Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

ΠΑΩ ΣΤΟΙΧΗΜΑ-Αν πραγματοποιηθούν τα σχέδια της Τουρκίας για αξιοπρεπή απεγκλωβή της από την Κύπρο (ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ) θα κάνει το ίδιο και με την Θράκη.

kathimerini.gr | Εντονες διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβ�:
Εντονες διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στην Κύπρο

Η επομένη της εκλογής του Δημήτρη Χριστόφια στο προεδρικό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοδεύεται με έντονες διεργασίες σε δύο επίπεδα: πρώτον, σε σχέση με το ίδιο το Κυπριακό, και δεύτερον, εν όψει του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters εξέφρασε την αισιοδοξία του για επανέναρξη των συνομιλιών σύντομα. Οπως ανέφερε, αναμένει αυτό να γίνει κάποια στιγμή τον Απρίλιο. Ο κ. Ταλάτ, ο οποίος συνομίλησε ήδη δύο φορές τηλεφωνικά με τον κ. Χριστόφια, τόνισε ότι «έχουμε κάθε λόγο να αναμένουμε ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση μέχρι το τέλος του 2008». Πρόσθεσε, δε, ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ίσως ανοίγεται το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για επανένωση της Κύπρου. Στα Κατεχόμενα γενικότερα φαίνεται να επικρατεί αισιοδοξία για εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό. Τα περισσότερα τουρκοκυπριακά κόμματα, μαζί με τα συγχαρητήρια για την εκλογή Χριστόφια, εκφράζουν ευχές και ελπίδες για ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Από όλες τις πλευρές αναμένεται η επόμενη κίνηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και συγκεκριμένα η αποστολή αντιπροσωπείας στην Κύπρο, που θα προβεί σε εκτίμηση της κατάστασης πριν από την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: