Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Στρατηγική εξόδου απο το ΙΡΑΚ

Foreign Press:

Ο διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ απογοήτευσε τους Γερουσιαστές καθώς δεν πρόσφερε προοπτική απαγκίστρωσης από την χώρα.

Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους ρωτήθηκε επίμονα κατά την διάρκεια των καταθέσεων του στο Κογκρέσο για τις αναγκαίες προϋποθέσεις που θα του επέτρεπαν να αποσύρει σημαντικό αριθμό δυνάμεων από το Ιράκ. Ο Πετρέους απογοήτευσε τους πάντες λέγοντας ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν είναι γνωστές, γράφει η Ουάσιγκτον Ποστ.

"Πριν ένα χρόνο ο πρόεδρος είπε ότι δεν μπορούμε να αποσυρθούμε γιατί υπάρχει πολλή βία...Τώρα λέει ότι δεν μπορούμε να αποσυρθούμε επειδή η βία έχει μειωθεί", δήλωσε ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Έντουαρντ Κέννεντι.

"Που πάμε από εδώ;" αναρωτήθηκε ο Ρεπουμπλικάνος Τσακ Χάγκελ ενώ ο Μπομπ Κόρκερ, επίσης Ρεπουμπλικάνος, δήλωσε ότι ο αμερικανικός λαός "θέλει να έχει μια αίσθηση του πώς και πότε" θα γίνει η αποχώρηση από το Ιράκ.

Στις μαραθώνιες καταθέσεις τους ενώπιον επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πετρέους και ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ράιν Κρόκερ "επανέλαβαν, συχνά χρησιμοποιώντας τις ίδιες λέξεις" αυτά που κατέθεσαν στο Κογκρέσο πριν επτά μήνες, γραφει η Ουάσιγκτον Ποστ.

'Οτι δηλαδή, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ συνεχίζουν να βελτιώνονται, τα κρούσματα βίας μειώνονται σε σχέση με τον περασμένο χρόνο και η πολιτική συμφιλίωση προχωρά αν και με αργούς ρυθμούς. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κρόκερ είχε πει ότι "Η κατάσταση στο Ιράκ είναι δύσκολη και η συμφιλίωση είναι δύσκολη". Χθες πρόσθεσε: "Σχεδόν τα πάντα στο Ιράκ είναι δύσκολα".

Ο στρατηγός Πετρέους κατέθεσε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο μετά την προγραμματισμένη αποχώρηση των πέντε ταξιαρχιών στο τέλος Ιουλίου να υπάρξει ένα 45μερο διάλειμμα "αποτίμησης". Σε αυτό το διάστημα θα αποφασίσει εάν θα προτείνει "επιπλέον μείωση" της αμερικανικής δύναμης "εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες".

Για να δούμε

kathimerini.gr | Γρήγορη διευθέτηση στο Σκοπιανό ζητούν οι:

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε, μετά τη συνάντησή της, στα Σκόπια, με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και Νίκολα Γκρούεφσκι, αντίστοιχα, ότι «πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κεκτημένη ταχύτητα για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, όχι πάντως μήνες».

Η κ. Νούλαντ επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, ζητάει ο Μπαρόζο

kathimerini.gr | Επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκί�:
Ερντογάν - Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα ότι, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία που αρχίζει αύριο, θα καλέσει την Άγκυρα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση είναι η Τουρκία να δείξει στην Ευρώπη το ενδιαφέρον της για ένταξη στην Ευρώπη», είπε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ενόψει της αυριανής αναχώρησής του για την Άγκυρα.

«Του κομίζω το μήνυμα της ενθάρρυνσης των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια του προϊσταμένου της τουρκικής εισαγγελίας να θέσει εκτός νόμου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και να αποκλείσει τον Ερντογάν από την πολιτική σκηνή με την κατηγορία του εξισλαμισμού της τουρκικής κοινωνίας.

«Δεν είναι φυσιολογικό, το κόμμα που επελέγη από την πλειοψηφία του τουρκικού λαού να υποβάλλεται τώρα σε τέτοιου είδους έρευνα», είπε. «Η Ευρώπη μπορεί να δεχθεί μόνο μία δημοκρατική Τουρκία, μία Τουρκία όπου υπάρχει συναίνεση σχετικά με τις δημοκρατικές αξίες».

Πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας

kathimerini.gr | Πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας:

Με κακούς οιωνούς ξεκίνησε το 2008 για την οικοδομική δραστηριότητα, η οποία τον Ιανουάριο σημείωσε πτώση 5,4% ως προς τον όγκο, 6,1% ως προς την επιφάνεια και 13,8% ως προς τον αριθμό των νέων οικοδομικών αδειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας ήταν εντυπωσιακή στην Αττική, όπου ο οικοδομικός όγκος μειώθηκε κατά 19,6% έναντι του Ιανουαρίου του 2007, έναντι 0,4% στην υπόλοιπη χώρα.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σημειώθηκε πτώση 35,4%, στη Δυτική Ελλάδα 31,9%, στα Ιόνια 17,6% και στην Πελοπόννησο 15%. Αντίθετα, αύξηση 27,3% καταγράφεται στην Κρήτη, 23,4% στο Νότιο Αιγαίο, 21,4% στο Βόρειο Αιγαίο, και 151,2% στη Δυτική Μακεδονία.

Η συνεχιζόμενη και το 2008 πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας (το 2007 υποχώρησε κατά 5% σε σχέση με το 2006) έχει ήδη επιπτώσεις στις επενδύσεις και κατά συνέπεια στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2007, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 3,6%, έναντι 3,8% στο τρίτο 4,1% στο δεύτερο και 4,3% στο πρώτο τρίμηνο. Ενας βασικός λόγος της επιβράδυνσης του δ΄ τριμήνου ήταν η μείωση των επενδύσεων κατά 3,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στην κάμψη της οικοδομής. Σημειώνεται, ότι η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας του 2007, που φαίνεται να συνεχίζεται και το 2008, δεν έχει ακόμη επηρεάσει πλήρως την ανάπτυξη, καθώς η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει τα στοιχεία όπως προκύπτουν από τις νέες οικοδομικές άδειες. Θα περάσουν ωστόσο αρκετοί μήνες για να αρχίσουν να υλοποιούνται αυτές οι άδειες, να γίνονται επενδύσεις και να καταγράφονται οι επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης. Κατά συνέπεια, η αρνητική επίδραση από την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας των τελευταίων μηνών θα φανεί στο ΑΕΠ των επομένων μηνών. Λογική και αναμενόμενη καθώς αντικατροπτρίζει πλήρως την εικόνα της αγοράς κατοικίας χαρακτηρίζουν, για μια ακόμα φορά, κατασκευαστές και κτηματομεσίτες τη νέα υποχώρηση που σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα τον μήνα Iανουάριο. «H ζήτηση που καταγράφεται σήμερα δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση την ανέγερση νέων οικοδομών, τουλάχιστον με τους ρυθμούς προηγούμενων ετών, και αυτό αντικατοπτρίζεται στην πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας. Θεωρώ ότι ο σχετικός δείκτης θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά για αρκετούς ακόμα μήνες. Eξάλλου οι κατασκευαστές έχουν εξασφαλίσει ικανοποιητικό αριθμό αδειών και δεν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εξασφάλιση νέων. Aντιθέτως, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι περιπτώσεις όπου κατασκευαστές πωλούν σε συναδέλφους τους συμφωνίες αντιπαροχής» αναφέρει ο κ. Πάνος Xαϊμάνης, επικεφαλής της ομώνυμης τεχνικής εταιρείας.

«H αγορά κατοικίας εμφανίζει σαφέστατη κάμψη. Oι κατοικίες που κινούνται είναι οι πολύ φθηνές και οι πολύ ακριβές, και αυτό δεν μπορεί να έχει αντίκτυπο στην κατασκευαστική δραστηριότητα», επισημαίνει στέλεχος μεγάλου κτηματομεσιτικού γραφείου. H κάμψη αποτυπώνεται και από την πορεία της στεγαστικής πίστης με τις τράπεζες να δηλώνουν επισήμως ότι ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων φέτος θα κινηθεί μεταξύ 18% και 20%. Στην πραγματικότητα όμως, αν υπερβεί το 15%-17% θα είναι ευχαριστημένοι.

Στρατηγικός ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα???

v2.imerisia.gr - Προς συμφωνία για τον South Stream - ειδησεις , οικονο:
Προς συμφωνία για τον South Stream

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε η μεικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τον αγωγό South Stream προσεγγίστηκε θετικά η «ελληνική διαδρομή» του νότιου κλάδου του South Stream και την ερχόμενη εβδομάδα θα συνέλθει στην Αθήνα η τεχνική επιτροπή του έργου για να συζητήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Επιταχύνονται οι διεργασίες για την εξασφάλιση της ελληνικής συμμετοχής στο νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream, με στόχο το πρώτο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Ρωσία να υπογραφεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα.

Της Μανταλένας Πίου

Το θέμα, σε συνδυασμό με τις άλλες ενεργειακές διασυνδέσεις της χώρας αλλά και τα προβλήματα στην εγχώρια αγορά ενέργειας εξετάστηκε χθες στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

«Στρατηγική και σταθερή προσήλωσή μας είναι να μετεξελιχθεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο στη ΝΑ Ευρώπη.

Ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε επάρκεια ενέργειας με όσο το δυνατόν λιγότερους ρύπους και σε καλές τιμές» δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, αμέσως μετά την κυβερνητική επιτροπή, την οποία ενημέρωσε για τις τελευταίες κινήσεις του στο πεδίο της ενεργειακής διπλωματίας αλλά και τα σχέδια για τροποποιήσεις του νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να περιοριστούν οι δυσλειτουργίες που παρουσιάζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε η μεικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τον αγωγό South Stream προσεγγίστηκε θετικά η «ελληνική διαδρομή» του νότιου κλάδου του South Stream και την ερχόμενη εβδομάδα θα συνέλθει στην Αθήνα η τεχνική επιτροπή του έργου για να συζητήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Στη μικτή επιτροπή συμμετείχαν εκπρόσωποι από Ρωσία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία και Σερβία, τις κυριότερες από τις χώρες, από τις οποίες θα διέρχονται οι δύο κλάδοι του νέου ρωσοϊταλικού αγωγού, που προωθούν η Gazprom και η Εni.

Το σχέδιο προβλέπει τη σύνδεση Ρωσίας και Βουλγαρίας, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού από τη Μαύρη Θάλασσα.

Από τη Βουλγαρία ο «βόρειος» κλάδος του South Stream θα κατευθυνθεί προς την Αυστρία, μέσω Σερβίας και ο «νότιος» (όταν οριστικοποιηθεί) στην Ιταλία, μέσω Ελλάδος. To συνολικό μήκος του υπολογίζεται σε 900 χλμ και το κόστος του εκτιμάται στα 11 δισ. ευρώ.

Σχέδια
Ο South Stream ήταν η ρωσική απάντηση στα σχέδια της Ουάσινγκτον να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, προωθώντας τους προμηθευτές αερίου από τις χώρες της Κασπίας.

Ταυτόχρονα ήταν και μία κίνηση της Μόσχας να παρακάμψει τις παραδοσιακές-τράνζιτ χώρες μεταφοράς αερίου, μετά τα προβλήματα που εκδηλώθηκαν στην κρίση με Ουκρανία.

Η Ευρώπη μπορεί να προωθεί πολιτικές για εναλλακτικές οδούς και πηγές προμήθειας ενεργειακών πρώτων υλών, ταυτόχρονα όμως «βλέπει» τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο να αυξάνονται κατακόρυφα, επιδιώκει να εξασφαλίσει επάρκεια και να διατηρήσει και τη στρατηγική της σχέση με τη Ρωσία, που σήμερα καλύπτει περίπου το 25% της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου. Οι Βρυξέλλες πάντως ακολουθούν πολιτική ισορροπιών.

Πύλη
Σημαντικό ρόλο έχει αρχίσει να παίζει η Ελλάδα, που επιχειρεί να αναδειχθεί στη «νότια» ενεργειακή πύλη της Ευρώπης, πρώτα με τον «εναλλακτικό» αγωγό ITGI ο οποίος θα υλοποιείται για την τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο από την Κασπία (κυρίως Αζερμπαϊτζάν) και τώρα με τον South Stream.

Το σκηνικό συμπληρώνει ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς- Αλεξανρούπολης, ενώ σχεδιάζεται ένας ακόμα, ο ΤΑΡ της ελβετικής EGL με στόχο τη μεταφορά αερίου της Κασπίας από Τουρκία, Ελλάδα και Αλβανία στην Ιταλία.

Να σημειωθεί ότι αύριο Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος είναι αρμόδιος και για τα ενεργειακά και επανειλημμένα έχει εκφράσει την αμερικανική ανησυχία για την αυξανόμενη ρωσική επιρροή στην Ευρώπη.

Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουμε

Foreign Press:

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση του σχετικού πίνακα των πλέον ανεπτυγμένων χωρών στην χορήγηση εξωτερικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην οποία συμμετέχουν 22 χώρες, η Ελλάδα προσφέρει λιγότερο από το 0,2 % του ΑΕΠ σε βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η πιο "γεναιόδωρη" χώρα είναι η Νορβηγία που προσφέρει σχεδόν 1% του ΑΕΠ. Ακολουθεί η Σουηδία και η Ολλανδία.

Όπως σημειώνει ο Economist η συνολική βοήθεια από τις 22 χώρες μειώθηκε κατά 8% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Ο μέσος όρος βοήθειας βρίσκεται στο 0,45% του ΑΕΠ, αρκετά λιγότερο από τον στόχο του 0,7% που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη.
[4.bmp]
[3.bmp]