Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

9η Ιουλίου το ορόσημο για τους βόρειους γείτονες

Foreign Press:

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ έθεσε ως ορόσημο την 9η Ιουλίου για επίτευξη λύσης στην διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα.

Κατά την διάρκεια επίσκεψης του στα Σκόπια ο Σέφερ εξέφρασε την ελπίδα ότι η πΓΔΜ θα ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες στις 9 Ιουλίου μαζί με την Αλβανία και την Κροατία που ήδη έχουν προσκληθεί.

Απευθυνόμενος προς τους Σκοπιανούς πολιτικούς τόνισε: "Μπορείτε να κάνετε δυο πράγματα: Είτε να κοιτάτε οργισμένα το παρελθόν, είτε να κυτάξετε μπροστά. Θα ήθελα στις 9 Ιουλίου όταν η Αλβανία και η Κροατία υπογράφουν τα πρωτόκολλα ένταξης να είστε και εα σείς εκεί".

"Το θέμα της ονομασίας παραμένει ανοικτό και θα πρέπει να λυθεί. Τον επόμενο χρόνο το ΝΑΤΟ γιοράζει την 60η επέτειο της ίδρυσης του και δεν θα θέλαμε να πραγματοποιηθεί χωρίς εσάς", δήλωσε ο Σέφερ.

Ο ΓΓ της Συμμαχίας τόνισε ότι η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αποτελεί "προσωπική φιλοδοξία".

Πρόσθεσε δε, ότι αν και δεν έχει "άμεσο ρόλο" στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, εν τούτοις είναι διατεθειμένος να βοηθήσει.

Οι δηλώσεις Σέφερ αντικατοπτρίζουν τις δηλώσεις που έκανε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς κατά την επίσκεψη του στα Σκόπια την περασμένη εβδομάδα όπου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα μέχρι τον Ιούλιο.

Κατάρριψη Γεωργιανού αεροσκάφους

Κόσμος: Γεωργία: ευθύνες στη Μόσχα για κατάρρι�:


Η πολεμική αεροπορία της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι ένα μη επανδρωμένο αναγνωριστικό σκάφος της που κατέπεσε την Κυριακή καταρρίφθηκε από ρωσικό πολεμικό αεριωθούμενο.

«Στις 20 Απριλίου ένα ρωσικό μαχητικό αεριωθούμενο Mig-29 κατέρριψε ένα μη οπλισμένο και μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο εκτελούσε αποστολή αναγνώρισης υπεράνω γεωργιανού εδάφους», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο συνταγματάρχης Ντέιβιντ Ναϊρασβίλι, διοικητής της πολεμικής αεροπορίας της Γεωργίας.

Ενώ πρόσθεσε ότι «είναι απολύτως παράνομο για ένα ρωσικό Mig-29 να βρίσκεται εκεί».

Εκπρόσωπος της ρωσικής αεροπορίας, όταν ερωτήθηκε σχετικά δήλωσε: «Ανοησίες. Τι δουλειά θα είχε ένα ρωσικό μαχητικό αεριωθούμενο πάνω από γεωργιανό έδαφος;»

Το αεροσκάφος κατέπεσε κοντά στην Αμπχαζία, περιοχή της Γεωργίας που αποσπάσθηκε από την κυριαρχία του Τμπιλίσι στη διάρκεια της δεκαετίας του '90 και ελέγχεται από τους υποστηριζόμενους από τη Μόσχα αυτονομιστές, διευκρίνισε ο Ναϊρασβίλι.

Απάντηση για την κριτική στη χορήγηση ασύλου

v4.ethnos.gr - Απάντηση για την κριτική στη χορήγηση ασύλ�:
Απάντηση για την κριτική στη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες

Την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για την κριτική που δέχεται η χώρα μας τον τελευταίο καιρό, όσον αφορά τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες και την αντιμετώπιση του θέματος γενικότερα, μετέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στο Λουξεμβούργο.


Ο κ. Παυλόπουλος είχε ζητήσει και μπήκε εκτάκτως στην ατζέντα της συνόδου το θέμα των μεταναστών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με αφορμή διάφορα σχόλια, κυρίως από τη Νορβηγία και τη Σουηδία, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας δεν χορηγεί εύκολα άσυλο σε πρόσφυγες και χρονοτριβεί αδικαιολόγητα όσον αφορά τις διαδικασίες.


Σε αυτό το κλίμα εντάσσονταν και αποφάσεις δικαστηρίων ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία δεν ενέκριναν την επανεισδοχή αλλοδαπών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας και οι οποίοι με διάφορους τρόπους έφυγαν για άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με το αιτιολογικό ότι στην Ελλάδα κινδυνεύουν να μην αντιμετωπιστούν με τον τρόπο που πρέπει.

Δήλωση κατανόησης
Ο υπουργός απέσπασε δήλωση κατανόησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πήρε 5,5 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Προσφύγων (αντί για 1,5 που παίρναμε μέχρι φέτος).

Ο κ. Παυλόπουλος ανέλυσε την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, η οποία λόγω θέσης είναι ο νοτιοανατολικός συνοριοφύλακας της Ευρώπης και έδωσε στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε, καθώς και τη δυσανάλογη βοήθεια που παίρνουμε για τον λόγο αυτό από την ΕΕ.


Βιέννη: Γιόκ Ευρώπη

Η NΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ : Βιέννη: Δεν υπάρχει «αυτόματη έ:
Δεν υπάρχει «αυτόματη ένταξη» στην Ε.Ε. για την Τουρκία διεμήνυσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάσνικ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Άγκυρα.

«Η θέση της Αυστρίας έναντι της ένταξης της Τουρκίας είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει», δήλωσε η κ. Πλάσνικ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό της Αλί Μπαμπατσάν και κάλεσε την Αγκυρα να εφαρμόσει πλήρως τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι η θέση της Αυστρίας σχετικά με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Άγκυρας, ταυτίζεται με αυτή της Γαλλίας και της Γερμανίας, που προτείνουν μια "προνομιακή σύμπραξη" για την Τουρκία και όχι την πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε. -ιδέα ωστόσο, που απορρίπτει η Άγκυρα.

«Δεν θα υπάρξει αυτόματη ένταξη", υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2005 ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε., ήταν μια «ανοικτή διαδικασία», η έκβαση της οποίας δεν μπορεί να είναι εκ των προτέρων εγγυημένη.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατσάν, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως κατά τις συνομιλίες με την αυστριακή υπουργό τη διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις παρά τις προκλήσεις που αναμένουν τη χώρα του μέσα στους επόμενους μήνες, αναφερόμενος στη δικαστική προσφυγή για την απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ λόγω «δραστηριοτήτων κατά του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους».