Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Λύση του πολιτικού αδιεξόδου στην Κένυα

v4.ethnos.gr - Λύση του πολιτικού αδιεξόδου στην Κένυα - ε�:
Λύση του πολιτικού αδιεξόδου στην Κένυα

Επειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, υπεγράφη, χθες, στην ταραγμένη Κένυα συμφωνία για κοινή διακυβέρνηση μεταξύ του προέδρου και του ηγέτη της αντιπολίτευσης, έπειτα από πρωτοβουλία του τέως γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Βασικό σημείο της συμφωνίας είναι η δημιουργία της θέσης του πρωθυπουργού.

Τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνάντηση των δύο ηγετών, του Κενυάτη προέδρου Μουάι Κιμπάκι και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ραϊλά Οντίγκα, παρουσία του τέως γ.γ. του ΟΗΕ, κατά την οποία ορίστηκε το πλαίσιο για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Οπως υποστήριξε ο Κόφι Ανάν, η συμφωνία ορίζει πως οι υπουργικές θέσεις θα κατανεμηθούν ανάλογα με τη δύναμη των δύο αντίπαλων πλευρών στο Κοινοβούλιο, όπως και τα χαρτοφυλάκια.

Τις προσεχείς ημέρες, οι δύο ηγέτες θα ενημερώσουν το κόμμα τους για τις εξελίξεις που έρχονται να άρουν το αδιέξοδο, στο οποίο οδηγήθηκε η χώρα της ανατολικής Αφρικής, μετά το αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα της 27ης Δεκεμβρίου, που κράτησε στην εξουσία τον πρόεδρο Μουάι Κιμπάκι.

Ο τέως γ.γ. του ΟΗΕ εδώ και μέρες προσπαθεί να δώσει τέλος στη μετεκλογική κρίση που βύθισε την Κένυα σε μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους μετά την ανεξαρτησία του 1963, με τουλάχιστον χίλιους νεκρούς και 300 χιλιάδες εκτοπισμένους στη δίνη βίαιων συγκρούσεων.

Μίνα Αγγελίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: