Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Έλλάδα- Η Σουηδική Εκθεση

Ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα 2007

ΓΕΝΙΚΑ
1. Συνοπτική εικόνα της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Στην Ελλάδα, τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι η πολιτική θέληση αναφορικά με διαχείριση ζητημάτων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενδυναμώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζουν ωστόσο συνεχιζόμενες ελλείψεις στην εφαρμογή νόμων και διατάξεων. Κατά τη διάρκεια του έτους έγιναν θετικά βήματα. Οι κρατικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν προσπάθειες ως προς την σωστή κατεύθυνση, σε θέματα προσφύγων και ασύλου. Διαφαίνονται κάποιες βελτιώσεις στην εφαρμογή νομοθεσίας περί εμπορίας ανθρώπων. Ελήφθησαν μέτρα για την βελτίωση της κατάστασης της μουσουλμανικής μειονότητας Οι κυβερνητικές προσπάθειες για την βελτίωση της κατάστασης των αθίγγανων εξακολούθησαν, περιορισμένα όμως θεωρούνται τα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα.

Συνεχίζουν να υφίστανται προβλήματα του τύπου: ασφυκτικά γεμάτες φυλακές με κακές συνθήκες διαβίωσης, ορισμένες διακρίσεις σε βάρος μειονοτήτων, κάποια, τόσο νομικής όσο και διοικητικής φύσης, εμπόδια αναφορικά με την εκτέλεση θρησκευτικών καθηκόντων των μειονοτήτων, με την εμπορία ανθρώπων
- γυναικών και παιδιών για πορνεία και καταναγκαστική εργασία, με την περισταλτική θεώρηση του δικαιώματος του ασύλου και τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στις εγκαταστάσεις υποδοχής προσφύγων, με την υπέ
ρμετρη βία των αστυνομικών οργάνων σε ορισμένες περιπτώσεις, με ένα δυσκίνητο σύστημα δικαιοσύνης καθώς επίσης και με νομοθετική ανεπάρκεια στο θέμα της εναλλακτικής στρατιωτικής θητείας.
Διαβάστε την συνέχεια

Κουρδικές άδειες υπερπτήσεων

Το «Boıng 737-800» των Τουρκικών Αερογραμμών, που πραγματοποιούσε την πτήση Κωνσταντινούπολη – Κουβέιτ, παρεμποδίστηκε από Αμερικανικά πολεμικά την ώρα που πετούσε πάνω από τη Μουσούλη. Το περιστατικό συνέβη στις 27 Απριλίου και το Boing αναγκάστηκε να αλλάξει την πορεία του και να προσγειωθεί στο Αεροδρόμιο των Αδάνων. Πρόκειται για επισόδειο που είχε συμβεί ξανά πέρυσι, σύμφωνα με δημοσιογρσαφικές πηγές στην Τουρκία, κι έχει να κάνει μάλλον με "παράπονα" της αυτόνομης Κουρδικής κυβέρνησης στο Ιράκ, ότι τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη επιχειρούν να πετάξουν χωρίς τις σχετικές α΄δειες από τον πύργο ελέγχου της Ερμπίλ.
http://www.ephemerida.gr/istoxoros1/index.php?option=com_content&task=view&id=7194&Itemid=30