Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Στρατολόγηση 71χρονου

Καταδίκη Τουρκίας για στρατολόγηση 71χρονου :: OMHROI.g:
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για την ταπεινωτική συμπεριφορά που επεφύλαξε σε ένα γέροντα, υποχρεώνοντάς τον να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία σε ηλικία 71 ετών.

Γεννημένος το 1929 και από παιδί βοσκός στη Σανλιουρφά, ο Χαμντί Ταστάν κλήθηκε υπό τα όπλα το Φεβρουάριο του 2000, όταν οι συγχωριανοί του τον κατήγγειλαν ως ανυπότακτο, θέλοντας να τον εκδικηθούν για προσωπικές διαφορές

Οι χωροφύλακες τον οδήγησαν στη στρατολογία, όπου ύστερα από ιατρική εξέταση κρίθηκε ικανός να υπηρετήσει.

Στη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης ο ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος μιλούσε μόνο την κουρδική γλώσσα και επί πλέον ήταν και αναλφάβητος, υποχρεώθηκε να μετέχει στις ίδιες κοπιαστικές σωματικές ασκήσεις μαζί με τους 20χρονους, συχνά κάτω από θερμοκρασίες που έφταναν τους 30 βαθμούς, και να να υφίσταται χίλιες δυό ταλαιπωρίες και προσβολές.

Τα βάσανά του πήραν τέλος όταν η υγεία του, έχοντας επιδεινωθεί στη διάρκεια της «βασικής εκπαίδευσης», τον οδήγησε σε ένα γιατρό ο οποίος τον έστειλε σε νοσοκομείο στο Ντιγιάρμπακιρ. Από εκεί πήρε και την πολυπόθητη απαλλαγή διότι πιστοποιήθηκε και επίσημα ότι όχι μόνον βρισκόταν σε ακατάλληλη ηλικία για να υπηρετήσει την πατρίδα του, αλλά και ότι έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια και διάφορα άλλα προβλήματα υγείας.

Το δικαστήριο του Στρασβούργου, διαπιστώνοντας ομόφωνα ότι η περίπτωση αυτή συνιστά παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επεδίκασε στον Ταστάν αποζημίωση 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 1.000 επί πλέον για τα έξοδά του.

www.kathimerini.gr
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: