Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Αυτός ο Γκαργκάνας...............

mega

Μαύρα μαντάτα για την οικονομία προαναγγέλλει στην ετήσια έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κύριος Γκαργκάνας κάνει λόγο για συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού, ενώ συνιστά σφιχτή εισοδηματική πολιτική και περισσότερα μέτρα για το ασφαλιστικό.

Ειδικότερα, η πρόβλεψη της ΤτΕ για τον πληθωρισμό το 2008 είναι στο 4%, όταν η αναθεωρημένη εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου στον προϋπολογισμό είναι 3,5%.

Αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το 2008 θα είναι αισθητά χαμηλότερος, στο 3,5%, με την αναθεωρημένη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομίας στο 3,6%.

Το "όχι" του κ. Γκαργκάνα σε γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις έρχεται όταν 1 στους 3 ανέργους και 1 στους 4 συνταξιούχους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και με πολλά νοικοκυριά υπερχρεωμένα.

"Ολοι θα θέλαμε να μπορούσε στιγμιαία να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τέτοιος τρόπος αντιμετώπισης ενός χρόνιου προβλήματος. Και είναι ψευδαίσθηση να θεωρούμε ότι με πληθωριστικές πολιτικές θα επιλύσουμε το πρόβλημα" τόνισε ο κ. Γκαργκάνας.

Εκτός από της συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος -η θητεία του οποίου λήγει εφέτος- συστήνει και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εισηγήσεις του προέδρου της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, καθηγητή Παναγιώτη Κουκιάδη, ο οποίος συνέταξε έκθεση 250 σελίδων για τις απαιτούμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας, στην οποία τάσσεται υπέρ της αύξησης του ορίου απολύσεων.

Ο κ. Κουκιάδης υποστηρίζει ότι η έκθεσή του πρωτίστως περιλαμβάνει μέτρα προστασίας που διασφαλίζουν περισσότερο εργαζόμενους, απολύμενους και συμβασιούχους. Παράλληλα, όμως, εισηγείται μέτρα ευελιξίας, όπως μικρότερες αποζημιώσεις, μεγαλύτερη δυνατότητα απολύσεων και μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής.

Παρουσίαζοντας την έκθεσή του, ο κ. Κουκιάδης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της κυβέρνησης και της υπουργού Απασχόλησης, η οποία όπως είπε όχι μόνον αγνόησε την έκθεσή του και επέλεξε να μην τη δημοσιοποιήσει, αλλά δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στις επιστολές του. Επιπλέον, χαρακτήρισε αναποτελεσματικό το ασφαλιστικό που μόλις ψηφίστηκε και τόνισε ότι ακόμη και αν δεν πάρει τώρα μέτρα η κυβέρνηση, η συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους για τα εργασιακά πρέπει να ανοίξει άμεσα, καθώς η χώρα μας έχει μείνει πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η κυβέρνηση, πάντως, παίρνει αποστάσεις, τόσο από τον κύριο Γκαργκάνα όσο και από τον κύριο Κουκιάδη. Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, όπου συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η υπουργός Απασχόλησης δήλωσε άγνοια για τις προτάσεις του κ. Γκαργκάνα, προσθέτοντας πως "την πολιτική την αποφασίζει, την ασκεί και την εφαρμόζει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός".

Ανάλογο ήταν και το σχόλιο που έκανε για τις προτάσεις του κ. Κουκιάδη. Η κ. Πετραλιά είπε πως δεν βλέπει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και πρόσθεσε: "Οι επιστημονικές επιτροπές κάνουν εκθέσεις. Την πολιτική και τις αποφάσεις και για την εργασιακή πολιτική τη χαράσσει και την εφαρμόζει μόνον η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός".

Αναφορικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η κ. Πετραλιά είπε πως η εφαρμογή της προχωρά χωρίς καμία καθυστέρηση. Οπως είπε η υπουργός, οι ενοποιήσεις και οι εντάξεις των 133 φορέων σε 13 θα γίνουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που προβλέπει ότι η διαδικασία ξεκινά την 1η Ιουνίου με τις εντάξεις κάποιων ταμείων στο ΙΚΑ και μπαίνει στην τελική της φάση από την 1η Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: