Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Η τιμή του ρυζιού


kathimerini.gr | Απειλή για την παγκόσμια οικονομία η αύξη�:
Όσο απειλητική είναι η πιστωτική κρίση για την παγκόσμια οικονομία, άλλο τόσο είναι και η ανεπάρκεια βασικών ειδών διατροφής, όπως είναι το ρύζι με το οποίο τρέφεται ο μισός πληθυσμός του πλανήτη. Κίνα, Αίγυπτος, Βιετνάμ και Ινδία είναι οι χώρες από τις οποίες προέρχεται περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών ρυζιού. Είναι, ωστόσο, και οι ίδιες που μείωσαν φέτος τις εξαγωγές προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση στο εσωτερικό τους.

Οπως παραδέχεται η Παγκόσμια Τράπεζα, 33 χώρες, από το Μεξικό ώς την Υεμένη, είναι πιθανό να βιώσουν «κοινωνικές ταραχές» μετά την επί εξαετία αύξηση του κόστους των τροφίμων και της ενέργειας. Η τιμή του ρυζιού κατέγραψε χθες ρεκόρ στην αγορά του Σικάγου, ενώ έχει διπλασιαστεί από πέρυσι και πενταπλασιαστεί από το 2001. Εκτιμάται ότι «θα συνεχίσει να αυξάνεται σημαντικά την ερχόμενη διετία», καθώς οι κυβερνήσεις των παραγωγών χωρών θα διατηρήσουν μειωμένες τις εξαγωγές, «για να συνεχίσουν να τρέφουν τους πληθυσμούς τους».

Τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τη δεκαετία του ’80, ενώ τουλάχιστον για τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες δεν έχουν υπάρξει σημαντικές πρόοδοι στην τεχνολογία βελτίωσης των καλλιεργειών. Την περίοδο 1980-2000, οι σοδειές αυξήθηκαν περισσότερο από 40%. Εκτοτε, η αύξησή τους δεν υπερέβη το 5%. Τα Ηνωμένα Εθνη προβλέπουν ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν φέτος κατά 3,5%. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 0,6%, στα 422,5 εκατ. τόνους, ενώ η παραγωγή κατά 1%, στα 422,9 εκατ. τόνους.

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι αγοραστές στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ κρύβουν ρύζι και μπορεί να το διαθέσουν στην αγορά τις ερχόμενες εβδομάδες, πυροδοτώντας πτώση των τιμών.

Ο κίνδυνος για τους κερδοσκόπους είναι να αυξήσουν οι αγρότες τις καλλιέργειές τους ωθούμενοι από τις υψηλές τιμές. Οικονομολόγοι κρίνουν, πάντως, ότι «μπορούμε να διδαχθούμε από αυτά που συνέβησαν στην αγορά σιτηρών: η αγορά θα προσαρμοστεί και στη συνέχεια θα δούμε περιορισμό της ζήτησης».

- Σήμερα δημοσιεύεται Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές και τις υψηλές τιμές των τροφίμων και των καυσίμων. Τα συμπεράσματα θα είναι διαθέσιμα στο www.kathimerini.gr/ Links μετά τις 7μ.μ. ώρα Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: