενικού Γραμματέα να βοηθήσει τα μέρη στην Κύπρο, και επιπρόσθετα καλωσορίζει την προοπτική του διορισμού, μετά την ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής περιόδου και βάση της προόδου, ειδικού του συμβούλου για τη διευκόλυνση της κινητικότητας στην κατεύθυνση μιας συνολικής διευθέτησης.

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει το διορισμό του Ταγιέ-Μπρουκ Ζεριχούν ως του νέου Ειδικό Αντιπροσώπου του στην Κύπρο και εκφράζει την εκτίμησή του προς το έργο του προηγούμενου Ειδικού Αντιπροσώπου, Μάικλ Μόλερ.

Ικανοποιημένη η Λευκωσία

Ικανοποίηση για την προεδρική δήλωση εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας στους ανταποκριτές του ΟΗΕ.

«Η κυπριακή κυβέρνηση καλωσορίζει την υιοθέτηση προεδρικής δήλωσης μετά την ενημέρωση (του Συμβουλίου Ασφαλείας) από τον βοηθό Γενικό Γραμματέα, Λιν Πάσκοε, για την επίσκεψή του στην Κύπρο και στην περιοχή».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε την πλήρη του υποστήριξη στις προσπάθειες προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης και ανθεκτικής διευθέτησης στην Κύπρο, όπως προκύπτουν από το παρόν μομέντουμ στην παρούσα συγκυρία. Είμαστε ευτυχείς, συνέχισε, γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέθεσε με σαφήνεια τις παραμέτρους της λύσης που επιζητείται και τις προσδοκίες του Συμβουλίου από την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, όπως και την ετοιμότητά του να βοηθήσει και να συνδράμει τον Γενικό Γραμματέα και την αποστολή των καλών του υπηρεσιών. Καλωσορίζουμε αυτή τη δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας», κατέληξε ο κ. Μαυρογιάννης.

Διπλωματική πηγή μίλησε για θετικό κλίμα μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά την ενημέρωση Πάσκοε, το οποίο επέδρασε θετικά στις ανεπίσημες διαβουλεύσεις των πέντε για το σχέδιο προεδρικής δήλωσης. Χάρη σε παρεμβάσεις φιλικών προς την Κύπρο μονίμων μελών, στη δήλωση καταγράφηκαν μόνο οι επικυρωμένες από το Συμβούλιο Ασφαλείας παράμετροι της λύσης του Κυπριακού, αντί των αναφορών του κ. Πάσκο στην ενημέρωση και των αντίστοιχων του Γενικού Γραμματέα στην έκθεσή του, για σχέδια του παρελθόντος.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα και η σύνδεση του διορισμού του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα με την πρόοδο στο έργο των επιτροπών, η οποία ξεκαθαρίζει ότι ο ρόλος στη διαπραγματευτική διαδικασία θα σχετίζεται με τις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν αργότερα.