Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Η Ελλάδα κατέστησε σαφές

Ουκρανία και Γεωργία εκτός, στον προθάλαμο η Π�: το άρθρο
O εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απατουράι

Στην σύνοδο του ΝΑΤΟ οι ηγέτες των «26» έδωσαν το πράσινο φως στην Κροατία και την Αλβανία ανέβαλλαν όμως την απόφαση για τα Σκόπια. Η προσοχή όλων είναι τώρα στραμμένη στην διατύπωση του κειμένου συμπερασμάτων.

Στα βαθιά νερά μπήκαν αμέσως μετά την άφιξή τους στο Βουκουρέστι οι 26 ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Στο τραπέζι βρέθηκαν τα επίμαχα ζητήματα της διεύρυνσης της νατοϊκής συμμαχίας, καθώς και της αποστολής στο Αφγανιστάν. Μετά τις διαπραγματεύσεις και το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, το τοπίο ξεκαθάρισε ήδη από εχθές το βράδυ όσον αφορά το μέλλον της Αλβανίας, Κροατίας και της ΠΓΔΜ. Αλβανία και Κροατία έλαβαν σήμερα την πολυπόθητη πρόσκληση, ενώ όσον αφορά τα Σκόπια η απόφαση για την πρόσκληση αναβλήθηκε επ΄ αόριστον μετά το βέτο της ελληνικής πλευράς.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απουράι, κατέστησε σαφές ότι όσο δεν υπάρχει λύση στο ζήτημα της ονομασίας δεν υπάρχει συμφωνία για την πρόσκληση ένταξης».

Γαλλία και Γερμανία κατά της ένταξης Γεωργίας και Ουκρανίας

Έντονες ήταν οι διαφωνίες στη σύνοδο στο Βουκουρέστι αναφορικά με την ένταξη της Γεωργίας και Ουκρανίας που προωθούσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Γερμανία, Γαλλία και αρκετές χώρες-μέλη τάχθηκαν εξ αρχής εναντίον της ένταξης των χωρών αυτών. Πρώτον, διότι δεν επιθυμούν νέα ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία και δεύτερον επειδή θέλουν να αποφύγουν τη μεταφορά στους κόλπους του ΝΑΤΟ των αποσχιστικών τάσεων της Απχασίας και Οσετίας. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της συνόδου: «Η πόρτα είναι ανοιχτή. Υπάρχει προοπτική για ένταξη. Έχουμε όμως μια διαφωνία με τις ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης, του γνωστού MAP (Membership Action Plan). Θέλουμε ωστόσο να βοηθήσουμε τη Γεωργία και Ουκρανία να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση».


Οι Γάλλοι ενισχύουν την δύναμή τους στο Αφγανιστάν

Στην ατζέντα της συνόδου βρίσκεται και το ζήτημα του Αφγανιστάν και συγκεκριμένα η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται σταθμευμένες εκεί. Μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ πίεζαν προς την κατεύθυνση αυτή κυρίως τη Γερμανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε ωστόσο στην αρχή της εβδομάδας ότι δεν θα πιέσει άλλο τη Γερμανία.

Γάλλοι στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Θετική ήταν πάντως η απάντηση της Γαλλίας στο αμερικανικό αίτημα συνδρομής. Περίπου 1.500 στρατιώτες θα αποσταλούν στο Αφγανιστάν διπλασιάζοντας σχεδόν την γαλλική παρουσία. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο αν θα εγκατασταθούν στον σχετικά ήρεμο βορρά ή στον πιο επικίνδυνο νότο.


Το Σχόλιο μας:

Μετά απο τις σημειώσεις και τους αστερίσκους ( οι μέχρι τώρα Ελληνικές αντιρρήσεις ) , στα κείμενα των συμφώνων των οργανισμών που συμμετέχουμε, ερχόμαστε στο "Η Ελλάδα κατέστησε σαφές" που επικοινωνιακά ανοίγει μια νέα εποχή. Η Ελληνική εξωτερική πολιτική (έπειτα απο απαίτηση των ελλήνων πολιτών βέβαια), δείχνει να πατάει γερά στα πόδια της και να προβληματίζει τους γείτονες ( βόρειους και ανατολικούς) στέλνοντας σαφή μυνήματα επιθετικής πολιτικής. Ευχόμαστε Καλή Αρχή στην χώρα μας, αποβολή του φοβικού συνδρόμου των προηγούμενων κυβερνήσεων και όλο και περισσότερη αναφορά του ονόματος της Ελλάδας στα στόματα των εκπροσώπων τύπου των μεγάλων οργανισμών. Νάστε σίγουροι πως μόνο απο αυτά καταλαβαίνουν οι παγκόσμιας εμβέλειας δυνάμεις, από τα προβλήματα που τους δημιουργούν χώρες σαν την Ελλάδα, που μετέχουν σε οργανισμούς. Μόνο έτσι μας παίρνουν στα σοβαρά.