Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

ΚΑΛΟ

Scripta Manent...:

Η ατάκα...

Πάω στοίχημα ότι αν αναγνωρίσουμε τα Σκόπια ως "Μακεδονία", μετά θα πέσουμε μαζί σε προκριματικά EURO ή MΟΥΝΤΙΑΛ! Για να μας δοκιμάσουν...

ΝΑ ΚΑΙ Η ΑΡΜΕΝΙΑ

kathimerini.gr | Έκρυθμη η κατάσταση στην Αρμενία (Ανανέωση):
Έκρυθμη η κατάσταση στην Αρμενία (Ανανέωση)

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα Ερεβάν, όπου έχουν σημειωθεί σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία, το σχετικό διάταγμα προβλέπει την κήρυξη της πρωτεύουσας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 20 Μαρτίου, ώστε «να αποτραπεί η απειλή κατά της συνταγματικής τάξης».

Αιματηρές διαδηλώσεις

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί τριάντα ένας άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν η αρμενική αστυνομία επενέβη για να διαλύσει τους αντιπάλους του Σερζ Σαρκισιάν που κατασκήνωναν εδώ και πολλές ημέρες σε αντίσκηνα στο κέντρο του Γερεβάν.

Ο Σαρκισιάν εξελέγη στις 19 Φεβερουαρίου στην προεδρία της Αρμενίας, σε αντικατάσταση του πολιτικού συμμάχου του Ρόμπερτ Κοτσαριάν, αλλά σύμφωνα με την αντιπολίτευση η εκλογή του είναι αποτέλεσμα νοθείας.

Τριάντα ένας άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν η αρμενική αστυνομία επενέβη το πρωί για να διαλύσει τους αντιπάλους του εκλεγμένου προέδρου Σερζ Σαρκισιάν που κατασκήνωναν εδώ και πολλές ημέρες σε αντίσκηνα στο κέντρο του Γερεβάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Στους τραυματίες περιλαμβάνονται και έξι αστυνομικοί, ανέφερε το υπουργείο χωρίς να δίνει άλλες διευκρινίσεις.

ΟΣΟ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΙ

Το ΒΗΜΑ Online - Σάββατο, 1 Μαρτίου 2008: ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ
Στο 72% του μέσου όρου της ΕΕ η αγοραστική δύναμη των αποδοχών στη χώρα μας

Φωτογραφία
Μ ισθούς φτώχειας εισπράττουν από την εργασία τους οι Ελληνες. Το χιλιοειπωμένο εμπειρικό συμπέρασμα καταδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία από τη φτώχεια κινδυνεύουν στην Ελλάδα τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο από 1.183,4 ευρώ. Αυτό το ποσό, το οποίο μετρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μονάδες αγοραστικής δύναμης που συνυπολογίζουν μεταξύ άλλων το επίπεδο τιμών, αποτελεί το όριο της φτώχειας κάτω από το οποίο μία τετραμελής οικογένεια θεωρείται φτωχή.

Καθώς όμως- και πάλι με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- οι μέσες μηνιαίες αποδοχές για εργασία πλήρους απασχόλησης μόλις και μετά βίας υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ, στην ουσία το καθαρό εισόδημα του μέσου έλληνα οικογενειάρχη από την εργασία του δεν αρκεί από μόνο του ώστε να βγάλει την οικογένειά του από τη φτώχεια!

Επιπλέον, μετρημένο ως προς την αγοραστική του δύναμη αυτό το ποσό αντιστοιχεί μόλις στο 72% του μέσου όρου των 15 παλαιών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οσο για τους εργαζομένους μερικής απασχόλησης, οι οποίοι ήδη υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 300.000 άτομα, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη: ο μέσος μισθός τους ήταν τον Φεβρουάριο του 2007 πολύ χαμηλότερος καθώς ανερχόταν σε μόλις 462,5 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι καθόλου περίεργο που σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα το 21% των πολιτών- και το 23% των παιδιών- είναι φτωχό. Ακόμη και μετά τις (πλέον αναποτελεσματικές στην ΕΕ) κοινωνικές μεταβιβάσεις, αυτό το ποσοστό παραμένει πολύ υψηλό, στο 13% για το σύνολο του πληθυσμού και ακόμη υψηλότερο, στο 17%, για τα παιδιά. Ενώ δε μόλις τέσσερα στα 100 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά ανέργων, το 17% διαβιοί στη φτώχεια παρά το γεγονός ότι οι γονείς τους εργάζονται, καθώς περίπου ένα στα πέντε παιδιά ζουν σε νοικοκυριά όπου το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ τον μήνα.

ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ-ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΜΑΣΤΕ

Ελευθεροτυπία - Ιδια δικαιώματα και για όσους σ: ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ
Ιδια δικαιώματα και για όσους συζούν προβλέπει νέο νομοσχέδιο

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Τα καλά του γάμου χωρίς να έχουν παντρευτεί θα απολαμβάνουν από εδώ και στο εξής τα ζευγάρια που συμβιώνουν ελεύθερα.

Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θα κατατεθεί σύντομα για ψήφιση στη Βουλή, αναγνωρίζει και στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που διατηρούν μια εναλλακτική μορφή μακροχρόνιας συμβίωσης, όλα τα δικαιώματα που έχουν όσοι επιλέγουν τα δεσμά του γάμου.

Με μια απλή συμβολαιογραφική πράξη, το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, τα ζευγάρια θα μπορούν να επισημοποιούν τη σχέση τους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί. Στην περίπτωση που η σχέση διαλυθεί, θα λύνεται αυτοδικαίως και το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΜΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ

Ελευθεροτυπία - Τα 23 καρτέλ που αδειάζουν την τσ:
Η μεγάλη στενότητα των νοικοκυριών και η μείωση της αγοραστικής τους δύναμης καταγράφεται πλέον και από την ΕΣΤΕ. Τον Δεκέμβριο του 2007, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2006, ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο που εξάγεται από τον αποπληθωρισμό του τζίρου, παρουσίασε αύξηση μόλις 0,1%, έναντι αύξησης 10,5% το 2006. Ο δείκτης της στασιμότητας αυτής διαμορφώθηκε από την αύξηση των πωλήσεων των καταστημάτων ειδών διατροφής κατά 1,5%, από τη μείωση κατά 1,1% στα καταστήματα ειδών εκτός διατροφής. Δηλαδή τα νοικοκυριά περιορίζουν τις αγορές τους μόνο στα αναγκαία αγαθά και κυρίως στα τρόφιμα.

Ο τζίρος (αξία) στο λιανικό εμπόριο παρουσίασε, τον ίδιο μήνα του 2007 αύξηση 3,2% έναντι αύξησης 14,7% τον Δεκέμβριο του 2006.

Η COCA COLA ΠΑΕΙ ΜΕ ΟΛΑ

Ελευθεροτυπία - Τα 23 καρτέλ που αδειάζουν την τσ:ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Τα 23 καρτέλ που αδειάζουν την τσέπη μας

Του Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δεσπόζουσα θέση στην αγορά των σουπερμάρκετ, με μεγάλες δυνατότητες διαμόρφωσης των τιμών κατά το δοκούν, έχουν μόλις 30 μεγάλες επιχειρήσεις που, εκ των πραγμάτων, έχουν «στήσει» 23 καρτέλ σε ισάριθμους κλάδους παραγωγής και εμπορίας προϊόντων, που συνήθως αγοράζουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Την καρτελοποίηση της αγοράς αποδεικνύει έρευνα του ΠΑΣΟΚ που επιμελήθηκε ομάδα συνεργατών της κ. Λούκας Κατσέλη. Στην έρευνα αυτή στηρίχτηκε η ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην πρόσφατη συζήτηση της Βουλής για την ακρίβεια.

Στο άλλο μέτωπο, αυτό της ανεργίας, στοιχεία του γνωστού μας Χ. Αλμούνια -που απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη- δείχνουν ότι η Ελλάδα δαπανά αναλογικά τα χαμηλότερα, σε σχέση με την Ε.Ε. των 15 πιο ισχυρών χωρών, κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Παρά την οργάνωσή τους και το εκτεταμένο κοινωνικό τους κράτος, τα μεγαλύτερα κονδύλια δαπανούν οι μεγάλες χώρες της Ε.Ε.

Ειδικότερα: Στην οδό της καρτελοποίησης οδεύει η ελληνική καταναλωτική αγορά, χωρίς να «ιδρώνει» το αυτί των κυβερνώντων, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας -ούτε των επιχειρήσεων, που κατέχουν σ' αυτήν δεσπόζουσα θέση.

