Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Και σε άλλη μαύρη λίστα η Ελλάδα....

Στην «μαύρη» περιβαλλοντική λίστα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μπαίνει για τους επόμενους 3 μήνες η Ελλάδα. Η χώρα μας τέθηκε προσωρινά εκτός πρωτοκόλλου Κιότο επειδή το σύστημα καταγραφής των ρύπων που διαθέτει χαρακτηρίσθηκε ως ανεπαρκές.
Την αισιοδοξία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν συμμερίζονται αντιπολίτευση και περιβαλλοντικές οργανώσεις, που κατηγορούν τον Γιώργο Σουφλιά για διεθνή διασυρμό της χώρας παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από τον ΟΗΕ.
Το πρωτόκολλο του Κιότο είναι το μόνο διεθνές νομοθετικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η χώρα μας μένοντας εκτός έστω και για 3 μήνες δεν θα μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής ρύπων που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη σημαντικών αλλά ρυπογόνων βιομηχανιών, όπως η ΔΕΗ.
Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ θα επισκεφθούν την χώρα μας τον Σεπτέμβριο για να εξετάσουν το νέο σύστημα καταγραφής των ρύπων. Εφόσον το κρίνουν επαρκές η αποβολή της χώρας μας από το πρωτόκολλο του Κιότο, θα ανακληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: