Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Κατάργηση της βίζας για τους Σέρβους

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/05/2008_231563

Δεκαεπτά ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να «διευκολύνουν» τη χορήγηση δωρεάν αδειών εισόδου (βίζες) στους πολίτες της Σερβίας ώστε να «υποστηρίξουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της χώρας αυτής, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών πριν από τις σερβικές βουλευτικές εκλογές.

Η απόφαση αυτή απαντά σε έκκληση που διατυπώθηκε στις 18 Απριλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη σλοβενική προεδρία της ΕΕ, οι οποίες είχαν τότε απευθύνει ένα «σήμα καλής θέλησης ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή τάση της Σερβίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Πέραν της υποστήριξης που προσφέρουμε στη Σερβία για να την βοηθήσουμε να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφασίσαμε να κάνουμε πλήρη χρήση της ευελιξίας που ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Σερβία ώστε να παρέχουμε δωρεάν άδειες εισόδου σε όλα τα πρόσωπα που τις ζητούν και έχουν τη δυνατότητα να τις πάρουν σε πλήρη συμφωνία με το κεκτημένο του Σένγκεν» προστίθεται στο κείμενο.

Το κείμενο συνυπογράφεται από 16 χώρες μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Σλοβενία, Γερμανία, Αυστρία, Κύπρο, Δανία, Ισπανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία), καθώς και από τη Νορβηγία.

Η απόφασή τους ανακοινώνεται λίγες ημέρες πριν από τις σερβικές βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, που θεωρούνται δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της ένταξης στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: