Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Ελλάδα-Γαλλία Συμμαχία

Προσφορά των Naval Scalp; Εκτύπωση E-mail
17.04.08 efimerida.gr

Έκτοξευση πυραύλου από φρεγάταΣύμφωνα με την χθεσινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, το Παρίσι αποδέσμευσε για την Ελλάδα την προχωρημένη πυραυλική τεχνολογία της εταιρίας MBDA, “Naval Scalp”, που αντιστοιχεί στους γνωστούς αμερικανικούς πυραύλους «Τόμαχωκ». Η αποδέσμευση έχει να κάνει με την περίπτωση που η Αθήνα, αναθέσει στη Γαλλία την κατασκευή των νέων φρεγατών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που ανήκουν στην κλάσση AQUITAINE και είναι «πολλαπλών αποστολών». Ενδιαφερόμενες χώρες για την πώληση φρεγατών στην Ελλάδα είναι ακόμη οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και Ολλανδία. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι παρόμοια πυραυλική στρατιωτική τεχνολογία χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, Κίνα, Ισραήλ Γαλλία και Βρετανία.Η Γαλλία έχει παραγγείλει 250 ναυτικούς πυραύλους Scalp Naval προκειμένου να τοποθετηθούν 200 στις φρεγάτες της και 50 στα πυρηνικά της υποβρύχια. Το κόστος της παραγγελίας αυτής ανήλθε στα 250 εκ. ευρώ (δηλαδή 1 εκατ. ο πύραυλος).Η ΜatraBDA, είναι μια εταιρία σχεδιασμού και παραγωγής 45 κατευθυνόμενων πυραύλων και πελάτες 45 διαφορετικές κυβερνήσεις ενώ διαθέτει βάσεις παραγωγής στην Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Γερμανία.

Πύραυλος σε πορεία κατά στόχουΗ χρήση των πυραύλων αυτών που συχνότατα προϋποθέτει και δορυφορική διόπτευση, μπορεί, σε περίπτωση που αποκτηθούν να αλλάξει σοβαρά το τοπίο των ισορροπιών στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο, καθώς σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο δεν θα υπάρχει ούτε ένα σημείο εντός της Τουρκίας ή άλλης περιφερειακής χώρας που να μπορεί να διαφύγει μιας επίθεσης με Scalp Naval, αυξάνοντας κατακόρυφα τις δυνατότητες «πλήγματος» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει τη δυνατότητα εκτός από πλήγματα σε έδαφος και επιφάνεια θάλασσας να πλήξει και υποβρύχιους στόχους.

Τέλος, να υπογραμμιστεί ότι καμμιά πλευρά ως χθες βράδι δεν είχε διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες.


Eπίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Γαλλία

Ελληνίδα ετών 120

Η Ελένη Μπεξή, είναι 120 ετών και είναι η γηραιότερη Ελληνίδα. Γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1888 επομένως σε περίπου τέσσερις μήνες θα κλείσει τα 120!
Κατάγεται από τα Γρανιτσέικα του νομού Ηλείας και την ανακαλύψαμε την περασμένη Τρίτη στη Μονάδα Εμφραγμάτων του νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας". Είχε υποβληθεί σε επέμβαση για βηματοδότη και μάλιστα την ίδια μέρα πήρε και εξιτήριο.
Εκτός από την ηλικία της και την ιδιαίτερη δύναμη που έχει, ένα ακόμη εντυπωσιακό γεγονός είναι η διαύγεια του πνεύματός της.
Μιλώντας με το δημοσιογράφο Αχιλλέα Ροδίτη του είπε ακόμα και για τις μεταρρυθμίσεις του Καραμανλή, λέγοντάς του ότι οι νεοέλληνες δεν πρέπει να παραπονιούνται γιατί ζουν "βασιλικά" σε σχ'εση με τις δικές της εποχές.
Όσο για τους απογόνους της, έχει δυο κόρες, η μία 90 ετών και η άλλη 75, τέσσερα εγγόνια, έντεκα δισέγγονα και ένα τρισέγγονο.
Αυτό που αναφέρει ως μυστικό για τη μακροζωία της είναι τα πολλά χόρτα και η δουλειά.

Από την εφημερίδα "Ο Κόσμος της Πάτρας"

Κάθε λιμάνι και καυμός

Θάλασσα στην καρδιά.:
'
Έγινε γνωστό οτι το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε την παραχώρηση του λιμανιού της Σμύρνης για 49 χρόνια, δικαιώνοντας έτσι τους Τούρκους λιμενεργάτες που είχαν προσφύγει κατά της παραχώρησης αυτής στην Κοινοπραξία Huchison."

Θρησκεία και Ανθρώπινα δικαιώματα

v4.ethnos.gr - Μήνυμα Πάπα από τον ΟΗΕ - ειδησεις , κοσμος:
Μήνυμα Πάπα από τον ΟΗΕ

Ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι το κλειδί για την επίλυση πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, τόνισε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' στην ομιλία που εκφώνησε στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή.

Αφού χαρακτήρισε το έργο του ΟΗΕ ζωτικής σημασίας, ο Βενέδικτος εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι «η πολύπλευρη συναίνεση βρίσκεται σε κρίση γιατί ακόμη υποτάσσεται στις αποφάσεις ενός μικρού αριθμού» ενώ υπογράμμισε ότι τα παγκόσμια προβλήματα ζητούν την συλλογική επέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Παράλληλα, ο Βενέδικτος τόνισε ότι η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «παραμένει η πιο αποτελεσματική στρατηγική για τον περιορισμό των ανισοτήτων ανάμεσα στις χώρες τις κοινωνικές ομάδες και για την αύξηση της ασφάλειας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας τόνισε ότι «κάθε κράτος έχει την βασική υποχρέωση να προστατεύει τον πληθυσμό του κατά των σοβαρών και επανειλημμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και από τις συνέπειες των ανθρωπιστικών κρίσεων που συνδέονται με τα φυσικά αίτια ή προκαλούνται από τις ενέργειες του ανθρώπου».

Ο Πάπας Βενέδικτος έφτασε το πρωί της Παρασκευής από την Ουάσιγκτον ενώ λίγο πριν την ομιλία του είχε σύντομη κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν. Στο πρόγραμμα του Βενέδικτου περιλαμβάνεται επίσκεψη στο σημείο όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, επίσκεψη σε συναγωγή και συναντήσεις με προκαθημένους άλλων χριστιανικών δογμάτων.

Την Πέμπτη, ο Βενέδικτος είχε αιφνιδιαστική συνάντηση με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς ενώ αναμένεται να θέσει το ζήτημα για άλλη μία φορά το Σάββατο στην λειτουργία που θα τελέσει στον Καθεδρικό του Αγίου Πατρικίου στο Μανχάταν. Τα θύματα -έξι άνδρες και γυναίκες που είχαν κακοποιηθεί στα παιδικά τους χρόνια- μίλησαν με τον Πάπα, ο καθένας χωριστά και προσευχήθηκαν όλοι μαζί.

Είναι η τρίτη επίσκεψη προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

Foreign Press:

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα προσπάθησε να υποβαθμίσει την δήλωση που έκανε στα Σκόπια για τις προοπτικές συμφωνίας για το όνομα μέχρι την 1η Ιουλίου.

Ο Νίμιτς ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ούτε τελική πρόταση. Υποστήριξε ότι στα Σκόπια διαπίστωσε πολιτική βούληση για λύση του προβλήματος και ανέφερε ότι μετά τις συνομιλίες που είχε με την πολιτική ηγεσία της ΠΔΓΜ και την κυρία Μπακογιάννη αντιλαμβάνεται καλύτερα τις θέσεις των δύο πλευρών

Σε δημόσιες δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, είπε ότι θα συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα για να αποφασίσει εάν θα καλέσει τους διαπραγματευτές στη Νέα Υόρκη ή αν θα έρθει ξανά ο ίδιος στην περιοχή. Δεν ξεκαθάρισε πάντως πότε θα καταθέσει νέα πρόταση και τι θα περιλαμβάνει.

Ο Νίμιτς δήλωσε ότι "δεν υπάρχει κάποια τελική πρόταση" σε αντίθεση με αυτά που δήλωσε στα Σκόπια όταν χαρακτήρισε την πρόταση "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)", "οριστική".

Σύμφωνα με το Βήμα πηγές του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήριζαν χθες «ακατανόητη» τη δήλωση του ειδικού μεσολαβητή στα Σκόπια.