Ελεγχος από 65% έως 98%

Ερευνα του ΠΑΣΟΚ, που έφερε πρόσφατα στη Βουλή (αλλά δεν έτυχε δημοσιότητας) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου (συζήτηση για την ακρίβεια), παρέχει αποκαλυπτικά στοιχεία για τη μονοπωλιακή - ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς, που από ανοργάνωτη και «ξέφραγο αμπέλι» πριν από δεκαετίες, τώρα εμφανίζεται άκρως «οργανωμένη», πειθαρχημένη και «πειθήνια» στα κελεύσματα και στις ορέξεις μεγάλων επιχειρήσεων, ελληνικών και πολυεθνικών.

* Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι μαργαρίνες ελέγχονται κατά 98% από την Unilever και τη Minerva. Οι δύο αυτές εταιρείες ελέγχουν κατά 65% και την αγορά ελαιόλαδου.

* Στα όσπρια, δύο εταιρείες (Καραγεωργίου - Agrino) ελέγχουν το 76% της αγοράς.

* Η Unilever και η Nestle κατέχουν το 100% στις σούπες και στους ζωμούς.

* Στις μπίρες, το 70% κατέχει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και το 14% η Μπουτάρη (σύνολο 84%).

* Στα κρουασάν, η Chipita κατέχει το 68% και η Elbisco το 13%, σύνολο 81%. Το τσάι «κατέχεται» κατά 94% από τη Unilever και την Ατλάντα.

* Στους φυσικούς χυμούς, κατέχουν δεσπόζουσα θέση της τάξης του 70% η Coca Cola (53%), η Δέλτα (17,40%) και η ΦΑΓΕ (7%).

* Στο γάλα εβαπορέ, κατέχουν συνολικά το 93% η Friesland και η Nestle - Δέλτα.

* Στα αναψυκτικά, «σκίζουν» η Coca - Cola με 77% και η Pepsico - Ηβη με 12%, σύνολο 89%.

* Στις οδοντόκρεμες, «μεγαλουργούν» 3 εταιρείες με 79% (Colgate, Unilever, GSK).

* Στα πατατάκια - γαριδάκια, το 80% κατέχουν οι εταιρείες Tasty, Τσακίρης, Chipita.

* Στον καφέ, το 81% της αγοράς ανήκει στη Nestle (68%), στην Kraft (13%) και στη Sara Lee (7%).

* Στο ρύζι, το 48% κατέχεται από 3 εταιρείες. Οι δύο πρώτες κατέχουν το 48% της αγοράς.

* Τέλος, στη μαγιονέζα, η Unilever και η Kraft κατέχουν το 89% της αγοράς.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ

kathimerini.gr | Ξεκίνησαν οι τακτικές ετήσιες κρίσεις στι:ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ
Ξεκίνησαν οι τακτικές ετήσιες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις
Ξεκίνησαν σήμερα οι ετήσιες τακτικές κρίσεις των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Σήμερα, συνήλθε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων υπό την προεδρία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Γράψα και έκρινε τους Αντιστρατήγους, Αντιναυάρχους, Αντιπτεράρχους, Υποναυάρχους και Υποπτεράρχους.

Το ΣΑΓΕ έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους 6 Αντιστρατήγους, δύο Αντιπτέραρχους, πέντε Υποπτεράρχους και δύο Υποναυάρχους.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ

kathimerini.gr | Νοικοκυριά σε πτώχευση για λόγους υγείας:
Νοικοκυριά σε πτώχευση για λόγους υγείας
«Οι μη έχοντες» πληρώνουν τα περισσότερα όταν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα

Πενήντα χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, το 2,4% των νοικοκυριών της χώρας, οδηγούνται κάθε χρόνο σε πτώχευση λόγω των υπέρογκων και δυσανάλογων με το εισόδημά τους δαπανών, που αναγκάζονται να κάνουν για να αντιμετωπίσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το θέμα ανέδειξαν ομιλητές σε ημερίδα για την ασφάλιση υγείας στην Ελλάδα.

Το μείζον πρόβλημα του Συστήματος Υγείας είναι ότι στη χώρα μας «οι μη έχοντες» πληρώνουν τα περισσότερα, είπε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γ. Κυριόπουλος. Περίπου το 35% του πληθυσμού δεν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Μεγάλο μέρος αυτής της συμπεριφοράς ερμηνεύεται ως προσπάθεια αποφυγής μιας πρόσθετης δαπάνης.

ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ

Η NΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ : Μόλερ: «Γέφυρα» Ταλάτ με Χριστό:
Μόλερ: «Γέφυρα» Ταλάτ με Χριστόφια







Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, κ. Δημήτρης Χριστόφιας με το υπουργικό συμβούλιο σε αναμνηστική φωτογραφία στο προεδρικό μέγαρο.
ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ από και προς τα κατεχόμενα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία θα θέσει στον πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Μάικλ Μόλερ. Οπως ο ίδιος δήλωσε, έθεσε το θέμα και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στη χθεσινή συνάντησή τους.

«Ο κ. Ταλάτ είναι αρκετά έτοιμος να το ανοίξει -το οδόφραγμα στην οδό Λήδρας- και ελπίζω και ο κ. Χριστόφιας να είναι επίσης. Ετσι με λίγη τύχη θα τα καταφέρουμε τελικά», είπε. Ο ειδικός αντιπρόσωπος είπε ότι θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Κύπριο πρόεδρο, σε μια προσπάθεια να διευθετήσει συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών «το συντομότερο δυνατόν».

Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση στην Κύπρο με την εκλογή του νέου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια.

Ο Ταλάτ εκτιμά ότι συνομιλίες για το Κυπριακό μπορούν να αρχίσουν μετά τα μέσα Απριλίου, αφού προηγηθεί στη Λευκωσία επίσκεψη απεσταλμένου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για χωριστές επαφές με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ 0-0 ΣΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ INTERNET ΕΩΣ 35 ΕΤΩΝ

imerisia.gr - Σε ρυθμούς Internet νέοι και επιχειρήσεις - ειδησε�:
Σε ρυθμούς Internet νέοι και επιχειρήσεις
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 28/2/2008
Σε ρυθμούς Internet νέοι και επιχειρήσεις

Του Δημήτρη Μαλλά

Οι ελληνικές επιχειρήσεις με πάνω από δέκα εργαζόμενους, αλλά και οι νέοι ηλικίας 16-35 ετών, κινούνται με ευρωπαϊκούς ρυθμούς όσον αφορά τη χρήση των νέων τεχνολογιών και ιδίως του Internet. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τις μικρές επιχειρήσεις (1-9 εργαζόμενοι) και τους Έλληνες μεγαλύτερης ηλικίας, όπου το χάσμα από την υπόλοιπη Ευρώπη είναι αρκετά μεγάλο. Αυτό είναι ένα από τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από τα αποτελέσματα της ετήσιας μέτρησης των δεικτών των πρωτοβουλιών eEurope και i2010 που ανακοίνωσε χθες το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας και βασίζονται στα στοιχεία που προέκυψαν σε μία σειρά από πανελλαδικές έρευνες σε 8.245 νοικοκυριά και 1.457 επιχειρήσεις.

Αύξηση
Το ποσοστό διείσδυσης του Διαδικτύου στα ελληνικά νοικοκυριά ανήλθε το 2007 στο 30,2% από 27,4% το 2006. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι στο 11,7%, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το 6% της Ε.Ε. των «27», όπου, όμως, ο μέσος όρος διείσδυσης είναι στο 54% (59% στην Ε.Ε. των «15»). Σε επίπεδο χρηστών, το 25,3% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το Internet σε εβδομαδιαία βάση (από 21,8% πριν από ένα χρόνο), όταν στην Ε.Ε. των «27» το αντίστοιχο ποσοστό είναι 51% (από 45%). Φαίνεται, πάντως, να υπάρχει σύγκλιση με την Ευρώπη, αλλά με αργό ρυθμό που πρέπει να επιταχυνθεί.

Οι επιχειρήσεις
Θετικά μηνύματα έρχονται από δύο πλευρές: Τις επιχειρήσεις με πάνω από δέκα εργαζόμενους και τη νεολαία. Όσον αφορά στην πρώτη κατηγορία, το ποσοστό διείσδυσης του Διαδικτύου είναι στο 94,2% (93% στην Ε.Ε.), με τη χρήση ευρυζωνικών συνδέσεων στο 67,8% (έναντι 77%) και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Δημόσιο να είναι -ελέω ΦΠΑ κατά κύριο λόγο- στο 74% (έναντι 46%). Από την άλλη πλευρά, μόλις το 10% πωλεί μέσω Διαδικτύου και το 11,4% αγοράζει με ηλεκτρονικό τρόπο, όταν τα αντίστοιχα νούμερα στην Ε.Ε. είναι 15% και 29%. Ευρωπαϊκό προφίλ υπάρχει και στους νέους ηλικίας 16-25 ετών, καθώς το 73,3% χρησιμοποιεί το Internet, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. των «27» να είναι στο 73%. Υψηλό ποσοστό διείσδυσης (50,7%) παρατηρείται στις ηλικίες 26-35 ετών. Όμως, στις ηλικίες 36 ετών και άνω τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά (37% στις ηλικίες 36-45 ετών, 20,4% σε εκείνη των 46-55 ετών), όταν το 54% των Ευρωπαίων ηλικίας 25-54 ετών είναι χρήστης του Διαδικτύου.

Πρόβλημα υπάρχει και στις μικρές επιχειρήσεις, όπου το 57% χρησιμοποιεί υπολογιστή, το 46,4% έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ μόλις το 5% χρησιμοποιεί το Internet τόσο για αγορές όσο και για πωλήσεις.

Απογοητευτική είναι η κατάσταση στην περιφέρεια, όπου με εξαίρεση τις τουριστικές περιοχές (νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνια Νησιά), η διείσδυση είναι ακόμη και κάτω από 20%.

ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΜΑΣ

kathimerini.gr | Aναπροσαρμόζονται τιμές 666 φαρμάκων ευρείας:
Aναπροσαρμόζονται τιμές 666 φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης

Mαρια Σιδερη

Σημαντικές μειώσεις που φθάνουν έως το 58,04% αλλά και αυξήσεις έως 85,71% περιλαμβάνει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, από το οποίο ωστόσο προκύπτει όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία και το κοινωνικό σύνολο, της τάξης των 46,87 εκατ. ευρώ.

Mε το νέο δελτίο τιμών, το πρώτο για το 2008 που τιθεται σε ισχύ μεθαύριο Δευτέρα, ανακοστολογούνται συνολικά 666 φάρμακα ενώ δίνονται τιμές σε άλλα 429 σκευάσματα που για πρώτη φορά κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Eιδικότερα, μειώνεται η τιμή σε 406 φάρμακα, πολλά εκ των οποίων είναι ευρείας κυκλοφορίας και πραγματοποιούν σημαντικές πωλήσεις στην εγχώρια αγορά. Eνδεικτικά αναφέρεται ότι το αντιισταμινικό Xozal –που από 21,59 ευρώ θα πωλείται προς 9,06 ευρώ (–58,04%)– πραγματοποιεί πωλήσεις της τάξης των 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ το αντινεοπλασματικό Omnic (θα πωλείται 15,94 ευρώ από 21,43 ευρώ) έχει πωλήσεις 8,7 εκατ. ευρώ. Aπό τις μειώσεις προκύπτει όφελος 66,919 εκατ. ευρώ. Aυξήσεις καταγράφονται σε 212 φάρμακα, με τα ποσοστά τους να κινούνται στην περιοχή του 15–25% ενώ σε κάποια περίπτωση φθάνει το 85,71% αλλά πρόκειται για φάρμακο που είχε πολύ χαμηλή τιμή. Aπό τις αυξήσεις προκύπτει ετήσια συνολική επιβάρυνση της τάξης των 20,044 εκατ. ευρώ. Eπιπλέον ευθυγραμμίζονται οι τιμές 7 παυσιπόνων, που σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να έχουν ενιαία τιμή για την ίδια μορφή και περιεκτικότητά τους και άλλα 130 όμοιας δραστηριακής ουσίας, ενώ 42 σκευάσματα αλλάζουν όνομα ή υπεύθυνο κυκλοφορίας αλλά όχι τιμές. Mε το νέο δελτίο δίνονται τιμές και σε 429 νέα φάρμακα. Tα 299 είναι αντίγραφα φάρμακα και τα 130 είναι πρωτότυπα φάρμακα, εκ των οποίων 9 είναι σκευάσματα με απολύτως νέες δραστικές ουσίες. Oι τιμές των νέων φαρμάκων υπολογίστηκαν με βάση το μέσον όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της E.E. πλέον της Eλβετίας (δύο από την E.E. των «15» και 1 από τις 10 χώρες που προσχώρησαν στην E.E. την 1.5.2004).