Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Οι Χοντροί Έλληνες

v2.imerisia.gr - Παχύσαρκοι οι μισοί Ελληνες! - τεχνολογια , �:

Σε εθνικό σπορ των Ελλήνων φαίνεται ότι έχει μετατραπεί το... φαγητό, αφού σύμφωνα με νέα έρευνα παχαίνουμε όλο και περισσότερο! Παχύσαρκοι είναι σήμερα οι Ελληνες σε ποσοστό 26% και οι Ελληνίδες σε ποσοστό 18,2%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τους υπέρβαρους είναι 41,1% και 29,9%.

Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά και για τους εφήβους: Το 29,4% των αγοριών ηλικίας 13-19 ετών και το 16,7% των κοριτσιών της ίδιας ηλικίας έχουν αυξημένο βάρος (υπέρβαρα και παχύσαρκα). Σε σχέση με τα προ 12 ετών στοιχεία, η αύξηση στα αγόρια φτάνει το 52% και στα κορίτσια το 16%.

Παχύσαρκοι οι μισοί Ελληνες!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού πληθυσμού περίπου 17.000 ατόμων (8.000 άνδρες και 9.000 γυναίκες), ηλικίας 20-70 ετών. Από την έρευνα βρέθηκε υψηλή η συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και σωματικού υπέρβαρου στον ελληνικό πληθυσμό και κυρίως στους άνδρες. Προέκυψε ακόμη ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας και σωματικού υπέρβαρου στους άνδρες δεν μεταβάλλονται ιδιαίτερα μεταξύ των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, ενώ στις γυναίκες τείνουν να αυξάνονται με την ηλικία. Ειδικότερα, μόλις το 1,9% του ανδρικού πληθυσμού και το 4,7% του γυναικείου είναι αδύνατοι, ενώ φυσιολογικό βάρος έχει το 31% των ανδρών και το 47,2% των γυναικών.

Υπέρβαρα είναι το 31,2% των αγοριών και το 26,5% με τα ποσοστά αυτά να διαμορφώνονται σε 9,4% και 6,4% αντίστοιχα για τα παχύσαρκα παιδιά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε χθες η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, με αφορμή το 7ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας (3-5 Απριλίου 2008, Αθήνα). Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση του σωματικού βάρους των κατοίκων της χώρας μας θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια, με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία μας... Οπως είπαν, η παχυσαρκία τα τελευταία χρόνια αποτελεί παγκόσμια ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής -εξήγησαν- που χαρακτηρίζεται από την πρόσληψη άφθονης και ενεργειακά πλούσιας τροφής, καθώς και από μεγάλη μείωση της σωματικής δραστηριότητας, δημιουργεί τις συνθήκες περαιτέρω αύξησης των ήδη υψηλών και ανησυχητικών ποσοστών υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: