Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

"Ιστορικές φωτογραφίες" από τον Άρη

[_44689074_1closeupsurfac466.jpg]
Τις πρώτες φωτογραφίες από τον Βόρειο Πόλο του "Κόκκινου" Πλανήτη έστειλε το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ Φοίνιξ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η ανθρωπότητα έχει εικόνα από ανεξερεύνητες μέχρι τώρα περιοχές.

Το διαστημόπλοιο χρειάστηκε σχεδόν δέκα μήνες για να φτάσει στον προορισμό του. Βασικός στόχος της αποστολής είναι να διερευνήσει το αν είναι δυνατόν να συντηρηθεί ζωή κάτω από τους πάγους που καλύπτουν τις πολικές περιοχές.

Οι επιστήμονες στο αρχηγείο της ΝΑΣΑ ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν το διαστημόπλοιο έστειλε το μήνυμα ότι προσγειώθηκε ομαλά.


Τα τελευταία επτά λεπτά της διαδικασίας προσεδάφισης ήταν τα πιο δύσκολα. Το Φοίνιξ θα διέσχιζε την αραιή ατμόσφαιρα του πλανήτη και θα πυροδοτούσε τους πυραύλους που θα το επιβράδυναν από τα 21.000 χιλιόμετρα στο μηδέν σε επτά λεπτά.

Με δεδομένο το κακό προηγούμενο των παλαιότερων αποστολών της ΝΑΣΑ και τις αποτυχίες, οι υπεύθυνοι αγωνιούσαν για το αν η προσεδάφιση θα εξελισόταν ομαλά ή αν το σκάφος καταστραφόταν ακόμη και ολοσχερώς. Οι φόβοι, ευτυχώς, δεν επαληθεύθηκαν.

Μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση το σκάφος άνοιξε τους συλλέκτες ηλιακής ενέργειας για την τροφοδότησή των συσκευών με ρεύμα.

Οι ρομποτικές συσκευές του Φοίνικα θα συλλέξουν δείγμα πάγου και θα τα λιώσουν. Στη συνέχεια θα τα αναλύσουν για την χημική τους σύσταση ενώ θα αναλύσουν και δείγματα από το έδαφος του Αρη.

Οι επιστήμονες εκφράζουν βεβαιότητα ότι κάτω από την επιφάνεια υπάρχει νερό.
http://www.foreignpress-gr.com/2008/05/blog-post_26.html