Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Τι θα σκέφτεται τώρα για μας η Ευρώπη

Νεκρή στο όνομα της ειρήνη | Διαστάσεις | Deutsche Welle | 15.04.200: "

Σοκ έχει προκαλέσει στην Τουρκία η δολοφονία της Ιταλίδας καλλιτέχνιδας και ακτιβίστριας Πίππα Μπάκα – στο προσκήνιο η συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών

Τραγική κατάληξη είχε το ταξίδι της καλλιτέχνιδας και ακτιβίστριας Τζουζεπίνα Πασκουαλίνο ντι Μαρινέο ή Πίππα Μπάκα, όπως ήταν γνωστή στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Η 33χρονη Ιταλίδα που σε μία εκστρατεία υπέρ της ειρήνης ήθελε να καλύψει τη διαδρομή Μιλάνο – Τελ Αβίβ με ωτοστόπ, φορώντας νυφικό το οποίο συμβόλιζε όπως έλεγε η ίδια την παγκόσμια ειρήνη, βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο νεκρή στην νοτιοανατολική Τουρκία. Ο βιασμός και η δολοφονία της έχουν προκαλέσει σοκ στην τουρκική κοινή γνώμη.

Υποβάθμιση του ζητήματος;

«Ο πόνος μας είναι μεγάλος», έγραφε το Σαββατοκύριακο η τουρκική Milliyet στα χρώματα της ιταλικής σημαίας για τη δολοφονία της Πίπα Μπάκα. Τη λύπη του για το συμβάν εξέφρασε και ο τούρκος πρωθυπουργός μεταφέροντας στην οικογένεια της 33χρονης τα συλλυπητήριά του. Αναλυτές εκτιμούν ότι με τις δηλώσεις αυτές ο Ταγίπ Ενρτογάν προσπαθεί να περιορίσει τις αντιδράσεις. Ο τούρκος δημοσιογράφος Μιργκούν Σαμπάς: «Η εφημερίδα Hürriyet επικαλούμενη δηλώσεις της μητέρας του θύματος έγραψε ότι αυτό μπορούσε να συμβεί και σε άλλες χώρες. Αυτό για μένα είναι μία προσπάθεια να υποβαθμιστεί το ζήτημα και μάλιστα με τη βοήθεια της μητέρας».

Οι ξένες τα εύκολα θύματα;

Προς το παρόν όμως η συζήτηση στην Τουρκία κινείται προς μία διαφορετική κατεύθυνση. Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι εάν συγκεκριμένες αντιλήψεις στην τουρκική κοινωνία ευνοούν τέτοια εγκλήματα δολοφονίες. Η κοινωνιολόγος Αρούς Γιουμούλ είναι κατηγορηματική: «Μια ματιά στα τηλεοπτικά μας προγράμματα, στα βιβλία μας, αρκεί, για να δει κανείς ότι στη χώρα μας κυρίως οι ξένες θεωρούνται γυναίκες που δεν έχουν αιδώ και έτσι είναι εύκολα θύματα. Γι΄ αυτό και πολλοί δεν βλέπουν μετά τέτοια περιστατικά ως έγκλημα».

Στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη βία κατά των γυναικών, αναφέρεται από την πλευρά του ο νομικός Ουμίτ Κοτσασακάλ: «Σε μία εφημερίδα διάβασα τον τίτλο: ΄Τι θα σκέφτεται τώρα για μας η Ευρώπη;΄ Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Γιατί θα πρέπει η κοινωνία μας να αισθάνεται ενοχή στο σύνολό της; Όχι, ήταν η πράξη ενός και μόνο βίαιου ανθρώπου, ούτε εγώ αλλά ούτε και εσείς έχετε ευθύνη».

Ο ψυχολόγος Ναζίμ Σερίν: «Όλοι γνωρίζουμε τι λέμε για τις γυναίκες στην Τουρκία. Ακούστε τη ρήση που λέει ‘τις γυναίκες πρέπει να τις χτυπάμε ή να τις γκαστρώνουμε’».

1 στις 3 γυναίκες θύμα κακοποίησης

Τα στατιστικά στοιχεία μιλούν δυστυχώς από μόνα τους: σύμφωνα με έρευνες, τουλάχιστον μία στις τρεις, ίσως και μία στις δύο γυναίκες στην Τουρκία, έχουν πέσει θύματα κακοποίησης. Σύμφωνα επίσης με στατιστικά στοιχεία ο αριθμός των βιασμών δεν διαφέρει σημαντικά από άλλες χώρες, μόνο που στην Τουρκία καταγγέλλονται σπανίως τα περιστατικά αυτά. Συχνά μάλιστα η αστυνομία δεν παίρνει καν στα σοβαρά τις καταγγελίες.

Πολλοί Τούρκοι αντιμετωπίζουν με αίσθημα ικανοποίησης το γεγονός ότι έχει αρχίσει η συζήτηση για το μείζον ζήτημα της βίας κατά των γυναικών, λυπούνται ωστόσο που αφορμή αποτέλεσε ο τραγικός θάνατος της Ιταλίδας ακτιβίστριας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: