Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Το Ντόμινο της Ενέργειας

Η NΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ : Ουκρανία: Με διακοπή της ροής ρ�:
ΜΕ διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω των αγωγών της, απειλεί η ουκρανική Naftogaz, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι μειώνει περαιτέρω τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ουκρανία από το απόγευμα της Τρίτης. [Βλέπε άρθρο]

«Η Naftogaz διαμηνύει ότι μπορεί να εγγυηθεί την απρόσκοπτη διέλευση αερίου για τους Ευρωπαίους πελάτες μέχρις ότου απειληθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Naftogaz, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση που συμβεί αυτό είναι έτοιμη να αναλάβει την «κατάλληλη δράση».

«Σε περίπτωση η Gazprom εξακολουθήσει να παραβιάζει καταφανώς τις τεχνικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, μειώνοντας τις ποσότητες του αερίου της Κεντρικής Ασίας στην Ουκρανία, η Naftogaz διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει στις κατάλληλες, ασύμμετρες δράσεις προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Ουκρανών καταναλωτών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη διαμάχη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στις αρχές του 2006 είχε οδηγήσει σε διακοπές της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό αέριο. Σημειώνεται ότι η Ευρώπη προμηθεύεται σχεδόν το 25% του φυσικού της αερίου μέσω των αγωγών της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: