Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Η Διεθνής Κοινή Γνώμη

Η εικόνα “http://sfrang.com/historia/graphics/50/50-01b.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.
Η αδυναμία της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής να πείσει την διεθνή κοινή γνώμη για το δίκαιο των αντιρρήσεων της σχετικά με την ονομασία της γειτονικής μας χώρας (βλέπε δημοσιεύματα των μεγάλων Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών εφημερίδων) - μπορεί εν μέρει να οφείλεται στο γεγονός ότι η όλη προσπάθεια έτσι όπως την αντιλήφθηκαν, να βασίζεται στους ιστορικούς όρους που χρησιμοποιήθηκαν από την Ελληνική πλευρά και που οι Παγκόσμια Κοινή γνώμη δεν είχε ιδέα. Εκείνο που φαίνεται να αντιλήφθηκαν αυτοί περισσότερο από την σύγκριση των απόψεων είναι ότι το γειτονικό κράτος δεν έχει την δυνατότητα αυτή την στιγμή να απειλήσει την Ελλάδα. Δεν απασχολήθηκαν από τα γεγονότα του παρελθόντος και δεν στράφηκαν στο μέλλον. Αυτό φαίνεται να είναι και το χαρακτηριστικό της διεθνούς κοινής γνώμης όπου ζει στο παρόν, δεν ασχολείται με το παρελθόν ή το μέλλον και είναι ευμετάβλητη. Το παρακάτω δημοσίευμα είναι από το site του Πάνου Χαρίτου.

Το Ιράν, το Ισραήλ και το Πακιστάν είναι οι τρεις χώρες οι οποίες ξεχωρίζουν διεθνώς στη κοινή γνώμη για τον αποσταθεροποιητικό τους ρόλο σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του BBC WORLD. Τα ποσοστά των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με το αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα έχουν αν και έχουν βελτιωθεί παραμένουν υψηλά, ενώ η Γερμανία εκτιμάται ως ο πλέον σταθεροποιητικός παράγων.


Το 35% των ερωτηθέντων διακρίνουν θετικό προσανατολισμό και επιρροή διεθνώς από την εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον ενώ 47% αρνητικό.
Ωστόσο ένα χρόνο πριν, πολίτες σε 23 χώρες έναντι 11 σήμερα, έκαναν λόγο για την αρνητική επιρροή διεθνώς από την αμερικανική εξωτερική πολιτική (ένα χρόνο πριν 31% διέκριναν θετικό ρόλο των Η.Π.Α.)
Τρεις είναι μόνο οι χώρες στις οποίες η κοινή γνώμη εκτιμά ότι, σήμερα η Αμερική διαδραματίζει αρνητικότερο ρόλο διεθνώς, σε σχέση με το παρελθόν.
Ο Καναδάς, η Αίγυπτος και ο Λίβανος.

Τις πλέον αρνητικές εκτιμήσεις συγκεντρώνει το Ιράν με ποσοστό 54% (θετικές 20%) για το ρόλο που διαδραματίζει διεθνώς και ακολουθεί το Ισραήλ με δυο μονάδες διαφορά 52% αρνητική επιρροή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπολείπεται ακόμα και στις θετικές εκτιμήσεις έναντι του Ιράν αφού συγκεντρώνει μόλις 19%.

Το Πακιστάν ακολουθεί με 50% αρνητικές έναντι 18% θετικές εντυπώσεις και ακολουθεί η Β. Κορέα με 23% θετικά έναντι 44% αρνητικά σχόλια.
Η Ρωσία εκτιμάται ως πλέον σταθεροποιητική έναντι του παρελθόντος με ποσοστά 37% θετικά και 34% αρνητικά.

Τέλος, η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση με το 56% να της αναγνωρίζουν εποικοδομητικό ρόλο και μόλις 18% αρνητικό.
Αν και η Ιαπωνία αντιμετωπίζει μια γενικότερη άρνηση στις χώρες της Ασίας, καταφέρνει να πείσει τον υπόλοιπο κόσμο και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στο πλαίσιο της θετικής και δημιουργικής εξωτερικής πολιτικής. Ήρθε στα ίσα στις θετικές εκτιμήσεις μαζί με τη Γερμανία 56% υστέρησε στις αρνητικές με 21%.

Τέλος η Κίνα βρίσκεται στην όγδοη θέση όσων εκτιμούν ότι δεν συμβάλει στη διεθνή σταθερότητα, 32% αρνητικός ρόλος και 47% θετικός. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση είχε ολοκληρωθεί πριν ξεσπάσουν οι ταραχές στο Θιβέτ.

Η δημοσκόπηση είχε διάρκεια τριών μηνών και ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου.
Συμμετείχαν σε αυτήν 17.000 πολίτες από 34 διαφορετικές χώρες.

Ποιοί μας ταλαιπωρούν

kathimerini.gr | Οι ΟΤΑ πρώτοι στα παράπονα των πολιτών, πά�:
Tα σκήπτρα της κακοδιοίκησης στις υπηρεσίες και την εξυπηρέτηση του πολίτη παραδοσιακά κρατούν οι δήμοι και οι νομαρχίες, για μια ακόμη χρονιά, με ποσοστό που ξεπερνά το 25%, ενώ σε... καλή σειρά βρίσκονται τα ασφαλιστικά Ταμεία, η διεύθυνση Μετανάστευσης της Περιφέρειας Αττικής και τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Οικονομίας και Οικονομικών. Τα συμπεράσματα καταγράφονται στην ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη, στην οποία πάντως αξιολογείται θετικά το γεγονός ότι οι δήμοι εμφανίζουν μια αισθητή πτώση κατά 3,72% στα ποσοστά κακοδιοίκησης σε σχέση με το προηγούμενο έτος (16,94% έναντι 20,66% του 2006). Ο Συνήγορος δίνοντας έμφαση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που υφίστανται αθέμιτες διακρίσεις ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας θέσης Βοηθού Συνηγόρου με αποκλειστική αρμοδιότητα την παρακολούθηση προβλημάτων διακρίσεων λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου κ.ά.