Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Χαρτονόμισμα 50 δις


Ο κύριος της φωτογραφίας κρατά 10 δις-περίπου 12 ευρώ

O πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, μπορεί να κατατροπώνει τους πολιτικούς αντιπάλους του με ένα συνδυασμό βίας και νοθείας αλλά είναι ανήμπορος να λύσει το πρόβλημα της οικονομίας της χώρας που έχει κυριολεκτικά καταστραφεί.

Την περασμένη εβδομάδα η ισοτιμία του τοπικού δολαρίου διαμορφώθηκε ως εξής: 1,20 ευρώ ίσον 1 δισ. δολάρια Ζιμπάμουε.

Για τις τρείς πρώτες εβδομάδες του Μαϊου ο πληθωρισμός κυμάνθηκε στα επίπεδα του 1.700.000 %.

Πριν δυο εβδομάδες η κεντρική τράπεζα εξέδωσε για πρώτη φορά χαρτονομίσματα 50 δις.

Όπως μεταδίδουν οι Τάιμς από την πρωτεύουσα Χαράρε ένα μπουκάλι μπύρα κοστίζει 800 εκατομμύρια. Η φωτοτυπία δυο σελίδων 269 εκατομμύρια. Μια μπανάνα 10 εκατομμύρια.

Οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι ο μηνιαίος προϋπολογισμός μιας εξαμελούς οικογένειας (που αποτελεί τον μέσο όρο) μόνο για τα βασικά αγαθά είναι 350 δισ.

Ο πρόεδρος Μουγκάμπε-σημειώνουν οι Τάιμς - έχει σπυδάσει οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Παρ΄όλα αυτά δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι ο υπερπληθωρισμός και η κατρακύλα της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος οφείλεται στην συνεχή εκτύπωση χαρτονομισμάτων.

Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι καθώς πλησιάζουν οι επαναληπτικές εκλογές της 27ης Ιουνίου στις οποίες ο Μουγκάμπε θα αναμετρηθεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση που έχει χρεοκοπήσει θα συνεχίσει να εκτυπώνει χρήμα για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους.
http://www.foreignpress-gr.com/2008/05/50.html