Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Λιγότερο ειρηνικοί από πέρυσι


Η Ελλάδα έπεσε κατά δέκα θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη ειρήνης (Global Peace Index) για το 2008 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Ο δείκτης που καταρτίζεται από κοινού από το ανεξάρτητο Institute for Economics and Peace και το Economist Intelligence Unit ιεραρχεί τις χώρες του κόσμου σε σχέση με το πόσο ειρηνικές είναι.

Οι επιστήμονες αναλύουν 24 κριτήρια που σχετίζονται με την ειρήνη, όπως οι σχέσεις του κάθε κράτους με τους γειτόνους του, οι πωλήσεις όπλων, η συμμετοχή σε στρατιωτικές εκστρατείες στο εξωτερικό, ο δείκτης εγκληματικότητας στο εσωτερικό και το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με τον δείκτη του 2008 η Ελλάδα βρίσκεται στην 54η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (κάπου στη μέση) σημειώνοντας όμως σημαντική πτώση (10 θέσεις) σε σχέση με πέρυσι. Προφανώς, η αντιπαράθεση με τα Σκόπια ήταν ο σημαντικότερος λόγος της πτώσης.

Αντίθετα τα Σκόπια ανέβηκαν κατά μία θέση και βρίσκονται στην 87η της παγκόσμιας κατάταξης. Η Κύπρος βρίσκεται στην 52η ανεαίνοντας κατά δυο θέσεις προφανώς λόγω των προσπαθειών που καταβάλλονται για την επίλυση του Κυπριακού.

Η πιο ειρηνική χώρα είναι η Ισλανδία και ακολουθούν η Δανία και η Νορβηγία. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία βρίσκονται στο δεύτερο μισό της παγκόσμιας κατάταξης.

Πηγή: Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

Δεν υπάρχουν σχόλια: