Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

STRATEGY-GEOPOLITICS.blogspot.com:

Αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων από το Βόρειο Ιράκ


Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε επισήμως λίγο μετά τις 15:00 (ώρα Ελλάδος) ότι ολοκληρώθηκε η μεγάλη χερσαία επιχείρηση κατά των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, επιβεβαιώνοντας πως όλες οι στρατιωτικές μονάδες επέστρεψαν στις βάσεις τους στην Τουρκία. Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, το Γενικό Επιτελείο σημειώνει πως δεν υπήρξε καμία ξένη επιρροή όσον αφορά την απόφαση απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από το Βόρειο Ιράκ. Υπενθυμίζεται ότι χθες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κάλεσαν την Αγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ.
Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιγιάρ Ζεμπάρι, δήλωσε στο Reuters ότι το σύνολο των τουρκικών δυνάμεων είχε αποχωρήσει από το βόρειο Ιράκ, οκτώ μέρες μετά την έναρξη της μεγάλης χερσαίας επιχείρησης κατά των Κούρδων ανταρτών του PKK. Η στρατιωτική επιχείρηση με συμμετοχή περίπου 10.000 στρατιωτών, άρχισε στις 21 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, σκοτώθηκαν 237 κούρδοι αντάρτες και 27 τούρκοι στρατιώτες.

Λύση του πολιτικού αδιεξόδου στην Κένυα

v4.ethnos.gr - Λύση του πολιτικού αδιεξόδου στην Κένυα - ε�:
Λύση του πολιτικού αδιεξόδου στην Κένυα

Επειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, υπεγράφη, χθες, στην ταραγμένη Κένυα συμφωνία για κοινή διακυβέρνηση μεταξύ του προέδρου και του ηγέτη της αντιπολίτευσης, έπειτα από πρωτοβουλία του τέως γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Βασικό σημείο της συμφωνίας είναι η δημιουργία της θέσης του πρωθυπουργού.

Τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνάντηση των δύο ηγετών, του Κενυάτη προέδρου Μουάι Κιμπάκι και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ραϊλά Οντίγκα, παρουσία του τέως γ.γ. του ΟΗΕ, κατά την οποία ορίστηκε το πλαίσιο για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Οπως υποστήριξε ο Κόφι Ανάν, η συμφωνία ορίζει πως οι υπουργικές θέσεις θα κατανεμηθούν ανάλογα με τη δύναμη των δύο αντίπαλων πλευρών στο Κοινοβούλιο, όπως και τα χαρτοφυλάκια.

Τις προσεχείς ημέρες, οι δύο ηγέτες θα ενημερώσουν το κόμμα τους για τις εξελίξεις που έρχονται να άρουν το αδιέξοδο, στο οποίο οδηγήθηκε η χώρα της ανατολικής Αφρικής, μετά το αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα της 27ης Δεκεμβρίου, που κράτησε στην εξουσία τον πρόεδρο Μουάι Κιμπάκι.

Ο τέως γ.γ. του ΟΗΕ εδώ και μέρες προσπαθεί να δώσει τέλος στη μετεκλογική κρίση που βύθισε την Κένυα σε μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους μετά την ανεξαρτησία του 1963, με τουλάχιστον χίλιους νεκρούς και 300 χιλιάδες εκτοπισμένους στη δίνη βίαιων συγκρούσεων.

Μίνα Αγγελίνη

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

news in.gr - «Παράνομη» χαρακτηρίζει η Ρωσία την σχεδια:
ε ισχύ ο ρόλος του ΟΗΕ
«Παράνομη» χαρακτηρίζει η Ρωσία την σχεδιαζόμενη αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο
Σέρβοι αστυνομικοί δηλώνουν ότι παύουν να υπακούουν στις διαταγές της αστυνομικής διοίκησης του Κοσόβου
Πρίστινα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που άνοιξε πρεσβεία στην Πρίστινα (28/2/2008)

«Παράνομη» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ την αποστολή των 1800 ανδρών της ΕΕ στο Κόσοβο. Την ίδια ώρα κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε 80 άτομα για καταστροφές σε πρεσβείες στο Βελιγράδι. Κι ενώ η Ιρλανδία προστίθεται στα κράτη που αναγνωρίζουν το Κόσοβο, οι Σέρβοι αστυνομικοί στο Κόσοβο δηλώνουν ανυπακοή στην Πρίστινα.

Ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσέρκιν χαρακτήρισε την αποστολή που σχεδιάζει να στείλει η ΕΕ στο Κόσοβο ως «παράνομη» και δήλωσε ότι παραμένει σε ισχύ απόφαση που εξουσιοδοτεί τον ΟΗΕ να επιμελείται το θέμα. Είπε επίσης ότι η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της, εκτός και αν υπάρξει αντίθετη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

STOP THIS

▅ Μοχάμεντ Αλ Μποράι. Στην κηδεία του μόλις έξι μηνών βρέφους, ο  πατέρας κρατούσε τη σορό στην αγκαλιά του- το είχε τυλίξει στην  πράσινη σημαία της Χαμάς
ΤΑ ΝΕΑ Online - 29/02/2008 - Τα σκότωσαν ενώ έπαιζαν μπάλα: The last wave of violence began Wednesday, when a air attack of Israelis had as resulting from to be killed five soldiers of Hamas. Hamas answered blowing against Israel more from 40 rockets- from more intensely series of last months. One of them was landed in a campus, in the frontier city [Snterot], killing a 47years old, father of four children. It was the first deadly attack with rocket from passed May. Israel got back with more from 10 air attacks in the northern and central Gaza. Were killed 15 soldiers, but also 12 non-combatant: a baby of six months was killed late Wednesday. Four children of age of 8-14 years, the two brothers the other their two cousins, were killed yesterday while they played football near t o n of refugees settlement of Tzampaligia. The Israeli army announced that had put in his foresight of “core of launchers rocket”.