Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Οψεις Υπανάπτυξης

http://anamorfosis.net/wp-content/uploads/2007/06/eikona_0_9.jpg
Τα παρακάτω στοιχεία δείχνουν με τον χειρότερο τρόπο τις όψεις υπανάπτυξης της Ελληνικής περιφέρειας και υδροκέφαλης παρουσίας των αστικών κέντρων της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που μέσω κρατικών κονδυλίων, συγκέντρωσαν απο τις αρχές του αιώνα τα κύματα της Ελληνικής Εσωτερικής μετανάστευσης. Η επαναφορά των πληθυσμών στους τόπους καταγωγής τους-ή εσωτερικός αντιΛωζανισμός- πρέπει να είναι στα άμεσα σχέδια της ελληνικής πολιτείας, ειδικά τώρα που ακούγονται επίμονα οι φωνές των Μακεδονικών και λοιπών εθνοτήτων.

το άρθρο του έθνους
v4.ethnos.gr - Το μισό ΑΕΠ της χώρας παράγεται στην Αττική:

Σε... μαρασμό οδηγείται η περιφέρεια καθώς στις φτωχότερες περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας, της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, του Βορείου Αιγαίου και της Ηπείρου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μετά βίας φτάνει το μισό του αντίστοιχου της Αττικής.

Επιπρόσθετα, η ψαλίδα μεταξύ «φτωχών» και «πλουσίων» ανοίγει, αν υπολογιστεί πως στις εύπορες περιφέρειες της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς χρόνο με τον χρόνο.

Εξάλλου, το μισό ΑΕΠ της Ελλάδας παράγεται στην Αττική, ενώ ο τριτογενής τομέας πρωταγωνιστεί στην οικονομική δραστηριότητα παράγοντας το 72%.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τους περιφερειακούς λογαριασμούς 2004 - 2006. Ειδικότερα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 19.194 ευρώ έχοντας καταγράψει αύξηση 7,3% σε σύγκριση με το 2005.


Η «πυραμίδα»
Στις κορυφαίες θέσεις της πυραμίδας των «πλουσίων» βρίσκονται Αττική, Στ. Ελλάδα και Ν. Αιγαίο με 26.212, 20.645 και 18.475 ευρώ αντίστοιχα.

Η Πελοπόννησος πλησιάζει την πρώτη τριάδα με 17.204 ευρώ αλλά και τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης (έως και 11,4%) στο εξεταζόμενο διάστημα.

Στον αντίποδα η Δυτική Ελλάδα παραμένει καθ όλη τη διάρκεια της τριετίας η φτωχότερη περιφέρεια με κατά κεφαλή ΑΕΠ μόλις 11.548 ευρώ.

Στην ίδια περίπου μοίρα βρίσκονται Αν. Μακεδονία & Θράκη με 12.506 ευρώ, Βόρειο Αιγαίο με 13.261 ευρώ και Ηπειρος με 13.373 ευρώ.

Κατά τα λοιπά Αττική και Κεντρική Μακεδονία παράγουν μαζί το 63,2% του συνολικού ελληνικού ΑΕΠ, με την Αττική να παράγει το 49,2% και την Κ. Μακεδονία το 14%. Αυτό σημαίνει ότι η Αττική εισέφερε 105,3 δισ. ευρώ, σε σύνολο 213,9 δισ. ευρώ που ήταν το συνολικό ΑΕΠ, και η Κ. Μακεδονία 29,8 δισ. ευρώ.

Η συγκέντρωση της παραγωγής του ΑΕΠ σε Αττική και σε Κ. Μακεδονία είναι ενδεικτική των αναχρονιστικών δομών διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας η οποία στηρίζεται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, εις βάρος της υπόλοιπης περιφέρειας.

Εξάλλου από τα στοιχεία προκύπτει επίσης πως η ελληνική οικονομία στηρίζεται κυρίως στον τριτογενή τομέα, που συμμετέχει κατά 72% στην παραγωγή του εγχώριου προϊόντος. Η συμμετοχή του δευτερογενούς τομέα έφθασε το 2006 στο 24,2%, από 22,2% ένα χρόνο πριν ενώ αυτή του πρωτογενούς τομέα μειώθηκε ακόμη περισσότερο στο 3,7% αντί του 4,3% που ήταν το 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια: