Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ

Η μεγαλύτερη παγκοσμίως απόσυρση κρέατος

Η αμερικανική εταιρία συσκευασίας κρέατος Hallmark/Westland Meat Packing αναγκάστηκε να προχωρήσει στην ανάκληση 64.864.000 κιλών βοδινού κρέατος από την αγορά των ΗΠΑ, μετά τις εις βάρος της κατηγορίες για κακομεταχείριση ζώων και παρατυπίες κατά τη σφαγή τους.

Δυστυχώς είναι η μεγαλύτερη ανάκληση κρέατος στην ιστορία των ΗΠΑ και ενδεχομένως παγκοσμίως, δήλωσε ο υφυπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ κ. Ρίτσαρντ Ρέιμοντ, διευκρινίζοντας ότι η απόσυρση από την αγορά έγινε προληπτικά και δεν έχει να κάνει με κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, αλλά για λόγους παρατυπιών κατά τις διαδικασίες σφαγής.

Πάντως, μια ποσότητα της τάξης των 18.500.000 κιλών εκτιμάται ότι ήδη έχει καταναλωθεί, αφού διατέθηκε σε γεύματα για σχολεία και άλλα ομοσπονδιακά προγράμματα σίτισης.

Η Hallmark/Westland Meat Packing αναγκάστηκε να προχωρήσει στην ανάκληση έπειτα από τη δημοσιοποίηση βίντεο, στο οποίο εμφανίζονται υπάλληλοί της να στέλνουν για σφαγή ζώα που δεν μπορούν ούτε καν να σταθούν όρθια, αντί όπως επιβάλλεται από τη νομοθεσία στις περιπτώσεις αυτές η εταιρεία να καλεί κτηνίατρους του υπουργείου Γεωργίας, για να αποφανθούν για την τύχη των ζώων.

Αντί να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς, οι υπάλληλοι της εταιρείας εφάρμοζαν διάφορες απάνθρωπες μεθόδους για να αναγκάσουν τα ζώα να σταθούν στα πόδια τους. Τα ανασήκωναν για παράδειγμα με ανυψωτικά μηχανήματα, ή τους έβαζαν μια μάνικα στο στόμα για να δημιουργήσουν αίσθημα πνιγμού. Το οπτικό υλικό εξόργισε τις εταιρείες προστασίας των ζώων και η αμερικανική Δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες εναντίον των δύο υπαλλήλων που εικονίζονται σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: