Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Μιά επίσκεψη που άργησε να γίνει

image
Την πρώτη επίσκεψη στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη πραγματοποιεί από σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γιασιάρ Μπουγιούκανιτ ο οποίος και θα παραμείνει στα κατεχόμενα έως τις 29/3.
Προφανώς επιθυμεί ο ίδιος να διαπιστώσει εάν η επιθυμία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να προσέλθει σε συνομιλίες με τον παλιό του Ελληνοκύπριο σύντροφο, επιθυμώντας μάλιστα και το άνοιγμα της οδού Λήδρας, θα δημιουργήσει προβλήματα στην τακτική της μη υποχωρητικότητας των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Άνοιγμα της οδού Λήδρας σημαίνει συμβολική οπισθοχώρηση ( έστω και λίγων μέτρων) των Τούρκων, πράγμα που δεν φαίνεται με τίποτα να επιθυμεί ο Τούρκος στρατηγός.
Ο Ταλάτ αναφέρθηκε στη σημασία της επίσκεψης, παρόλο που, όπως σημείωσε, (και αυτό μου φαίνεται ότι έχει σημασία) αυτή καθυστέρησε να πραγματοποιηθεί. Αμέσως μετά βέβαια, έπλεξε το εγκώμιο των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τις σημασία τους στην "ειρήνευση της περιοχής". Εδώ όμως μυρίζει διαφωνία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και ας ελπίσουμε πως θα κερδίσουν οι πολιτικοί. Ο Ταλάτ μου φαίνεται πως βιάζεται να συμπεριλάβει τους Τουρκοκύπριους στο διεθνές τρένο της ανάπτυξης, από τον αντίπαλο φόβο της Ελληνικής Οικονομικής επικράτησης σε ένα μελλοντικό σχέδιο που θα προέβλεπε την δυνατότητα τους να αγοράσουν κάποιες ιδιοκτησίες της Β. Κύπρου όπου θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Θυμίζουμε την δήλωση του διοικητή των "Tουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων Κύπρου" (όπως μετονομάστηκε το κατοχικό 11ο Σώμα Στρατού) αντιστράτηγου Hayrivrıkoğlu σε παλαιότερη ομιλία του όπου επεσήμανε το κίνδυνο "απ΄όσους βλέπουν τη Τουρκία ως γειτονικό, ξένο κράτος και όχι ως τη πατρίδα τους".
Τα παραπάνω βεβαιώνουν τις απόψεις ότι η Τουρκοκυπριακή κοινότητα φαίνεται να επιθυμεί όλο και περισσότερο μια μερική και εκ του ασφαλούς βέβαια, "αυτονόμηση" από τα δεσμά της "μητέρας πατρίδας Τουρκίας" και μία "Ευρωπαιοποίηση" της στο παράδειγμα της Ελληνοκυπριακής κοινότητας που σε λίγο καιρό θα συναλλάσσεται σε Ευρώ.

Η Απαξίωση της Τουρκικής Ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων και η ανάδειξη της Ευρω-Κυπριακής πρέπει να είναι η σταθερή θέση της Ελληνικής Διπλωματίας στο μέλλον κατά την ταπεινή μας άποψη.