Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Απαισιόδοξο σενάριο για ενεργειακή κρίση έως το 2025

v2.imerisia.gr - Απαισιόδοξο σενάριο για ενεργειακή κρίση -:

Με τη χρήση λιγνίτη κατά 60% και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κατά 40%, η Ελλάδα μπορεί να «οχυρωθεί» σε ό,τι αφορά τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια για τα επόμενα τουλάχιστον 70 χρόνια και να «αντιμετωπίσει» έτσι την εκτιμώμενη από το 2020

Ενεργειακή κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2025, θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα καθώς τα αποθέματα σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιθάνθρακα και ουράνιο, θα εξαντληθούν πολύ νωρίτερα από ό,τι δηλώνει η πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας και των παραγωγών χωρών.

Αυτή την αιρετική άποψη εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Α. Φώσκολος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο (σύμβουλος της Καναδικής κυβέρνησης για ενεργειακά θέματα) ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θα δουλέψει μόνο για 10 χρόνια και μετά θα αχρηστευτεί και οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που προγραμματίζονται στην Ελλάδα, μετά το 2012 θα είναι ασύμφορες (σ. σ. η μείωση των αποθεμάτων θα εκτοξεύσει τις τιμές του).

Ακόμη και η λύση του λιθάνθρακα, είπε, έχει πεπερασμένα όρια ζωής, αφού ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Ρωσία δημιουργούν εκατοντάδες μονάδες με λιθάνθρακα και η ζήτηση θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Σε 150 μήνες
Στο πλαίσιο αυτό για τη λύση του ενεργειακού στη χώρα τάχθηκε υπέρ της λύσης του λιγνίτη κατά 60% και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 40% καθώς «τα αποθέματα αρκούν για 60 χρόνια και όχι για 35 που δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Σε 150 μήνες, δεν θα ξέρουμε πού να βρούμε ενέργεια».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι υπάρχουν στο Αιγαίο και στο Ιόνιο εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία υπολόγισε (ως απολήψιμα) σε περίπου 3-5 δισ. βαρέλια, τα οποία «αρκούν με την ετήσια κατανάλωση πετρελαίου που έχει η χώρα, για 30 - 35 χρόνια».

Εν τω μεταξύ, μείωση των βροχοπτώσεων, κυρίως των χειμερινών που επηρεάζουν και τα υδάτινα αποθέματα της χώρας, σε ποσοστό 20-25%, έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα κατά την 50ετία, μεταξύ του 1950 και του 2000, συνεπεία των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη.

Μάλιστα η τάση αυτή πρόκειται να συνεχιστεί αμείωτη στα επόμενα 100 χρόνια, σύμφωνα με τα σενάρια προσομοίωσης που αναπτύσσει η επιστημονική κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: