Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Ελλάς Ελλήνων Δανειοληπτών

imerisia.gr - 5 στους 10 παίρνουν δάνειο για αγορά σπιτιού - �:

5 στους 10 παίρνουν δάνειο για αγορά σπιτιού
5 στους 10 παίρνουν δάνειο για αγορά σπιτιού

Η αγορά κατοικίας είναι ο λόγος προσφυγής στον τραπεζικό δανεισμό σχεδόν για τους μισούς δανειολήπτες, ενώ και το ένα τρίτο των υπόλοιπων που δεν έχει ακόμη εμπλακεί σε ανάλογες διαδικασίες δηλώνει ότι θα έπαιρνε δάνειο για τον ίδιο λόγο. Μόνο ο ένας στους τέσσερις αυτών που δεν έχουν υποκύψει ακόμη στον πειρασμό του δανεισμού, δηλώνει ότι δεν θα έπαιρνε ποτέ δάνειο.Οι οκτώ στους δέκα δανειολήπτες θεωρούν ότι πήραν πολύ εύκολα δάνειο, αλλά το 24% δηλώνει ότι δυσκολεύεται αρκετά ή πολύ για την αποπληρωμή του δανείου που έχει λάβει.

Ερευνα
Τα παραπάνω αποτελούν τα βασικότερα ευρήματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την GPO για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, η οποία παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα για τις σχέσεις των τραπεζών με τους καταναλωτές. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων:

  • Το 47,2% των καταναλωτών που έχουν ήδη πάρει δάνειο, το πήραν με σκοπό την αγορά κατοικίας. Το 19,7% των καταναλωτών κατέφυγε στη λύση του δανείου για επαγγελματικούς λόγους, το 15,2% για αγορά αυτοκινήτου, το 11,7% για την εξυπηρέτηση κάποιας έκτακτης ανάγκης (π.χ. ιατρικοί λόγοι) και το 11,4% για την αγορά άλλου αγαθού.
  • Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 36,1% δήλωσε ότι έχει πάρει δάνειο από κάποια τράπεζα. Από το υπόλοιπο 63,9% που δεν ανήκει στην «οικογένεια» των δανειοληπτών, ο ένας στους τρεις δηλώνει ότι θα έπαιρνε δάνειο για την αγορά κατοικίας και ο ένας στους τέσσερις για την εξυπηρέτηση κάποιας έκτακτης ανάγκης (π.χ. ιατρικής), αλλά το 26% αυτών δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να πάρει ποτέ δάνειο.

    Οπως προαναφέραμε, το 24% των δανειοληπτών δηλώνει ότι δυσκολεύεται για την αποπληρωμή του δανείου. Στους μικρούς δανειολήπτες, με δάνεια κάτω από 10.000 ευρώ, το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 28,2%. Ακολουθούν οι δανειολήπτες με δάνεια πάνω από 100.000 ευρώ, με ποσοστό 27,7%. Σε ό,τι αφορά τις πιστωτικές κάρτες, το 12% των κατόχων δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τη μηνιαία δόση.

    Αναφορικά με το ύψος των δανείων, το 23,9% των δανειοληπτών δηλώνουν ότι το ποσό του δανείου τους είναι χαμηλότερο από 10.000 ευρώ. Για το 39,2% των δανειοληπτών το δάνειο κυμαίνεται από 10.000 έως 50.000 ευρώ, για το 28,9% από 50.000 - 200.000 ευρώ.

    Το 4,8% των ερωτηθέντων έχουν δανειστεί πάνω από 200.000 ευρώ. Ομως, οι τράπεζες φαίνεται να υστερούν σημαντικά στον τομέα που σχετίζεται με το «κοινωνικό» τους προφίλ.

    Οι οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν ότι οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο, ενώ οι επτά στους δέκα υποστηρίζουν ότι λειτουργούν ασύδοτα και χωρίς κανένα έλεγχο από την πολιτεία.

  • Δεν υπάρχουν σχόλια: